https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/zemrel-prukopnik-ochranarske-biologie-michael-soule
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zemřel průkopník ochranářské biologie Michael Soulé

19.6.2020 13:30 | PRAHA (Ekolist.cz)
Michael Soulé.
Michael Soulé.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Rewilding
Ve středu 17. června 2020 zemřel ve věku 84 let Michael Soulé, průkopník ochranářské biologie. Soulé celý život propagoval využívání poznatků biologie pro ochranu biologické rozmanitosti. Spolu s Brucem Wilcoxem v roce 1980 sepsal knihu Ochranářská biologie: evolučně ekologická perspektiva, která definovala nový směr ochrany přírody reagující na ztrátu biologické rozmanitosti.
 

Ochranářská (též konzervační) biologie se podle Soulého liší od mnoha jiných směrů v tom, že je často využívána pro krizové řízení. V krizi musí člověk často jednat ještě předtím, než zná všechna fakta.

„Ochranářský biolog musí někdy udělat rozhodnutí nebo dát doporučení ohledně managementu ještě předtím, než se může opřít o teoretická nebo výzkumná data. Často je nutné tolerovat určitou míru nejistoty,“ píše Soulé ve svém spisku Co je ochranářská biologie z roku 1985.

Nový biologický obor se začal tvořit od roku 1978, za začátek je považována konference na Kalifornské univerzitě, kterou uspořádal právě Michael Soulé spolu s Brucem Wilcoxem, za účasti mnoha dalších biologů a ochránců přírody. Setkání bylo vyvoláno obavami spojenými s odlesňováním tropických deštných lesů, vymíráním druhů a obecnou ztrátou biologické rozmanitosti.

Dnes je ochranářská biologie běžnou součástí státní ochrany přírody a učí se na univerzitách po celém světě. Zahrnuje jednak územní ochranu přírody – chráněná území a národní parky, a jednak ochranu druhovou.

Michael Soulé byl jedním ze spoluzakladatelů Společnosti pro ochranářskou biologii (Society for Conservation Biology) a jejího časopisu Biologie ochrany přírody (Conservation Biology).

Soulé byl emeritním profesorem environmentální studií na Kaliforské univerzitě. Je autorem devíti knih o ochraně přírody a více než 150 článků ve vědeckých časopisech.


reklama

 
foto - Kováříková Zdeňka
Zdeňka Kováříková
Autorka je redaktorkou Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist