Průzkum: V domovech pro seniory vzniká na sto kg oběda až 30 kg odpadu
Jedna porce oběda by měla měla podle Kateřiny Rohanové z INESAN vážit podle doporučených norem zhruba 600 gramů. Polévka a hlavní jídlo servírované ve sledovaných domovech mělo průměrně 680 gramů, uvařená porce 790 gramů. "Rozdíl 110 gramů zbyl už ve výdeji, ani se nedostává na talíř," vysvětlila.
Vliv na vznikající odpad může mít podle ní i způsob, jakým klientům se jídla servírují. Domov pro seniory Chodov, který servíruje polévku i hlavní jídlo klientům u stolů, kde si mohou sami o velikost porce říct, měl od klientů zhruba poloviční odpad, než zařízení, kde personál všechno přinese naservírované na tácech. Podle ředitelky domova Ilony Veselé si také mohou vybírat předem z několika jídel.
Analyzované nemocnice byly velmi rozdílné. Jedna, která vaří často z předpřipravených surovin, měla jen sedm procent odpadu z přípravy, zato velké množství nevydaného nebo vráceného jídla. Naopak Nemocnice Na Homolce má až 30 procent odpadu z přípravy, protože vaří z čerstvých surovin. "Jsou to třeba kosti, ze kterých denně vaříme vývar, nebo slupky od brambor," vysvětlil ředitel stravovacího provozu nemocnice Miroslav Krotký. V obou nemocnicích, z nichž jedna má pětkrát víc strávníků, zbývá z obědů a večeří ale shodně kolem 65 kilogramů odpadu.
Až polovina odpadu, který pacienti v nemocnicích vrací, jsou podle průzkumu polévky. V domově na Chodově mají podle Veselé opačný problém. "Docházelo k tomu, že lidé startují svou potřebu jíst polévkou a nejedí potom už tolik druhého jídla," doplnila. Podle Rohanové je tak ke zvážení, jestli a v jakém množství je servírovat. Podle Krotkého jsou u seniorů ale důležitou součástí dostatečného příjmu tekutin.
Výzkum byl spolufinancovaný státní Technologickou agenturou ČR a ministerstvem životního prostředí z programu Prostředí pro život. Anna Strejcová z organizace Zachraň jídlo na dotaz ČTK doplnila, že z průzkumu vzniknou materiály pro státní správu a provozovatele podobných zařízení. "Chceme uvést i příklady dobré praxe," dodala.
reklama
Dále čtěte |
Online diskuse
Všechny komentáře (19)
Tonda Selektoda
19.11.2024 07:16Pavel Hanzl
19.11.2024 14:04 Reaguje na smějící se bestiesmějící se bestie
19.11.2024 17:27 Reaguje na Pavel HanzlPavel Hanzl
19.11.2024 20:01 Reaguje na smějící se bestieEmil Bernardy
20.11.2024 06:59 Reaguje na smějící se bestieBřetislav Machaček
19.11.2024 09:12život a zvyknout si na něco jiného je opravdu těžké. Navíc nemocní lidé
trpí nechutenstvím a nebo jim pouze schází vůle žít a proto i jíst. Ono
jídlo souvisí s psychikou člověka a potřebou jíst při pocitu hladu. Je
tudíž problém i v jednotném čase stravování, kdy mnozí mají po snídani
pocit sytosti až do 2 odpoledne a oběd ve 12 je pro ně jídlem z přinucení.
Doma jí člověk podle potřeby, to co mu chutná, kolik chce a zbytek si
odloží na pozdější dobu. V domovech důchodců to ale nelze organizačně
zařídit a je to jako na vojně s tím rozdílem, že mladí lidé mají lepší
apetit a mnozí mají permanentní chuť na jídlo. Varuji před vydáváním
porcí v množství požadovaném klienty, protože mnozí se stydí nechávat
zbytky a sníží si záměrně dávku na množství, které zkonzumují a ta
může být postupně na nedostatečném množství. Zaměřil bych se hlavně
na kvalitu, protože já osobně zvyklý na své domácí brambory si ty
brambory nedám ani v restauraci, kde mám možnost reklamace. Já totiž
nemíním jíst brambory flekaté a divně vonící(spíše páchnoucí) a dám
si je maximálně jako hranolky, či krokety. Přitom své domácí mohu
jíst klidně na loupačku pouze s máslem, pažitkou a solí. Je to i o
kvalitě masa a úpravě, kde záleží na jeho konzistenci. Já třeba
hovězí na houbách dusím 3 hodiny do stavu, kdy se maso doslova
rozplývá v ústech a nemusím ho minuty žvýkat, aby šlo polknout.
A to nemluvím o mase krvavém a nedopečeném na kterém si pochutnají
pouze snobi a mladí zdraví lidé. Prostě pro staré lidi nelze vařit jako
pro mládež a totéž platí i pro nemocné v nemocnicích. Navíc je špatné
to, že na jídlo je vyčleněna určitá doba a přitom starší lidé by to rádi
dojedli uždibováním za delší dobu, než trvá oběd. Vím to z vlastní praxe,
kdy sním polévku půl hodiny před druhým chodem, až už je v žaludku pro
něho uvolněné místo. No a pokud jsme u zbytků a u "zbytků" už z vaření,
tak v minulosti problémem zbytky nikdy nebyly, protože se jimi krmily
domácí zvířata a potraviny se tak recyklovaly na potraviny nové. To ale
dnešní zákony zatrhly a potraviny= krmivo končí v bioplynce a nebo
v kafilérii. Jakékoliv kuchyně byly v minulosti v obležení chovatelů
vepříků a leckde je chovaly samotné instituce. Pamatuji dokonce na
rekreaci ROH v Koutech nad Desnou, kde byla zabíjačka prasete na konci
jednoho turnusu s přesahem do turnusu druhého. Oba turnusy tak okusily
zabíjačkové speciality a kuchyň měla na pár dnů čerstvé maso. Navíc
pro městské lidi to byl zážitek na celý život vidět naživo zabíjačku
a okusit čerstvé výrobky. Minulý režim totiž učil lidi hospodařit i
se zbytky a neplýtvat s potravinami na rozdíl od dnešní doby , kdy
mnozí žijí v nadbytku a plýtvání. Já osobně ZBYTKY NEMÁM! Mám pouze
krmivo pro slepice a to včetně kostí a vaječných slupek drcených
pro konzumaci slepicemi. No a to, co nezkonzumují ani ony končí
v kompostu a recykluje se na nové potraviny. Co se tak vrátit ke
kdysi zcela běžné praxi?
Jaroslav Štemberk
19.11.2024 14:37 Reaguje na Břetislav MachačekEmil Bernardy
20.11.2024 07:09 Reaguje na Jaroslav Štemberkpavel peregrin
19.11.2024 11:28 Reaguje na PetrRadek Čuda
19.11.2024 16:13 Reaguje na pavel peregrinpavel peregrin
19.11.2024 16:35 Reaguje na Radek ČudaRadek Čuda
20.11.2024 14:41 Reaguje na pavel peregrinA zcela upřímně, platí to ve velké míře i v podstatně bohatších zemích.
Pavel Hanzl
20.11.2024 08:19 Reaguje na pavel peregrinRadek Čuda
19.11.2024 16:10Na druhé straně pokud jde o to, co se podává v té jejich jídelně ... tak tam je to velmi slušné a vždy když se tam kvůli nějakému vyšetření motám okolo poledne a mám čas, tak rád zajdu. A fakt toho moc nezbyde:-).
Tonda Selektoda
20.11.2024 07:27Jaroslav Pokorný
20.11.2024 14:55Přesto, jak manželka říkala, byli tam lidé hladoví a žízniví. Byli v takovém stavu, že sami nejedli, nenapili se. Na 60 stařečků byly 4 sestry, v noci 2, a tak péči nestíhaly. Natož je ještě krmit. Manželka, že prý, ač to nebyla její povinnost, chodila po pokojích a dávala lidem pít. Pacienti, tedy klienti, byli v postelích pomočení, pokálení, samozřejmě v plenách, nebyl čas je často přebalovat a umývat. Na noc dostali plenu hned po večeři a v ní byli až do rána, než přišla denní směna.
Každý klient měl od dietní sestry stanovený jídelníček. Vzhledem ke zdravotnímu stavu měli diety, neslané, bez koření, aby byli zdraví a dlouho žili. A když byli bezzubí, bylo jim jídlo rozmixováno na kaši. Třebas kuřecí s bramborem. No a pak přišli příbuzní, a přinesli grilované kuřátko, dortíček, udělali kávu a stařečci bezzubými ústy s chutí ožužlávali. Zkuste si takovou "zdravou" dietu. A to samozřejmě proti dietám nic nemám. Také jsem ji v nemocnici měl.
A ještě k tomu jídlu. Občas manželka řekla - "hele, zítra bude filé a to zase toho spoustu vyhodím. Tak přijď se psem pod okna, já mu to naházím." A tak jsme přišli do parčíku pod okno a pes se pořádně nacpal dobrým filé.
A víte, proč se zbytky nesmějí zkrmovat. No protože to lidské jídlo není pro zvířata zdravé - jak vysvětlil "vrchní" veterinář. Čili - co lidé mohou žrát, to prasátka a slepice - jinému se zbytky nedávají - papat nesmějí. Podstata je ovšem jiná. Ti, kteří si zbytky odváželi, se vlastně "obohacovali" protože měli krmení zdarma. Když teď jídelny dávají zbytky do spaloven či kafilérií, tak za to platí, kafilérka má zisk a platí daně. A ti chovatelé musí krmivo kupovat jinde, a to také generuje zisk.
Kecy o šetření a hospodaření jsou na úplně stejném principu, jako kecy o ochraně ŽP - pokud se na tom nevydělá, není o to zájem a nemá to (politickou) podporu.