https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/toximetr-na-becve-nebude-dokonala-ochrana-ale-odhali-havarii-driv-nez-zacnou-hynout-ryby-rika-premysl-soldan
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Toximetr na Bečvě nebude dokonalá ochrana, ale odhalí havárii dřív, než začnou hynout ryby, říká Přemysl Soldán

23.4.2021 20:17 | PRAHA (Ekolist.cz)
Ilustrační snímek řeky Bečvy.
Ilustrační snímek řeky Bečvy.
Foto | Jan Husák
Monitorovací zařízení, které má být nainstalováno na řece Bečvě, je podle toxikologa Přemysla Soldána z Výzkumného ústavu vodohospodářského krok vpřed. Nemůže sice samo o sobě identifikovat zdroj znečištění, ale může nás o havárii na řece informovat dřív, než se v ní objeví první mrtvé ryby. O smyslu a funkci toximetru hovořil na online diskuzi Fórum Bečva.
 

Toximetr je zařízení, kterým neustále protéká voda přímo z řeky. Kvalitu vody hlídají perloočky, malé vodní organismy, které jsou citlivé na kvalitu vody. Na znečištění reagují změnou svého chování, při silném znečištění uhynou. Software toximetru vyhodnocuje změny jejich chování. V případě, že ze změn chování vyhodnotí toxické znečištění, vyšle tuto informaci jak do střediska, pověřeného sledováním havarijního znečištění, tak do automatického vzorkovače, který ihned odebere vzorky vody z toku.

V čem by to mělo pomoci na Bečvě? Pro odhalení jakékoliv havárie je potřeba ji co nejdříve detekovat a mít co nejdříve vzorek, z kterého lze určit příčinu. To přesně monitorovací stanice umožňuje. „Kromě varování, že došlo ke znečištění, máme i vzorek, který nemůže být napaden, že byl odebrán nestandardním způsobem. Nevstupuje do toho lidská omylnost, je to plně automatizované,“ uvedl Přemysl Soldán, který má projekt monitorovací jednotky na Bečvě na starosti.

Jedno zařízení má být nainstalováno koncem června v lokalitě Lhotka. Podle Soldána se vybíralo místo, kde bude mít monitorování smysl a které zároveň bude pro instalaci zařízení vhodné. „Toximetr něco váží, potřebuje připojení k elektřině, musí být blízko řeky, ale zase na bezpečném místě, aby ho nevzala první voda,“ vyjmenoval Soldán, co všechno se bralo v úvahu při výběru místa.

Vlevo toximetr s perloočkami, vpravo automatický vzorkovač. Na stráži mohou být 24 hodin.
Vlevo toximetr s perloočkami, vpravo automatický vzorkovač. Na stráži mohou být 24 hodin.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Archiv Přemysla Soldána

Přemysl Soldán záměr umístění monitorovací stanice na Bečvě hodnotí jako krok kupředu. „Neřeší to všechno. Kdybychom měli odhalit vliv jednotlivých zdrojů, museli bychom přístroj mít u každé výpusti. Na to ale nejsou finance,“ vysvětluje Soldán.

Kvalitu vody v Bečvě jeho ústav hlídá už teď, byť ne kontinuálně. „Provádíme cílený, ale ne systematický odběr vzorků z řeky,“ uvedl Soldán. Co to znamená? „Vzorkujeme pokaždé někde jinde, pokaždé někdy jindy. Díky tomu by se mohlo přijít na to, zda nedochází k nějaké nekontrolované kontaminaci. Zároveň chceme, aby případný znečišťovatel nevěděl, kdy a kde odběr vzorků probíhá,“ vysvětlil Soldán. To by případné znečišťovatele mělo přimět k „větší opatrnosti“.

Co říkají dosavadní odběry? „Kvalita vody vypadá dobře,“ říká Soldán. „Ale havárie přijde z ničeho nic. A proto je dobré mít zařízení, které řeku hlídá 24 hodin denně,“ dodává.

Podle jeho slov jedno zařízení neposkytuje dokonalou ochranu řeky, ale odhalí havárii včas. „Dřív, než najdeme v řece mrtvé ryby,“ řekl Soldán. Dohledat viníka z výsledků měření jednoho zařízení ale půjde hůře, než kdybych jich bylo v povodí situováno více.


reklama

 
foto - Mach Ondřej Martin
Martin Mach Ondřej
Autor je šéfredaktorem serveru Ekolist.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MV

Miloš Volenec

23.4.2021 10:18
Nevím o kolik výpustí se jedná a jak jsou od sebe vzdálená ale v lokalitě, kde sídlí chemičky a průmyslové závody nedaleko sebe, by mělo být samozřejmostí instalovat kontinuální monitorovací stanici, jako je např. zde uvedený biologický typ. Zařízení by nejspíše provozovalo povodí.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

23.4.2021 16:45
Ekologická havárie na Bečvě 20. září snad hned tak nevyšumí. I když se díky pochybením na začátku nepodaří vypátrat viníky, doufám, že z té tragédie budou vyvozeny patřičné důsledky.

Z neoficiálních vyjádření je zřejmé, že se nepodařilo a nepodaří najít bílého koně, který by na sebe vzal vinu, nepodaří se to ani hodit na rožnovskou Teslu, Babišova DEZA zůstane mezi podezřelými adepty navzdory tvrzením a mlžení ředitele ČIŽP Geusse a ministra ŽP Brabce. Rybáři z Valmezu prokazují, že jim na Bečvě opravdu záleží, stejně jako mnozí místní občané a řada odborníků zabývajících se danou problematikou. Dobrou reputaci svým přístupem potvrdili také hasiči, naopak ČIŽP na své pověsti díky vystupování jejího ředitele v této kauze velmi tratila a stala se nepříliš důvěryhodnou. Otevřené zatím zůstává, jak se k tomu postaví policie.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.4.2021 21:28 Reaguje na Majka Kletečková
Už se postavila. Spíš lehla do pozici mrtvého brouka.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist