https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/svetlo-a-ciste-energie-pro-afriku-misto-rustu-mohou-vest-k-exploataci-lidi-a-vyssi-zadluzenosti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Světlo a čisté energie pro Afriku? Místo růstu mohou vést k exploataci lidí a vyšší zadluženosti

19.8.2022 06:38 | PRAHA (Ekolist.cz)
Pozvednout až 600 milionů lidí z existenční bídy, dát jim šanci na lepší a důstojnější život. Takový je v pořadí 7. cíl Udržitelného růstu podle OSN. K jeho naplnění má vést cesta skrze zajištění cenově dostupné, spolehlivé, udržitelné a moderní energie pro všechny. Aktuální rešeršní studie na příkladu z Afriky zkoumá, jak se to zatím daří.
 

Patrick Lehmann-Grube, z Katedry sociálních a politických věd univerzity v Bathu, vycházel pro zhodnocení dlouhodobé úspěšnosti 7. cíle udržitelného rozvoje ze srovnání 125 studií (za období 2001-2020), které se na ekonomické efekty elektrifikace rozvojových zemích soustředily. Zvláštní pozornost přitom věnoval 56 studiím, popisujícím, jak přístup afrických domácností k solární energii (off-grid, mimo centralizovanou rozvodnou síť) ovlivňuje jejich příjmy.

„Na úvod dobrou zprávou je, že téměř všechny dostupné studie konstatují pozitivní efekt, tedy zvýšení průměrného příjmu afrických domácností,“ shrnuje Lehmann-Grube. Příkladem pro kontext může být například osobní výpověď keňského prodavače zeleniny, který díky elektřině ze solárních panelů může ve svém obchůdku svítit v průměru o 2 hodiny denně déle. A tyto dvě hodiny, o něž má delší otevírací dobu, pro něj na konci měsíce znamenají obrat vyšší o 20–40 dolarů.

Pracovat více neznamená mít se lépe

Jenže právě v tom je skryt podstatný háček, na který Lehmann-Grube upozorňuje. Zvýšení příjmů jednotlivce tu v principu je dosaženo nikoliv elektrifikací, ale delší odpracovanou dobou. Stimul pro ekonomický růst tu sice zřetelně vychází z nabyté dostupnosti solární energie, ale za cenu exploatace vlastní pracovní síly.

Právě tento trend zpětně dosledoval u většiny tak pozitivních studií. Ty obvykle řadí delší pracovní dobu mezi ukazatele ekonomického pokroku. „Toto zjištění je však nejednoznačné,“ tvrdí Lehmann-Grube. „Protože vyššího příjmu se zde dosahuje prostřednictvím větší schopnosti sebe-využívání.“

Možnost mít díky umělému osvětlení otevřeno v obchodě o 2 hodiny déle (nebo pracovat o 2 hodiny déle ve vlastní dílně, na dvoře se zahradou, v továrně nebo kolem hospodářských zvířat) je samozřejmě fantastická, ale ne, pokud už stabilně 10-12 hodin denně pracujete. Vyšší zisk je pak vykoupen dřinou do úmoru, a vzhledem k limitům délky pracovního dne může toto pozorované prodloužení a zvýšení produktivity vést pouze k omezenému ekonomickému zisku.

„Do jaké míry je vlastně pravděpodobné, že se tyto přírůstky příjmů udrží a posílí v čase, pak zůstává nejasné,“ dodává Lehmann-Grube. S tím, že většina dostupných studií se soustředí jen na počátek celého procesu, a to ono pozitivní navýšení příjmů po osazení solárních panelů. „Jaká je tedy skutečná hodnota ekonomické transformace po zavedení off-grid solárních produktů zůstává nezřejmá. A varoval bych před jakýmkoli velkým nadšením, že mohou přinést reálný hospodářský pokrok,“ dodává.

Půjčky jsou cesta jak nezbohatnout

Lehmann-Grube upozorňuje i na další konfliktní aspekty off-grid solárních systémů v rozvojových zemích. Předně je u nich pozorován silný přechod od národních producentů k zahraničním soukromým společnostem. Příkladem může být například britská Bboxx, která do roku 2024 hodlá zajistit 300 W solární panely pro 10 milionů obyvatel Konžské demokratické republiky.

Háček je v tom, že finanční břemena spojená s údržbou jsou plně přenášena na jednotlivé komunity, nikoliv už na stát. A ona zátěž spojená s opravou, servisem solárních systémů, je často nad jejich finanční možnosti. Pokud obce nebudou schopny zajistit údržbu zařízení, ono krátkodobé navýšení produktivity brzy pomine.

Komplikace působí i další velmi populární model off-grid elektrifikace. Zahraniční společnosti při něm nabízí nízko-výkonné solární produkty do příjmově chudých afrických venkovských domácností. S tím, že pořídit si je mohou za zlomek plné ceny, a rozdíl pak postupně doplatí. Funguje to podobně jako leasing, půjčka za plného užívání. A často k tomu přináleží i nabídka dalších produktů – solárních pump, čerpadel, ohřívačů vody. Koupí teď, zaplatí později.

„Výsledkem pak nemusí být ekonomický růst a nárůst životní úrovně,“ varuje Lehmann-Grube. „Poroste tím například dlouhodobá zadluženost domácností v rozvojových zemích. A to je proces, který je stěží nějak osvobozuje a neprospívá hospodářskému růstu.“

„Snaha plně pochopit, do jaké míry rozšiřování solární energie mimo sítě podporuje nebo podkopává transformační a emancipační procesy ekonomického rozvoje v zemích globálního Jihu, by nás měla zajímat možná více než jen ukazatele krátkodobého růstu příjmů afrických domácností,“ uzavírá Lehmann-Grube.


reklama

 
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (20)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

19.8.2022 07:06
To už tady jednou bylo. V 60.tých letech v rámci tzv. dekolonizace Afriky proudila na černý kontinent mohutná pomoc rozvojovým zemím.
Výsledek byl více než tristní - rozkradeno, zneužito , obrovská korupce...

K tomu demografická exploze vytvářející další ničivé dopady na místní ekosystémy .
Ne soudruzi, tudy cesta nevede.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

19.8.2022 07:11 Reaguje na Miroslav Vinkler
Čínské přísloví říká:
Chceš-li nakrmit člověka na 1 den, dej mu chleba. Chceš-li jej nasytit natrvalo, nauč ho pěstovat rýži.
No jo, ale to by musel chtít.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.8.2022 10:12 Reaguje na Slavomil Vinkler
Právě levnou a čistou elektřinou by pomohl nejvíce. Pomůže lidem v práci, pomůže školám, které budou učit elektrikáře a oni budou mít stabilní job, pomůže úplně všude. Viděl jsem úplně jednoduchý traktůrek s výměnnou baterií, který by se tam mohl i vyrábět.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.8.2022 09:26 Reaguje na Miroslav Vinkler
Pane Vinklere, to bylo úplně něco jiného.
To byla čistě politická záležitost, kdy sověti šířili komunismus "ohněm a mečem" po celém třetím světě a výsledkem měla být revoluce a další miliony sovětských otroků.
Nějaká ekonomika sověty nikdy nezajímala a když, tak jen okrajově.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.8.2022 09:19
Ten článek je natolik manipulativní, že mi připadá až nesmyslný.
K čemu člověku elektřina pomáhá mnejvíce?
Aby nemusel fyzicky dřít, aby tuhle práci udělal motor.
Proč tam neuvede jako příklad rikšu, který šlape s těžkým strojem a zákazníkem do zemdlení? A který s elektromotorkem obslouží daleko více zákazníků a jeho sebevyužívání výrazně klesne?
Proč tam nemá ty milióny děcek a ženských, které tahají kilometry kýble vody? Když to může zařídit trubka a el. čerpadlo? Proč tam nemá ty další stovky miliónů lidí, kteří dřou na polích a ve fabrikách a různých dílnách, proč tam nemá ty stovky miliónů lirů nafty v různých rumplovácích, které zamořují celá města a lidé je nutně potřebují? A ještě stojí nekřesťanské peníze?
Tohle fakt mašlonka s kšeftíkem nevytrhne, tomu stačí zahradní lampička na solárek za našich asi 80 kč.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

19.8.2022 11:21 Reaguje na Pavel Hanzl
"Proč tam neuvede jako příklad rikšu, který šlape s těžkým strojem a zákazníkem do zemdlení? A který s elektromotorkem obslouží daleko více zákazníků a jeho sebevyužívání výrazně klesne?"

... protože ta e-rikša stojí v porovnání s tom ne e- balík. Který ten šlapač samozřejmě nemá. Takže si musí půjčit. A začít platit úroky/splátky. A tím pádem musí nutně zdražit. A tím mu možná ubydou zákazníci. A taky musí zaplatit nějaký bazmek na nabíjení a ty sol-panely. Což taky něco stojí. A e-rikša se spíš podělá a opravy jsou složitější a dražší.

To samé ty vaše studny. To samozřejmě leckde funguje. A lecde naopak ne ... bo někdo to musí zaplatit a udržovat.

A ty vaše stovky milionů co dřou ve fabrikách je to samé.

Kua drát, dyť je to tady v obdobném případě i uvedené ... "Háček je v tom, že finanční břemena spojená s údržbou jsou plně přenášena na jednotlivé komunity, nikoliv už na stát. A ona zátěž spojená s opravou, servisem solárních systémů, je často nad jejich finanční možnosti. Pokud obce nebudou schopny zajistit údržbu zařízení, ono krátkodobé navýšení produktivity brzy pomine."

Vy si zase myslíte, že jste osvícený duch a to, o čem píšete ještě nikoho jiného nenapadlo ... a vono hovno.

I když já vím, vy si holt z mládi pamatujete, že komunismus = sověty a elektrifikace Ruska a takhle to dopadá:-)))
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.8.2022 13:58 Reaguje na Svatá Prostoto
Ten článek je o "zajištění cenově dostupné, spolehlivé, udržitelné a moderní energie pro všechny." Tj. i pro toho rikšáka.
Z vašeho plácalismu jasně vyplývá, že Evropané jsou úplní tutani, že vůbec začali vyrábět stroje, které jim usnadní práci. Jsou přece drahé a musí se za kačáky opravovat, měli přece jen házet lopatou, ta se nepokazí.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

19.8.2022 14:15 Reaguje na Pavel Hanzl
Z článku ovšem nevyplývá, že z toho zrovna ten rikšák něco bude mít. Což je trochu problém:-). Stejně jako z článku nevyplývá, že se bude jednat v reálu od dostupnou a spolehlivé dodávky.
O tom je ta citace, kterou jsem v tom příspěvku uvedl, trubko.

Hmmm ... koukám, že ve vašem případě to s pojmy jako třeba akumulace kapitálu nemá cenu ani zkoušet, co:-)?

Ten článek prostě jasně ukazuje na skutečnost, že v řadě případů uvedené snahy mohou být neúčinné, nebo dokonce kontraproduktivní. že vám to nedošlo a plácáte tu něco o tom, že " ... článek je natolik manipulativní, že mi připadá až nesmyslný." ... je jen opětovným důkazem vaší tuposti.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.8.2022 14:47 Reaguje na Svatá Prostoto
V reálu se o spolehlivost postará Bůh Helios, který právě rikšáky miluje nejvíc.
Ten článek je manipulovatený silně (je to demagogie stylem "výběrová množina"), protože vytahuje jen zcela okrajové a v kontextu zcela nesmyslné případy.
Proč asi naši pradědci kupovali drahá auta a ještě dražší benzín, když se štýrský valach zadamo napásl na louce?
Odpovědět
Pe

Petr

19.8.2022 16:42 Reaguje na Pavel Hanzl
Když jsem byl malý, tak byla spousta předpovědí jaké to bude v budoucnosti- Prý krásné. Těžkou práci budou dělat stroje a lidé budou veselí a spokojení, pracovat budou jen pár hodin týdně a zbytek času budou mít volno pro svoje zájmy a zábavu.
No a realita: Ano, máme na všechno stroje, jen si na ně musíme vydělat, takže musíme pracovat daleko víc než dřív. Většina lidí maká na tři směny a už i to přestává stačit. A vše je stále dražší a dražší...

A přesně takto to bude i s tím rikšákem, když si pořídí elektrickou.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.8.2022 10:30 Reaguje na Petr
Nevím, kde žijete a čím se živíte, ale celkově naše společnost výrazně zbohatla. Lidé, kteří chtějí, makají x hodin denně, koho to nebaví, dělá třeba polovinu, je chudší, ale má čas na záliby a koníčky.
Předpokladem je samozřejmě v hlavě rozum a ne kobliha, ale to bylo vždycky.
Odpovědět
DB

Darth Bane

20.8.2022 14:58 Reaguje na Pavel Hanzl
Cenově dostupné OZE pro Indii je tak možná dřevěné uhlí. Ne fotovoltaika.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

19.8.2022 11:26
Zaostalejší ekonomiky, pokud se chtějí pozvednout, vždycky musí začínat cestou námezdní síly a produkce levných nekvalitních věcí. A přejímáním nekvalitních zastaralých technologií, teré se třeba i dovážejí z vyspělejších zemí jako svým způsobem "technologický" odpad. Jako to udělali Ćíňané a jako se to nyní děje v hodně asijských státech.
Africké země už určitou možnost měly a promeškaly ji, po rozpadu koloniálních říší byla velice vhodná doba. Vštšina koloniálních režimů zanechala po sobě jakž takž fungující infrastrukturu, ekonomiku, školství a slušné množství lidí slušně vzdělaným v tom školství a zvyklých pravidelně pracovat. Jenomže Afričani to většinou promeškali, když se moci v afrických zemích chopila místní kleptokracie, rozpory se místo politikou řešily zbraněni a koloniální dědictví se nechalo rozpadnout a rozplynout.
Teď budou muset Afričani začínat znova od začátku, produkcí levných šuntů a vývozem surovin a nerostů a to neustále a tvrdě vylepšovat a pracovat na tom.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.8.2022 14:00 Reaguje na Radim Polášek
Nebudou muset. Mají to celé v paži. Úplně stejně, jak posledních třeba 50 tisíc let.
Odpovědět
JO

Jarka O.

19.8.2022 11:39
Přesně tak, bude to byznys, zadlužení, zdražování oprav a náhradních dílu, zkrátka kolonialismus. Energetiku má zajistit stát, ne anglické firmy.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

19.8.2022 12:53 Reaguje na Jarka O.
Stát v Africe? No nazdar, to už tam leckde bylo. Jak to tam vypadá víme všichni.

Tam to zatím staví do latě jedině Čína, ta se s tím ovšem moc ne..re, proto jí to tam jakž takž funguje, a hlavně z posílení Číny teda radost fakt nemám.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.8.2022 10:32 Reaguje na Svatá Prostoto
Čína je skutečný problém, jak řachne Rusko, je velké nebezpečí, že Čína si zabere celou Sibiř i s tím obrovským nerostným bohatstvím.
A to by bylo nebezpečnější, než agresivní, ale blbé Rusko.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.8.2022 21:41 Reaguje na Jarka O.
Co kde zajišťovaly anglické firmy, většinou funguje dobře dodnes.
Když se podívám na země bývalého Commonwealthu, tak je to dnes světová elita. USA, Kanada, Austrálie, Nový Zéland, Singapur, Tchajwan, Hongkong, v druhé lize Indie, Jihoamerická republika.
Kdo se může pochlubit něčím takovým?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.8.2022 15:28
Pěkný příklad může být třeba bídný Afganistán:
"V roce 2013 používali všichni dotazovaní k zavlažování dieselagregáty. V roce 2017 už 68 procent z nich používalo fotovoltaiku. V roce 2018 pak využívalo solární energie 98 procent dotazovaných".
"Tyto čtyři afghánské provincie tedy mají na počet zhruba dvakrát více solárních instalací než Česká republika".
Zdroj: https://www.idnes.cz/technet/technika/fotovoltaika-cena-ve-svete-afghanistan.A201109_121216_tec_technika_mla

Proč právě Afganistán? Protože tam až do loňska bačovali zlí Emeričani.
Odpovědět
DB

Darth Bane

20.8.2022 21:00 Reaguje na Pavel Hanzl
Ano, a ty solární instalace způsobily, že je Afganistán na pokraji hladomoru. Blbý, co?
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist