https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/za-vybijenim-jaguaru-stoji-i-zapadni-hledaci-ezotericke-mystiky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Za vybíjením jaguárů stojí i západní hledači ezoterické mystiky

19.11.2019 01:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
S instantním šamanským prožitkem se současně veze devastace místní přírody a organizované vybíjení jaguárů. / Ilustrační foto
S instantním šamanským prožitkem se současně veze devastace místní přírody a organizované vybíjení jaguárů. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Žijeme v době absolutní komercionalizace a visačku s cenovkou jsme schopni přilepit prakticky na cokoliv. Byznys se stal i z cest za duchovním poznáním. Dříve si psychedelické mystiky po konzumaci odvaru z liány Banisteriopsis caapi , tedy ayahuascy, užívali jen amazonští domorodci. Dnes tak činí i ezotericky naladění turisté. S instantním šamanským prožitkem se současně veze devastace místní přírody a organizované vybíjení jaguárů. Píše o tom Mongabay.
 

Jak souvisí toxické halušky a šelmy? Velmi. Náhrdelníky z jaguářích drápů a zubů, amulety a kůže totiž mají údajně zvyšovat hloubku a intenzitu mystického prožitku. Alespoň tak to nejrůznější jihoameričtí medicinmani a stánkoví prodejci tvrdí kupujícím. A vzhledem k tomu, že kupující lační po plnohodnotné exotice, utrácí za ně jako diví.

Celou jaguáří kožešinu pořídíte v rozmezí od 49-152 dolarů, packu za devět dolarů, vycpanou hlavu za stovku. Asi nejvýnosnější jsou tesáky, jeden vyjde až na 122 dolarů. „Na všech tržištích v Limě, Iquitosu nebo Pucallpa, kam jsme se vydali tyto předměty hledat, jsme bohužel byli úspěšní,“ říká žurnalistka a fotografka Sharon Gunyupová.

Je libo jaguáří tesák?
Je libo jaguáří tesák?
Foto | Alexander Braczkowski a kol. / Conservation Science and Practice

Nelegální lov jihoamerických jaguárů tu probíhal už dříve. Ať už formou odvety farmářů, mstících se za stržený dobytek, nebo organizovanými pytláky a lovci. O části z jaguářích těl měla už skoro tradičně zájem tradiční čínská lidová medicína. Jenže v posledních letech začala likvidace jaguárů v pralesích akcelerovat, právě kvůli populární ayahuascové turistice. Původní areál jaguárů se poslední tři dekády zmenšil o polovinu, velikost populací se snížila o čtvrtinu.

„Vyvolalo to další, výraznější poptávku po jaguářích produktech, které se staly součástí šamanského marketingu,“ píše ve své studii australský zoolog Alexander Braczkowski, který se na podceňovaný faktor nového ohrožení jaguárů zaměřil.

V terénu potvrdil, že většina prodejců si je vědoma hrozby nemalého trestního postihu za prodej jaguářích suvenýrů. Ale současně také to, že se jej moc neobávají. Státní orgány v Peru totiž na zákaz prodeje nedohlížejí, nevnímají jej jako riziko. Navíc z ezoteriku vyhledávajících turistů plynou nemalé příjmy pro místní regiony.

„Je to poměrně nešťastná situace,“ tvrdí Braczowski. „Peru nemá špatné zákony na ochranu přírody a pokud by někdo dohlížel na jejich plnění, fungovalo by to jistě lépe. Dovzdělat by se ale měli i turisté, kteří si sem přichází rozšířit obzory, aby se na tomhle obchodu rozhodně nepodíleli.“


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

19.11.2019 07:01
Nj, lidi kteří preferují dojmy před fakty vždycky nadělají spoustu škody.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist