Rybáři chtějí další kampaň na podporu spotřeby ryb
Urbánek dále řekl, že peníze na kampaň by se mohly najít v evropských penězích, ministerstvu v současnosti vedeném Miroslavem Tomanem (ČSSD) ale chybí politická vůle. Sdružení se proto snaží úřad přesvědčit. Kampaň by měla být lepší než ta minulá, více by se podle něj mělo komunikovat se samotnými rybáři. "Budeme rádi za každý kilogram. Po první kampani byl nárůst, i když to nebylo velké. A za těch deset let, co se nic nedělá, je vidět, že stagnuje a možná i klesá," dodal Urbánek.
Podle údajů Českého statistického úřad s spotřeba pohybuje v posledních letech kolem 5,5 kilogramu ryb na osobu ročně. V roce 2009 byla za poslední desetiletí nejvyšší, tehdy činila 6,2 kilogramu, předloni podle posledních údajů činila 5,4 kilogramu, meziročně tak stoupla o 6,3 procenta.
Podle sdružení činí aktuální světová spotřeba 16 kilogramů ryb na osobu, v EU 11 kg rybího masa na osobu. "Naše domácí spotřeba ryb je hluboce pod evropským průměrem," dodal Urbánek.
Nejvíce sladkovodních ryb se v ČR sní tradičně na Vánoce. Produkce ryb v Česku loni podle Rybářského sdružení meziročně vzrostla o 66 tun na rekordních 21.751 tun. Letos podle odhadů klesne pod 21.000 tun, řekl již dříve ředitel sdružení Michal Kratochvíl. I přes loňské rekordní úlovky trápilo stejně jako letos rybáře sucho. Kdyby nebylo, mohl by být letos loňský rekord překonaný, dodal. Cena ryb od producentů se letos nejspíš nezvýší, rybáři je většinou prodávají za 85 až 100 korun za kilogram.
V ČR se chová nejvíce kaprů, loni se jich v rybnících vylovilo 18.430 tun, o 30 tun meziročně méně. O 42 procent přibylo lososovitých ryb na 1106 tun, naopak klesla produkce býložravých ryb, línů i dravých ryb. Zhruba 40 procent živých ryb se prodalo v ČR, polovina šla na vývoz, deset procent se zpracovalo.
reklama
Další informace |
Dále čtěte |
Online diskuse
Všechny komentáře (3)
Jan Šimůnek
20.11.2019 16:47Problém vidím v tom, že kampaň nestačí, na tu by měla navazovat série drobnějších akcí, a to po celá léta. jinak dosáhneme nanejvýš krátkodobého vzestupu konzumace a pak to půjde zase dolů. (Podobně to funguje i u toho kouření.)
Lukas B.
21.11.2019 08:39to porovnání s vepřovou plecí nebo lisovaným anonymním mořským filé není od věci, plec se hodí na pekáč nebo pokrájí do guláše a do huby se může házet jak na hnůj bez přebírání, kdežto z ryby (s kostmi, případně s hlavou a ploutvemi) je 25% odpad a jídlo vyžaduje větší pozornost.
jo takhle kdyby někdo prodával neintenzivního kapra za cenu pstruha, to bych snad i zanechal eko-eko stopu a dojel si pro něj až do sádek.