https://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/zpravy-zd/ap-rostlinne-bilkoviny-mohou-zmenit-klimaticky-trend-jen-je-musi-jist-vic-lidi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

AP: Rostlinné bílkoviny mohou změnit klimatický trend, jen je musí jíst víc lidí

4.12.2023 10:23 (ČTK)
Podle Petera McGuinnesse, který vede průkopnickou firmu na poli rostlinných karbanátků Impossible Foods, je hlavním problémem chuť, nikoli cena. "Co je ta nejdůležitější věc, kterou lidé od jídla chtějí? Chuť. Když nemáte chuť, nezajímá je cholesterol nebo nasycené tuky," řekl.
Podle Petera McGuinnesse, který vede průkopnickou firmu na poli rostlinných karbanátků Impossible Foods, je hlavním problémem chuť, nikoli cena. "Co je ta nejdůležitější věc, kterou lidé od jídla chtějí? Chuť. Když nemáte chuť, nezajímá je cholesterol nebo nasycené tuky," řekl.
Foto | Alesia Kozik / Pexels
Odborníci na změnu klimatu už dlouho soudí, že jedním z nejjednodušších způsobů, jak omezit dopady lidstva na životní prostředí, je jíst méně zvířat a více rostlin. Poslední roky přináší boom nejrůznějších rostlinných náhražek masa, stále však roste i konzumace živočišných produktů, upozorňuje v reportáži agentura AP.
 

Kdyby do roku 2030 lidé ve Spojených státech nahradili polovinu jídla živočišného původu náhražkami na rostlinném základě, pokles emisí skleníkových plynů v uvedeném roce by odpovídal vyřazení 47,5 milionu vozidel z provozu, odhadli nedávno výzkumníci z Michiganské univerzity. "Všichni se musíme zapojit a tyhle výrobky představují jednu strategii, jak jednoduše omezit naši stopu," říká jeden z autorů studie Greg Keoleian.

Nové druhy "masa" vyráběné ze sójových bobů nebo jiných plodin a servírované ve formě různých karbanátků, nugetek či klobásek si aktuálně získávají zákazníky po celém světě. Podle společnosti Euromonitor zabývající se výzkumem trhu se mezi lety 2018 a 2022 globální prodeje těchto náhražek více než zdvojnásobily na zhruba šest miliard dolarů (135 miliard Kč).

To je však téměř zanedbatelná částka ve srovnání s maloobchodními prodeji balených masných produktů a plodů moře, které za stejné období narostly o 29 procent na 302 miliard dolarů. A zatímco poptávka po rostlinném mase v některých zemích prudce roste, v USA prodeje stagnují.

Velké změny zažívá Německo, kde v loňském roce spotřeba masa klesla na nejnižší úroveň za více než 30 let, a to 52 kilogramů na osobu. Euromonitor uvádí, že prodeje náhražek meziročně stouply o 22 procent a od roku 2018 se ztrojnásobily. Poptávka roste také v Austrálii, kde v roce 2020 průměrný obyvatel snědl na 120 kilogramů masa. Zatímco v roce 2018 zde bylo méně než deset společností vyrábějících rostlinné alternativy, nyní je to více než 40, řekl Sam Lawrence ze sdružení Good Food Institute hájící zájmy tohoto sektoru.

Výrazně větší potenciál však má americký trh. USA jsou jedním z největších světových znečišťovatelů, pokud jde o uvolňování skleníkových plynů při chovu zvířat. Spotřeba masa na obyvatele je tam druhá nejvyšší hned za Hongkongem, ukazují data z roku 2020 od Organizace pro výživu a zemědělství spadající pod OSN. Zvrácení současného trendu by mělo významný dopad na celosvětovou spotřebu masa.

Ví to i Tyler Huggins, který vede firmu Meati vyrábějící potraviny na rostlinné bázi. Pochází z rodiny chovatelů bizonů a stále si někdy dá maso, považuje však za naprosto nutné změnit jídelníček Američanů, protože USA už využívají téměř všechnu svou obdělávatelnou půdu. Negativní dopady chovu dobytka mapoval jako pracovník federální lesní správy a následně si udělal doktorát v environmentálním inženýrství s cílem vyvíjet nové druhy náhražek masa. "Musíme zvýšit efektivitu toho, jak věci vyrábíme," míní.

Meati, která sídlí ve státě Colorado, vyrábí tuhé, vláknité plátky z hub a několika dalších přísad včetně cizrnové mouky. Z hub odebírá spory, krmí je cukrem a nechává je fermentovat v ocelových kádích plných vody. Každých 22 hodin se zfermentovaná směs, která připomíná jablečné pyré, odlévá do obří nádrže, načež ji pracovníci tvarují do řízků a vaří. Za čtyři dny takto lze z jediné mikroskopické spory vyrobit množství produktu odpovídající masu z jedné krávy.

Meati se na trhu objevila v roce 2017, tedy v době, kdy se se svými výrobky pokoušely prorazit desítky dalších firem. Mezi lety 2017 a 2020 zahájilo činnost nejméně 55 společností a značek v sektoru rostlinných bílkovin, uvádí Good Food Institute. Prodeje těchto výrobků zároveň vzrostly na více než dvojnásobek.

Pak se ale růst poptávky zpomalil a podle organizace Euromonitor v letech 2020 až 2022 narostl jen o dvě procenta. Prodeje skutečného masa a mořských plodů mezitím v USA vzrostly o 12,7 procenta. Někteří mají za to, že atraktivitu náhražek podkopává jejich vysoká cena. V USA byly rostlinné verze masa a plodů moře k letošnímu dubnu v průměru o 27 procent dražší než živočišné produkty, uvádí Euromonitor. Rozdíl tak byl vyšší než v Německu, kde dosahoval 20 procent.

Podle Petera McGuinnesse, který vede průkopnickou firmu na poli rostlinných karbanátků Impossible Foods, je hlavním problémem chuť, nikoli cena. "Co je ta nejdůležitější věc, kterou lidé od jídla chtějí? Chuť. Když nemáte chuť, nezajímá je cholesterol nebo nasycené tuky," řekl.

Nedávný průzkum AP a sociologické agentury NORC naznačil, že osm z deseti Američanů při nákupu jídla považuje chuť za extrémně nebo velmi důležitý faktor. Dopady na životní prostředí označilo za prioritu jen 34 procent respondentů.

Prodeje náhražek masa kromě toho zatěžují otázky ohledně jejich nutriční hodnoty. Rostlinné výrobky jsou oproti těm živočišným v některých ohledech přínosnější: například neobsahují cholesterol a mohou mít méně tuku a více vlákniny. Zároveň ale mohou v důsledku snahy napodobit chuť masa obsahovat více sodíku a ne vždy se mu vyrovnají v obsahu bílkovin.

Pro Adrienne Stevsonovou je na prvním místě životní prostředí. Grafická designérka ze státu Vermont si po většinu života dopřávala maso ve velkém množství a zprvu byla skeptická, když se její partner stal veganem. Čím víc se však dozvídala o ekologických přínosech, tím víc se jí zamlouvaly rostlinné alternativy. Nyní je používá místo masa při vaření podle své rodinné kuchařky.

"Myslím, že v ideálním světě bychom mohli jíst mléčné a masové výrobky," uvedla Stevsonová. "Ale lidí je na Zemi strašně moc a nevyřešili jsme problém, jak mít pro tolik lidí udržitelný chov zvířat," dodala.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (30)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

4.12.2023 11:02
Sojová tyčinka patřila mezi moje top mlsy od začátku, co se objevila na trhu (60.?). Byla chutná a současně i zasytila. Tato plodina má velkou budoucnost, a to jak v oblasti šlechtění, tak i potravinářském zpracování. Dnešní společnost je přemasovaná, je škoda nevyužívat potenciál rostlinných bílkovin.
Odpovědět

Viktor Šedivý

4.12.2023 23:49 Reaguje na Karel Zvářal
Však využívejte. Nikdo vám nebrání.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

5.12.2023 05:52 Reaguje na Viktor Šedivý
:-)) Víte ho**o v čem mi kdo v životě bránil, stravování a volnočasových aktivit se to naštěstí netýkalo.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

4.12.2023 11:14
Tak to Nám to musí zelený nejdříve předvést v praxi a to není na jeden rok !
Odpovědět
Tomáš Sotona

Tomáš Sotona

4.12.2023 11:42
Odborníci na změnu klimatu už dlouho soudí, že jedním z nejjednodušších způsobů, jak omezit dopady lidstva na životní prostředí, je jíst méně zvířat a více rostlin.
Jedním z nejjednodušších způsobu, jak omezit dopady lidstva na planetu, je snížit lidskou populaci. Proto nechápu, jak může někdo podporovat například Afričany, nebo Indy. Taky mě vadí někteří světový lídři, kteří burcují, svoje národy, aby měli co nejvíc dětí, viz Erdogan a Turci v Německu.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

4.12.2023 15:41 Reaguje na Tomáš Sotona
https://www.enviweb.cz/85102
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

4.12.2023 16:05 Reaguje na Tomáš Sotona
A co třeba vystřílet evropany a amíky a hlavně střední a vyšší třídu, neulovilo by se planetě taky?
Odpovědět
Tomáš Sotona

Tomáš Sotona

4.12.2023 17:18 Reaguje na Michal Uhrovič
No tak planetě by se určitě ulevilo, ale já nechci někoho střílet, jen jsem zásadně proti podporování zemí, kde je vysoká porodnost.
Odpovědět
ig

4.12.2023 22:23 Reaguje na Tomáš Sotona
To se dá přece zkombinovat. Jíst maso a zároveň snižovat populaci, jen to maso bude muset být lidské.
Odpovědět
pk

pepa knotek

4.12.2023 13:29
Náhražek potravin plných dochucovadel, um. sladidel, gelotvorných látek, solí, mykotoxinů, pesticidů, kovů, aromat, barviv máme na trhu už nyní dostatek. Kdo chce tak to může jíst, maso nemusí kupovat vůbec a ještě si u toho může myslet, že zachrání planetu.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

4.12.2023 15:36 Reaguje na pepa knotek
1*
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

4.12.2023 16:04
Potraviny z rostliných bilkovin jsou většinou polotovary, které nejsou pro lidské zdraví moc vyhovující ...
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

4.12.2023 17:12
Hlavně prosím zanechte možnost jíst i maso a nevnucovat lidem rostlinnou
stravu. Zpěvák Dobeš v písni o havíři Blažkovi povýšeném na šéfa popisuje,
že "jak není špeku, tak nejsu vykony" ! U fyzicky náročných povolání dává
množstevně stejné množství masité potravy násobně více energie, než méně energeticky výživná strava rostlinná. Představte si tygra s břichem až na zem plné trávy. Nikam by asi nedošel, nedohnal by gazelu a neskočil by ji
na hřbet s břichem nadutým travou. Každý tvor se evolucí přizpůsobil ke konzumaci něčeho jiného a proč nám tak asi zůstaly špičáky? Abychom jimi "trhali" salát a mrkev? Kalorická hodnota jednotlivých druhů potravy musí být adekvátní výdeji energie a pokud někdo sedí celý den na zadku, tak ať
konzumuje klidně pouze rostlinnou stravu a ať nechá maso těm, kteří
potřebují rychle doplnit kalorie malým množstvím potravy ve které je
ta energie koncentrována. Pokud tu energii z rostlin chce někdo uměle
koncentrovat do malého sousta umělého masa, tak já si ten chemický mix
raději odpustím a sním kus normálního masa. Té chemie už je i tak moc!
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

5.12.2023 00:35
to jsou zase aktivistické bláboly veganů !!!
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

5.12.2023 08:41
Mohli by mi soudruzu propagátoři těch zelených bílkovin odpovědět na jednoduchou otázku? Každá rostlina, i ta produkující rostlinné bílkoviny, potřebuje hnojení, aby její pěstování bylo efektivní. Čím budeme hnojit pole, pokud vybijeme naše stáda dobytka a dojdou zdroje, z kterých se vyrábějí průmyslová hnojiva? A to nemluvím o tom, že i ten nejhloupější sedlák věděl, že chlévská mrva je pro pole mnohem prospěšnější než sebelepší chemie.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

5.12.2023 09:31 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Nikdo nechce zakazovat chov dobytka, to jste si vyrobil problém sám. Jde o soju, kterou proženeme prasetem, tak část z ní konzumovat sami. Jednalo by se úpravu jídelníčku, nikoliv přechod na sojovou monodietu, jak si tu soudruzi demagogové s nadšením podsouvají. Si představte jedno rostlinné maso týdně, a už to se významně podepíše na snížení spotřeby masa. Spousta povyku pro nic nic.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

5.12.2023 09:46 Reaguje na Karel Zvářal
Doma máme minimálně dva bezmasé obědy za týden. Jenže ze svého okolí znám jedince, kteří se na mě koukají jako na vyvrhele, který pořád žere maso. Proto ta moje reakce.
Odpovědět

Viktor Šedivý

5.12.2023 20:49 Reaguje na Karel Zvářal
"Nikdo nechce zakazovat chov dobytka" ?
Nelžete. V bruselské říši už je to dost slyšet, jak by pomohlo tomu boji s CO2, kdyby se zakázalo....
Nejsilnější pokus přitlačit byl asi v Nizozemsku (- a výsledek se dostavil, voliči se začali probírat.)
Odpovědět
JH

JH

5.12.2023 21:33 Reaguje na Viktor Šedivý
A nebylo to tím, že v Nizozemsku měli těch zvířat opravdu až příliš?
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

5.12.2023 21:45 Reaguje na Viktor Šedivý
Vy jste opravdu nemocný chudák, k sóji samotné a jejím výhodám nic, ale na červený hadr se musí reagovat, že?-)

Optimalizace stavů není totéž, co zákaz. Voliči se probrali z jiného důvodu, který je jasný každému, kromě vás.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

6.12.2023 08:21 Reaguje na Karel Zvářal
Jinak za vítězství GW jsem rád, a to nejen proto, že je velmi podobný kamarádovi (nazdar Zajdo!-), ale s tou invazí je třeba něco dělat. Nedávné události mi připomněly staré známé Za dobrotu na žebrotu, nebo Dělej čertu dobře,...
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

6.12.2023 09:26 Reaguje na Viktor Šedivý
1. Holandsko má 3 VDJ/ha - cca desetinásobek toho co u nás
2. Nejde o CO2, ale oxidy dusíku, s čímž mají vážný problém, poněvadž jim kontaminují spodní vodu.
3. O snížení stavů rozhodla Holandská vláda, nikoli EU.

Dobrou demagogii tu předvádíte
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

6.12.2023 10:28 Reaguje na Jakub Graňák
Děkuji za osvětu, ten toho schopný není. Trollové nechodí na Ekolist diskutovat, ale kopnout si. Stejně by mě zajímalo, jak to mají s ekonomikou těch přejádrovaných chovů, řekl bych, že tam dotace valí horem spodem. A ta krajina podle toho vypadá, zelená poušť, včetně vymizení ikon...
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

6.12.2023 15:47 Reaguje na Karel Zvářal
Není zač:-) Nejhorší na tom, však je, že jde o průměr (což Vy jistě víte)... takže v reálu to bude u podniků specializujících se na ŽV ještě daleko horší...
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

6.12.2023 15:51 Reaguje na Jakub Graňák
Zemědělskou politikou unie jsem velmi zklamán, plná ústa ekologie, ale takové kopance člověk nevymyslí ani naschvál, co se toleruje a podporuje za zhůvěřilosti. Prostě jsou naučení sosat, mají to zajeté, tak ubírat se jim nechce. Smutné.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

6.12.2023 16:16 Reaguje na Karel Zvářal
Mně prudí ty údernické výmysly: "plošně snížíme o 50 % používání etc. etc." - ať si sníží... i s těma 50 % budou pořád na dvojnásobku oproti nám - to je úplně na palici.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

6.12.2023 16:29 Reaguje na Jakub Graňák
Přesně tak. Taková intenzita být u nás, tak tady vlákno rupne pod tíhou nenávistných textů:-) Může nás proto jen a jen těšit, že v mnohém jsme ten "vybájený Západ" už překonali.
Odpovědět
PB

Petr Brok

5.12.2023 12:06
Každý zanecháváme nějakou stopu. A ten, kdo jí maso třikrát denně, může mít menší stopu, než vegan. Záleží na celkové stopě. Pokud někdo vytrhuje jednu věc, tak mu jde o něco jiného. Možná by stačilo neplýtvat ( s jídlem, s věcmi, s penězi, s časem, s lidským potenciálem ...).
Odpovědět
AN

Aleš Nebáznivý

5.12.2023 15:25 Reaguje na Petr Brok
Souhlas. Zkusil jsem u jídla zavést pravidlo méně je více. A nějak jsem hlady ani sníženým výkonem netrpěl, ba naopak. Ale tohle se nedá vynutit. Jen inspirovat ostatní. Stejně jako veganství, které tlačí skrze zabíjení živočichů. Z mého pohledu má jisté omezené vědomí i rostlinná říše. Takže tomuhle argumentu nerozumím. Rozumím však tomu, že by se ke zvířatům mělo přistupovat s pokorou. Stejně jako, že mi kus žvance nepřistál na talíři jen díky penězům. Ale mít vděk za to, že příroda mi dopřála na tom talíři něco mít a podle toho se k ní chovat. Což se bohužel stále učím.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

5.12.2023 16:23 Reaguje na Aleš Nebáznivý
Buďte vděčný za to, že celý život jste ochoten se učit. bohudík. Jsou totiž jedinci, kteří jsou nepoučitelní. Bohužel.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist