https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/tresek-je-po-letech-regulovaneho-rybolovu-zase-o-neco-mene
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tresek je po létech regulovaného rybolovu zase o něco méně

8.10.2019 10:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
V sedmdesátých letech minulého století přiváželi rybáři ze Severního oceánu kolem 270 000 tun tresek ročně. V praxi to znamenalo, že každý rok bylo odloveno mezi 40-60 % veškeré populace tohoto druhu. Což je pochopitelně dlouhodobě neudržitelné. / Ilustrační foto
V sedmdesátých letech minulého století přiváželi rybáři ze Severního oceánu kolem 270 000 tun tresek ročně. V praxi to znamenalo, že každý rok bylo odloveno mezi 40-60 % veškeré populace tohoto druhu. Což je pochopitelně dlouhodobě neudržitelné. / Ilustrační foto
Mýlit se je lidské. Omyl, ve kterém se teď společně veze Evropská komise, Mezinárodní rada pro průzkum moří (ICES) a certifikační organizace Marine Stewardship Council (MSC), je ale zvláště nemilý. Názorně totiž ukazuje, jak se dokážeme v našich kvalifikovaných odhadech někdy mýlit. Špatné zprávy z toho plynou hlavně pro tresky v Severním ledovém oceánu, kterých je teď, navzdory nedávné regulaci rybolovu, zase o něco míň. Píše o tom The Conversation.
 

V sedmdesátých letech minulého století přiváželi rybáři ze Severního oceánu kolem 270 000 tun tresek ročně. V praxi to znamenalo, že každý rok bylo odloveno mezi 40-60 % veškeré populace tohoto druhu. Což je pochopitelně dlouhodobě neudržitelné.

V roce 2006 se úlovky smrskly na 44 000 tun a reálně hrozilo, že kvůli definitivnímu přelovení už třeba za pár let žádné další tresky v moři nezbudou. Tehdy se do věci vložila Evropská komise, která zahájila poměrně důsledný plán jejich obnovy. Ten spočíval v regulaci lovu tresek, nastavení povolených kvót a hlavně, v zákazu odchytu tresek mladých, řekněme podměrečných.

Tato opatření měla zajistit, že v Severním ledovém oceánu zůstane po každé sezóně nejméně 150 000 tun mladých tresek (a z tohoto počtu jich rozhodně nikdy nebude odloveno víc než 25 %), které se do další sezóny dokáží rozmnožit a zajistit tak stabilní přírůst populaci.

Mezinárodní rada pro průzkum moří (ICES) pro Evropskou komisi zajišťovala „data z terénu“, tedy aktuální údaje o rybách. A partnerská MSC formou certifikace garantovala, že tresky prodávané na evropských trzích pochází jen z povoleného, udržitelného lovu, který nevyčerpává severskou populaci tresek. Pravda, byly trochu dražší.

V důsledku přísných kontrol na tržnicích i mořích ubylo lodí s vlečnými sítěmi a začalo přibývat tresek. V roce 2016 pak ICES upozornila Evropskou komisi, že i při monitorovaném odlovu 29 % populace se „rezervoár“ mladých tresek blíží 161 000 tunám a je tedy víceméně stabilizovaný.

A jen o rok později se Evropská komise rozhodla Plán na oživení populací tresek ukončit. Jistě ne proto, že na ně naléhali rybáři, ale proto, že populace tresek se jim na základě dat jevila stabilizovaná. Až potud by se vše jevilo v naprostém pořádku.

Jenže teď, na začátku září 2019, se Mezinárodní rada pro průzkum moří rozhodla poměrně nečekaně certifikaci o udržitelném rybolovu tresek MSC zrušit. Proč? Ukázalo se, že po necelých dvou letech tabulkového optimismu se tresky znovu potýkají s extrémním přelovením.

Jak to? Chybná počáteční data přinesla stejně chybný výsledek. Tresek totiž zbývalo v moři v roce 2007 výrazně méně, než si lidé z ICES mysleli. Jejich početní stav byl nadhodnocen o 22-29 %, což docela zásadním způsobem shodilo všechny následující odhady. Pochopitelně, ve hře může být neregistrovaný rybolov, korupce. A velmi pravděpodobně také klimatické změny, díky nimž produkují tresky méně početné potomstvo.

„Perspektiva budoucnosti tresek v Severním ledovém oceánu je nyní krajně neradostná,“ shrnuje to biostatistik Robin Cook z univerzity ve Strathclyde. „Počet mladých ryb, které vyprodukují, je trvale nízký a neustojí komerční rybolov. Pravda je taková, že Evropská komise rozhodně neměla rušit regulaci jejich lovu ani pozastavovat plán na jejich ochranu. Podlehli jsme příliš optimistickým, nadhodnoceným informacím.“

Nepříjemné je to i pro běžné spotřebitele, konzumenty. Poslední léta si totiž připláceli za tresky, které certifikaci navzdory chráněné moc nebyly.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Milan Štrupl

10.10.2019 11:42
Nevolení a nekompetentní úředníci z Bruselu se mýlí prakticky neomylně. Není snad jediná oblast, kde by neudělali víc škody než užitku ať už jde o benevolentní přístup k nelegální masové migraci, přimíchávání biopaliv z řepky, které jsou BIO jen podle názvu, ale ve skutečnosti zatěžují životní prostředí mnohem více, než obyčejný benzín a nafta, naprosto nekompetentní je jejich podpora elektrifikace osobní dopravy, která bude mít za následek ohromnou nezaměstnanost, prohloubí zadluženost států, zhorší ekonomické výsledky celé EU i zahraniční obchodní bilanci, ožebračí a zhorší mobilitu střední třídy a chudých, kteří si předražený elektromobil nebudou moci dovolit, což bude mít negativní ekonomické dopady do řady dalších odvětví jako třeba na firmy podnikající v turismu - bez auta prostě nebudou lidé cestovat (budou cestovat výrazně méně) a to vše jen proto, aby se emise snížily o pár desetin % a možná ani to ne, neboť životnost elektromobilů je výrazně nižší, než u klasických aut na benzín a naftu, což v zásadě znamená, že náhradou za jedno vyrobené benzínové auto se musí vyrobit 2-3 elektromobily a snížení emisí je tak jen na papíře... EU se rozhoduje tak špatně, že by se lepšího efektu dosáhlo tak, že by se na něčem domluvili a pak by udělali pravý opak:):):(:(
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

11.10.2019 16:39 Reaguje na Milan Štrupl
Brusel vám zjevně leží v žaludku, ale držme se tresek a reality.
1/ Je velmi těžké odhadnout početnost nějaké populace ryb i v přehradě nebo rybníce (pokud se to celé nevyloví), natož v přípřežních vodách tak členitého pobřeží, jaké je kolem Skandinávie.
2/ Omezení rybolovu se rušit nemělo, ale kdyby nebylo stejnou komisí, na kterou nadáváte, zavedeno, byly tresky v háji totálně už dávno.
Jinak efektivita moderního rybolovu je strašlivá a k tmu další faktory, které pravděpodobně stav populací ryb ovlivňují, chemie zejména.

I s ostatními tvrzeními by šlo velmi úspěšně polemizovat, ale asi by to bylo zbytečné.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist