Biopotravina roku? Biolovečák z nekastrovaných prasat
Co je Kančí biolovečák?
Jedná se o trvanlivý salám, jehož trvanlivost je docílena sušením a fermentací za použití startovacích kultur. Je vyroben pouze z biomasa a biokoření, jako přirozený konzervant je použita mořská sůl, biolovečák je proto bezlepkový. Při výrobě se používá maso nekastrovaných kanečků z ekologického chovu prasat na biofarmě Sasov na Vysočině.
Štanglička salámu má hmotnost 400 gramů a trvanlivost je jeden měsíc od data výroby. Na obalu nechybí obrázek prasete s popiskem „Prase se vším všudy“. Jeden kus salámu stojí cca 160 Kč.
Zdroj: Green marketing
„Musíte mít pocit, že už nás snad ani nebaví neustále vyhrávat. Ale věřte, že zemědělství a zpracování o tom není. Většinou se válíme v bahně a pak přijde krátká chvilka, jako je tato,“ uvedl Sklenář bezprostředně po vyhlášení. „Každé ocenění je jiné. Když jsme dostali první cenu za biouherák, prolamovali jsme tabu, že ekologické potraviny jsou jen ty bez masa. To se podařilo změnit a dnes je to tak, že Kančí biolovečák dostal cenu jako uznání za to, že se ke zvířatům chováme s úctou, aby netrpěla,“ řekl Ekolistu po vyhlášení vítězů Josef Sklenář a dodal, že tento přístup je nejen ekologický, ale i ekonomický. Sklenář by si proto přál, aby jeho příklad následovali další chovatelé zvířat.
Ocenění si odváží i jiní
Kromě biolovečáku byli vyhlášeni také vítězové jednotlivých produktových kategorií. Vítězem v kategorii mlýnské a pekárenské výrobky se stal Chléb pšenično-žitný cereální s Nopalem BIO z biopekárny Country Life. „Máme i vlastní ekologickou farmu, kde pěstujeme obilí a zhruba kilometr a půl od farmy obilí zpracováváme včetně mletí. Jde skutečně o nejkratší řetěz, jakého lze docílit – jako tomu bylo dříve,“ uvedl ředitel Otakar Jiránek po převzetí ceny. V kategorii mléko a mléčné výrobky vyhrál Jogurt bílý 3 % z Mlékárny Valašské Meziříčí, prodávaný pod značkou Naše bio. Hrušková bioláda od Hany Němcové z rodinné firmy Koldokol byla nejlepším výrobkem z ovoce a zeleniny a jako nejlepší biovýrobek pro gastronomii porota vybrala Bio lívance od společnosti Extrudo Bečice. Nejlepším vínem z ekologických hroznů za loňský rok byla vyhlášena Malverína pozdní sběr 2007 od společnosti Vinselekt Michlovský.
Soutěž vyhlašuje Potravinářské komora České republiky společně s PRO-BIO Svazem ekologických zemědělců.
reklama