https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/v-rezervaci-certoryje-kdosi-vyryl-vsechny-trsy-orchideje-strevicnik-pantoflicek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V rezervaci Čertoryje kdosi vyryl všechny trsy orchideje střevičník pantoflíček

6.6.2018 01:50 | PRAHA (Ekolist.cz)
Střevičník pantoflíček na Čertoryjích v květnu 2014. To měl ještě 30 květů.
Střevičník pantoflíček na Čertoryjích v květnu 2014. To měl ještě 30 květů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Národní přírodní rezervace Čertoryje přišla o jeden ze svých klenotů. Střevíčník pantoflíček, který zde každoročně kvetl od nepaměti, je už historií. V průběhu několika let někdo vyryl všechny trsy této orchideje a způsobil tak nevyčíslitelnou škodu. Informuje o tom CHKO Bílé Karpaty.
 

Orchideje se z lokality ztrácely několik let. „V posledních letech začíná případů vyrývání orchidejí přibývat, proto jsme začali uvažovat o instalaci fotopastí na některé lokality. Nestihli jsme to však včas uvést do praxe,“ říká Ivana Jongepierová, botanička Správy CHKO Bílé Karpaty. A dodává, že kolegové ze Slovenska zjistili, že zloději si s fotopastí umí poradit.

Je trochu záhada, proč někdo střevičník pantoflíček z přírody vyrýval. „Střevíčník je možné v některých zahradnictvích zakoupit. Tyto koupené rostliny jsou více přizpůsobené zahradním podmínkám, takže je větší naděje na přežití než u rostlin ukradených z volné přírody,“ říká Ivana Jongepierová.

Ochránci přírody teď budou zvažovat, zda má smysl orchideje na místo reintrodukovat z jiné lokality. „Musíme to probrat s odborníky, kteří se pěstováním orchidejí zabývají,“ říká Ivana Jongepierová. „Otázkou je, kolik to bude stát, pak genetika, tedy odkud lze semena získat, aby byly geneticky co nejpříbuznější původní populaci na Čertoryjích.“ A pak je tu podle ní ještě otázka, zda má takové "zahrádkaření" cenu. "Napěstování v kultuře potrvá několik let, po vysazení do volné přírody bude zřejmě nutná pravidelná zálivka, navíc s rizikem následného vyrytí," zamýšlí se botanička.

Správa CHKO Bílé Karpaty neví, kdy k vyrytí orchidejí došlo, proto to ani nehlásila Policii ČR, protože ta by to podle mínění ochránců přírody vzápětí odložila. „I když je do území vstup ze zákona 114 o ochraně přírody a krajiny povolen jen po turistických cestách, není v silách Správy CHKO výměru 300 ha uhlídat,“ dodává Jongepierová. Pracovníci CHKO se snaží ve spolupráci se Vzdělávacím a informačním střediskem Bílé Karpaty veřejnost s hodnotami území formou exkurzí s územím a jeho hodnotami seznamovat a nechtějí vstup striktně zamezovat.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Mach Ondřej Martin
Martin Mach Ondřej
Autor je šéfredaktorem serveru Ekolist.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist