https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/retezec-albert-v-souvislosti-s-planovanym-zakazem-glyfosatu-ukoncil-prodej-roundupu-v-hornbachu-neni-od-roku-2016
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Řetězec Albert v souvislosti s plánovaným zákazem glyfosátu ukončil prodej Roundupu. V Hornbachu není od roku 2016

19.9.2018 11:20 | PRAHA (Ekolist.cz)
Roundup. V Albertu a Hornbachu už nekoupíte.
Roundup. V Albertu a Hornbachu už nekoupíte.
Ministerstvo zemědělství v pondělí oznámilo, že s počátkem roku 2019 omezí v Česku používání herbicidu na bázi glyfosátu. V reakci na to potravinový řetězec Albert oznámil okamžité ukončení prodeje herbicidu Roundup, který glyfosát obsahuje. V roce 2006 k tomuto kroku přistoupil hobby řetězec Hornbach.
 

"Obchody Albert s okamžitou platností končí s prodejem výrobku Roundup," říká Barbora Vanko, tisková mluvčí Alberta. "Připojujeme se k odpovědného rozhodnutí ministerstva zemědělství. Zákazníci proto výrobek Roundup v našich obchodech již nenajdou. Věříme, že spotřebitelé naše rozhodnutí odpovědného obchodníka pochopí a podpoří."

V květnu 2016 se k tomuto kroku odhodlal i hobby řetězec Hornbach. "Děláme to dobrovolně, chceme fungovat v souladu s životním prostředím a nechceme přispívat k poškozování zdraví lidí a nebo k úbytku včelstev,“ řekl tehdy Daniel Brychta z Hornbachu. Market zákazníkům nabízí šetrnější varianty na biologické bázi.

Glyfosát, účinná látka většiny herbicidů, je nejprodávanější prostředek proti plevelům. Je zároveň podezřelý z vážných dopadů na lidské zdraví. Ve Spojených státech amerických nedávno školník Lee DeWayne Johnson vyhrál soud s firmou Monsanto, výrobcem herbicidu. Podle žaloby může glyfosát za rakovinu, kterou Johnson trpí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

19.9.2018 20:27
Největším problémem užívání glyfosátu bylo právě to použití zahrádkářů, kteří si jej mohli koupit a pak jej jako "neškodný" stříkali, kde mohli.
Takže je dobře, že jej i Albert stahuje z prodeje.
takto zůstane k použití jen těm uživatelům (profesionálním zemědělcům), kteří mají na aplikaci chemických látek do přírody (polí) pravidelné zkoušky.
A ještě, glyfosát v zemědělství není zakázán, je jen omezeno jeho užití jako desikantu před sklizní. Což bylo to nejhorší, co registrátoři této účinné látky vymysleli. Ničilo to klíčivost, snižovalo HTSky. Jen dobře, že jako desikant to nebude používáno.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist