https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/tajici-ledy-antarktidy-zvysily-hladinu-oceanu-o-14-milimetru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tající ledy Antarktidy zvýšily hladinu oceánů o 14 milimetrů

23.1.2019 01:05 | PRAHA (Ekolist.cz)
Antarktida zvolna taje. A tempo, jakým ztrácí led, se postupně zrychluje. Ilustrační snímek.
Antarktida zvolna taje. A tempo, jakým ztrácí led, se postupně zrychluje. Ilustrační snímek.
Antarktida zvolna taje. A tempo, jakým ztrácí led, se postupně zrychluje. Dnes je pozorovatelný úbytek ledu zhruba šestinásobný, než byl v sedmdesátých letech minulého století. Do bot nám zatím ještě neteče, ale hladina oceánů se už globálně zvýšila o 14 milimetrů. Píše o tom Mongabay.
 

„Zvýšení hladiny o milimetry dnes je předzvěstí zvýšení o celé metry v následujících staletích,“ říká Eric Rignot, glaciolog z univerzity v kalifornském Irvine. Právě on se svými kolegy vypracoval studii o vývoji zalednění v pásmu Antarktidy, respektive o postupném natávání ledové krusty.

Pomohla jim v tom měření v terénu, letecké fotografie a satelitní snímky z družic Landsat, vztažené k rozpětí let 1979 až 2017. Výsledky nepotěší. Antarktida skutečně taje a objem uvolněné vody postupně narůstá. Do devadesátých let odtálo z Antarktidy kolem 44 miliard tun ledu, zatímco v rozmezí let 2009-2017 dalších 252 miliard.

Rignot vyčíslil „příspěvek“ jednotlivých antarktických oblastí ke zvýšení hladiny. Tání na západě kontinentu přidalo zhruba 6,9 milimetrů k výšce hladiny světových oceánů, z východu zhruba 4,4 milimetrů a z tání na výběžku antarktického poloostrova přibližně 2,5 mm.

Badatelé z Kalifornie přitom upozorňují na to, že východní část Antarktidy (která v sobě váže více vody, než západní část a poloostrov dohromady) se zdá být ke klimatickým změnám a globálnímu oteplení náchylnější. Co nás nejspíš čeká v dalších dekádách?

„S tím, jak klimatické oteplení a vyčerpání ozónové vrstvy nad pólem bude i nadále dodávat těmto sektorům více tepla, budou i ony nadále přispívat ke zvýšení hladiny oceánů,“ říká Rignot.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Ukropec

23.1.2019 18:03
A není někde psáno a dokázáno že Antarktida taje zejména " ze spod " díky vulkanické činnosti? Pan Dohnal se zabývá čím? Gynekologií nebo automobilismem že mu to v článku chybí? Nebo ekologisticky lže?
Odpovědět
MJ

Martin Jasan

24.1.2019 12:38 Reaguje na Michal Ukropec
Pokud takový relevantní věděcky podložený důkaz máte, sem s ním. Pokud se jen snažíte urážet a plácat nesmysly, tak táhněte jinam.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

24.1.2019 15:08 Reaguje na Martin Jasan
Jasane, pod povrchem Země je žhavé magma. Z něho se teplo šíří i nahoru a ohřívá led. Ten taje. To jsi nevěděl?
Odpovědět
MJ

Martin Jasan

26.1.2019 17:01 Reaguje na Josef Mozek
Magma tam bylo vždy. To by nebyl důvod k většímu tání. To by ale vyžadovalo základní logiku a to po tobě nemůžu chtít.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

24.1.2019 21:17 Reaguje na Martin Jasan
Nedávno byla publikována odborná studie že pod Antarktickým ledem dochází k 6x rychlejšímu odtávání než na povrchu. Celkově se hladina oceánů zvedla díky odtávání o 14 mm a ne o 6,9. Důvodem je geotermální činnost. O vodu se jako autorizovaný vodohospodář zajímám. Dále se soukromě zajímám o ochranu přírody, včelařství, rybářství a akvaristiku. Hledej ekologisto!
Odpovědět
MJ

Martin Jasan

26.1.2019 17:06 Reaguje na Michal Ukropec
Když nedokážeš přečíst správně ani půlstránkový článek, tak na něj nereaguj (článek uvádí 14 mm). V odkazu nic o geotermální činnosti není.
Akvaristika je pro porozumnění klimatologie to nejázasdnější, na to opravdu už nemám argument. To jsi mě dostal.
Odpovědět
JK

Jan Křížek

24.1.2019 21:20 Reaguje na Martin Jasan
Voda se díky termoelektrickému jevu na pólech rozloží na kyslík a vodík. Kyslík s klesá s ledovou vodou na dno oceánu a pak se ohřátý od zemské kůry zvedá a rozprostře po celé planetě. Vodík adiabaticky ochlazuje póly a v podobě nabitých iontů putuje do ionosféry, kde pak díky přítlačné síle nabitých radiačních pásů, je vodík přitlačen k planetě, načež se s kyslíkem se následně slučuje do molekul vody a vzniká tak oblačnost, která pokud by vznikala pouze odpařováním, žili bychom nepřetržitě v mlze a dešti.
Primárně by po posunutí magnetického pole nad kritickou mez vymřelo vše živé v oceánech, protože by se voda přestala okysličovat a suchozemci by pomřeli na nedostatek pitné vody.
Od spuštění prvních elektráren už uplynulo více než 150 let a osa geomagnetického pole se stále posunuje a posunuje a posunuje....
Odpovědět
MJ

Martin Jasan

26.1.2019 17:16 Reaguje na Jan Křížek
Slušně řečeno velmi odvážná teorie. Před 100 lety by jste mohl konkurovat Julesovi Vernovi. Myslím,ale že teď by vám ji vyvrátil jakýkoliv fyzikář druhého stupně.

Zkuste se zamyslet třeba nad tím, že magnetické póly se pohybovali dávno před vznikem elektráren:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Magnetick%C3%A9_pole_Zem%C4%9B


Zkuste si dohledat i něco všem dalším o čem píšete.
Můžete se třeba podívat i na Faradayovi zákony či na první dvě Maxwellovi rovnice.

Odpovědět
JK

Jan Křížek

24.1.2019 21:12
Země si díky termoelektrickému jevu, nejprve vytváří chlad na pólech planety a tento chlad zpětně oceány roznesou po celé planetě, aby se nepřehřívala.
Oteplování klimatu Země způsobují s největší pravděpodobností rozvodné sítě elektrického proudu, které kvůli silnému elektromagnetickému poli vodičů, deformují geomagnetické pole Země a v nich rozprostřené radiační pásy naší planety, tzv. van Allenovy pásy se oddalují do vyšší úrovně, což mění razantně efektivitu cirkulujícího náboje a v konečném důsledku je snížena excitace energetických částic, které jsou lidem známy jako blesky. Elektrické výboje mezi radiačními pásy planety (van Allenovy pásy) a planetou jsou lidským okem pozorovatelné až v atmosféře jako blesky. Fyzika ohřevu podpovrchové vrstvy planety je způsobena silným odporem horniny při průchodu energetického náboje od blesků. Tento náboj dále směřuje k planetárním pólům a planetu opouští formou iontů, tzv. polární záře, čímž dochází na pólech k adiabatickému ochlazování a energetický náboj se zpětně vrací do radiačních pásů planety. Tento fyzikální jev, který od blesku ohřeje horninu díky jejímu vysokému měrnému odporu a poté ochladí póly planety rychle opouštějícími nabitými ionty, byl náhodně pozorován v elektrickém obvodu a popsán již v roce 1821 jako termoelektrický jev.
Ozón planety je tvořen bleskovými výboji, které dvojvazný kyslík spojí do trojice atomů, ale tento ozón se nemůže rozprostřít až k pólům, jelikož polární záře ohraničující geomagnetické pole se pod vlivem deformace od elektromagnetického pole rozvodných elektrických sítí, posouvá k obratníkům a silné iontové výboje polárních září rozbíjejí trojný kyslík předčasně.
Teplota slunce hraje v ohřevu podpovrchových vrstev Země patrně téměř bezvýznamnou roli. Důležité jsou energetické částice sluncem vyvrhované, jež jsou sbírány radiačními pásy Země. Tyto radiační pásy kopírují geomagnetické pole Země a jsou jakýmisi vodiči naší planety. Mezi radiačními pásy a planetou vzniká napětí, pro nějž platí Coulombův zákon a je příčinou vzniku blesků. Úbytek polárních ledovců je v přímé úměře s úbytkem ozónu. Ozón je tvořen bleskovými výboji a chlad a zima na pólech planety s tím velmi úzce souvisí. Znalost fyziky je zásadní. Zjednodušené a názorně je potřeba si Zemi představit jako dva Peltierovy články otočené teplejší stranou k sobě, ale tyto články sestavené netradičně do kruhu. Proces ochlazování zemských pólů je nutno chápat jako Seebeck-Peltierův jev (termoelektrický jev) , kdy jsou nesčetné energetické výboje (blesky) v rovníkových oblastech dostatečné k tvorbě ozónu, k ohřevu magmatu (nezměrný elektrický proud z blesků díky odporu Země) a zároveň k ochlazování pólů.(při opouštění náboje v podobě energetických iontových výbojů - aurora borealis a aurora australis) Tento jev zároveň jednoznačně ukazuje, jak vzniká magnetosféra Země (nikoli domnělou rotací jádra Země). Stejně tak i polární záři je nutno chápat jako emitaci nabitých energetických částic opouštějících vysokou rychlostí povrch Země, při němž dochází k ochlazování tím většímu, čím je menší poloměr okraje polární záře od zemského pólu. Tvrdit, že se teplo donekonečna vzestupně akumuluje díky skleníkovým plynům (0,04% CO2 je výsměchem vědeckých studií, když více jak 87% +-5% skleníkového plynu tvoří jen vodní páry), je stejně mystické, jako tvrdit, že roztavím železo dlouhodobým uložením ve skleníku. Každopádně díky existenci atmosféry a obrovských vodních ploch, je Země ušetřena teplotním výkyvům jaké jsou na Měsíci (-240°C - +120°C).
Zjednodušeně si planetu přirovnejme k Peltierovu článku:
1.Telur - Ionty v polární záři přenáší náboj směrem do radiačních pásů a v nich dále až k bodu výboje blesku
2.Baterie - radiační pásy Země (van Allenovy pásy)
3.Kondenzátor - (v Peltierových článcích kondenzátor fyzicky chybí) Napětí mezi radiačními pásy a Zemí tvoří blesky (tímto vysvětluje červené záře nad mraky při blescích)
4. Bismut - tím je hornina planety
Termoelektrickým jev je konečnou odpovědí na doposud nerozluštěné záhady, jenž každá má extra teorii vzniku:
Naklonění geomagnetického pole Země.
Vznik geomagnetického pole Země.
Proč je jádro planety pevné.
Proč je magma žhavější než okolí planety země přes 4 miliardy let.
Proč jsou póly planety Země chladnější, přestože je každý pól Země po období 180 dní přikloněn nepřetržitě ke Slunci.
Vznik blesků nad sopečným kráterem vulkánů při erupci a Catatumbské blesky nad jezerem Maracaibo ve Venezuele.
Velmi přesvědčivým důkazem pravdivosti tohoto tvrzení jsou Saturnovy prstence a rozložení atmosféry na Saturnově měsíci Enceladus, kde ionty radičních pásů Saturnu přesunují atmosféru na jižní polokouli Enceladu.
Studie nepopírá rekombinaci chlorového radikálu freonů a následné působení na ozón planety, ale pouze upřesňuje, proč se tak děje pouze na zemských pólech.
Tento příspěvek se opírá o fyzikální zákonitosti a je mojí vlastní osobní studií.
Jan Křížek
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

24.1.2019 21:24 Reaguje na Jan Křížek
Ták. Ale v Davosu je největší celebritou 17 ti letá Švédka. Tady je odborný článek tak jednou měsíčně.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist