https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/prohresku-pri-prodeji-vanocnich-kapru-ubyva-letos-je-o-500-mene-prodejnich-mist
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Prohřešků při prodeji vánočních kaprů ubývá, letos je o 500 prodejních míst méně Aktualizováno

20.12.2024 10:15 | PRAHA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Prohřešků při prodejích vánočních kaprů každoročně ubývá, nějakou závadu nebo pochybení zjišťují inspektoři Státní veterinární správy (SVS) jen u minima prodejců. Na dnešní kontrole prodejců kaprů na Tylově náměstí v Praze to řekli zástupci veterinární správy. Letos budou inspektoři kontrolovat méně stánků, prodejci nahlásili po celém Česku necelých 2500 prodejních míst, loni jich bylo zhruba 3000.
 
"Jde nám o to, aby prodej ryb splňoval všechny současné požadavky na hygienu a zároveň i na welfare ryb. I podle výsledků z minulých let se dá říct, že se situace stále zlepšuje a zjištěných prohřešků je minimum,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Při prověřování stánků s kapry inspektoři kontrolují, zda prodejci ryby nabízejí v odpovídajících hygienických podmínkách. Také se soustřeďují na přeplněnost kádí nebo na to, zda je v nich čerstvá protékající voda, a ryby tak mají dostatek kyslíku. Dále se veterináři zaměřují na klamání spotřebitelů, přednostně kontrolují prodejce, u nichž zjistili v předchozím roce problémy, a také nové prodejce.

Inspektoři prověří stovky stánků ročně. Před loňskými Vánocemi zkontrolovali veterinární inspektoři v ČR více než 670 prodejců kaprů v ulicích. Nějakou závadu zjistili u 1,6 procenta z nich. Meziročně šlo podle správy o zlepšení a snížení počtu závad. V roce 2022 bylo kontrol 760 a závadu veterináři odhalili u 2,2 procenta případů.

V Praze SVS loni zkontrolovala 83 prodejců, z toho byly podle Výborného u dvou prodejců problémy s hygienickými podmínkami. Prohřešky proti hygieně patřily loni mezi nejčastější porušení zákona, druhou nejčastější závadou bylo porušení zásad welfare a také nenahlášení prodejního místa. Ředitel správy Zbyněk Semerád uvedl, že letos je v plánu kontrola asi pětiny všech míst, kontroly potrvají ode dneška do Štědrého dne. Výsledky budou v lednu.

Kontroly prodejů ve stáncích před Vánoci provádí rovněž Česká obchodní inspekce (ČOI). Podle mluvčího Františka Kotrby se kontroloři soustřeďují zejména na to, zda obchodníci správně účtují, nešidí prodávané množství a používají úředně ověřená měřidla. Právě nepoctivost prodeje a špatná měřidla jsou nejčastějšími prohřešky, uvedl Kotrba. "Co se týče sankcí, vzhledem k povaze prohřešků jde obvykle o sankce na místě do 10.000 korun, některé případy jsou řešeny následně ve správním řízení, kde jsou sankce vyšší," doplnil. Také ČOI výsledky těchto kontrol zveřejní příští rok.

Nejvíce stánků s kapry by se podobně jako v předchozích letech mělo letos objevit v Jihomoravském kraji, na který připadá zhruba třetina ze všech prodejních míst v ČR. V regionu mohou lidé zakoupit kapra také u pojízdných prodejců, kteří postupně objedou stovky míst. Na druhém místě s více než 270 stánky je letos Středočeský kraj a na třetím místě Moravskoslezský kraj, kde prodejci nahlásili téměř 200 míst. V hlavním městě lze kapra zakoupit na 180 místech, což je zhruba o 15 procent méně než před rokem.

Obchody Tesco, Billa a Lidl už dříve uvedly, že neumožní prodej kaprů z kádí před svými obchody, což mohlo ovlivnit letošní úbytek prodejních míst. Řetězce odůvodňují své rozhodnutí snahou o odpovědnější podnikání a ohleduplnější přístup. Rybářské sdružení ČR ale už dříve uvedlo, že z pohledu kvality, ceny, kvalifikovaného personálu i absence nadbytečných transportů a eliminace případných poranění ryb je nejvhodnější nákup ryb přímo na sádkách či dalších prodejních místech rybářů.

Výborný dnes řekl, že nevidí žádný důvod k zákazu prodejů živých kaprů. Lidem doporučil, aby si kapra nechali odborně usmrtit a vykrvit přímo na místě prodeje. Zároveň vyzval, aby lidé kupované kapry nevypouštěli zpět do rybníků či řek. "Příprava té ryby je nastavena tak, že je určena k vánoční konzumaci," uvedl.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Viktor Šedivý

21.12.2024 12:29
Takže se likviduje zase jedna tradice.
A zase bude další jídlo, kde loni jste měli čerstvé kapří maso, letos budete mít (snad) čerstvě připravené kapří řízky, pak polotovar - obalené kapří řízky a za pár let průmyslově zpracovanou šmakuládu z ryb, sóji, mouky, palmového oleje a spousty dochucovadel.

A naši potomci se budou divit, co jsme to na tom kaprovi měli, vždyť to chutná jako "filé".
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist