https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/platforma-aquainova-udrzet-vodu-v-lesich-muze-pomoci-i-snizeni-rozsahu-cest
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Platforma Aquainova: Udržet vodu v lesích může pomoci i snížení rozsahu cest

18.10.2024 02:11 | JIHLAVA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
K lepšímu zadržování dešťů v lesích může přispět omezení rozsahu sítě lesních cest a svážnic. Cesty jsou pro hospodaření v lesích nutné, ale výzkumy ukazují, že zhutněných půd tam je podstatně víc, hlavně v místech po kůrovcové těžbě. Může to být i 40 procent na jeden hektar. Miroslav Kubín z platformy Aquainova to řekl na konferenci Cesta vody v Jihlavě. Nepotřebné svážecí linky je možné rekultivovat a tam, kam budou lesníci potřebovat znovu vjet, udělat taková opatření, aby voda rychle neodtekla, ale rozlévala se do lesa.
 
Velké množství odtékající vody při deštích může poškodit lesní cesty a způsobit erozi lesní půdy, rychle se také z lesů dostává do toků. "Pokud by se nám podařilo snížit tento povrchový odtok ze všech zhutněných půd, nemusí se jednat jen o lesy, ale i o zemědělskou půdu nebo utuženou půdu ve městech, tak ta újma na infrastruktuře může být mnohonásobně menší," řekl Kubín. Platforma Aquainova začala působit před čtyřmi lety. Sdružuje pedology, lesníky, vodohospodáře a jiné odborníky, kteří se těmto tématům věnují.

Zdravá lesní krajina je skrytou podzemní nádrží, metr krychlový zdravé půdy je schopný zadržet i 400 litrů vody. Kubín uvedl, že po zhutněné půdě, která vodu nevsakuje, začne při intenzivním dešti odtékat po minutě a půl. Podotkl, že od roku 1970 se hmotnost lesních a zemědělských mechanismů zvýšila šestkrát.

Tam, kde se podaří udělat opatření k lepšímu zadržování vody, zakládá platforma často i výzkumnou plochu, kde měří procento vlhkosti v půdě při přívalových deštích nebo suchu. Na Vysočině se taková opatření podařilo uskutečnit před dvěma lety na pozemcích Lesů ČR. "Kde jsme experimentálně rekultivovali asi sedm kilometrů lesních cest, které lesníci dlouhodobě nebudou potřebovat, anebo se jednalo o takzvanou šedou lesní cestní síť, která není vedená v evidenci a vznikla spontánně při těžbě dřeva," uvedl Kubín.

Účastníci konference se v pátek pojedou podívat na rekultivaci nepotřebné přibližovací linky u Brtnice pomocí pětadvacetitunového bagru. "Co jsme těžkými stroji zničili v krajině, to pouze těžkými stroji lze napravit, krompáčem to neuděláte," podotkl Kubín. Půda může být zhutněná do hloubky několika desítek centimetrů a je potřeba toto zhutnění narušit, aby se déšť mohl vsakovat.

Dvoudenní konferenci zaměřenou na hospodaření s vodou v krajině spolu s odbornou platformou Aquainova pořádal Národní ústav pro integrovanou krajinu (NÚIK). O různých způsobech zadržování vody v historii i současnosti mluvil geolog, spisovatel a propagátor vědy Václav Cílek.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist