Starbucks zkouší, zda se obejde bez papírových kelímků
Starbuck si od akce slibuje snížení spotřeby jednorázových kelímků. Kavárenský řetězec s pobočkami po celém světě spojil svůj program symbolicky se Dnem Země.
Beatriz Navarro, marketingová ředitelka Starbucks pro Španělsko a Portugalsko, zdůraznila, že celá akce už nějakou dobu běží, jen ji chtěli více zviditelnit spojením se Dnem Země.
Řetězec chce celosvětově snížit dopad na životní prostředí způsobený jejich jednorázovými pohárky. Cílem je, aby v roce 2015 byly všechny jejich nádoby opakovatelně použitelné nebo recyklovatelné. Na Iberském poloostrově Starbucks spustil pilotní projekt, v němž se dvacet vybraných poboček ve Španělsku a sedm v Portugalsku má pokusit o bezodpadový provoz.
Papírové pohárky proto Starbuck nahradil porcelánovými hrnečky, což umožnilo za šest měsíců ušetřit 24 000 kilogramů papíru. Také budou do poboček umístěny koše na tříděný odpad, a to jak pro zákazníky, tak pro zaměstnance. Třídit budou sklo, kartony, papír, plast a bioodpad. Společnost také připravuje projekt na využití kávové sedliny.
Podle zprávy Davida Sanze „Starbucks quiere eliminar las tazas de papel“zveřejněné na serveru Ecologiaverde.com dne 25. dubna 2011.
reklama
Dále čtěte |
Online diskuse
Tady je to vyslovený nesmysl - 23. 5. 2011 - Rostislav AdamNo, zrovna u papíru to tolik nevadí, teda ten ingoust. Ale zbytky jídel, čí nápojů, či čehokoliv jiného, opravdu pro recyklaci problém jsou, a takto znečištěný vytříděný odpad opravdu končí na skládkách, protože jej jaksi nelze, respektive je náročné jej znovu využít.Osobně Starbucks neznám a vůbec do FastFoodů moc nechodím, nepotřebuji to. Takže jaké kafe tam je přirozeně nevím, možná lepší než na které jsem, nebo jste vy zvyklý. "S tou zrátou čistých jednorázových hrníčků zmizí hygiena." To je, obávám se, čistě Váš blud. Samozřejmě, pro provozovatele je to výhodné, že nemusí kupovat víc věcí, které by se stejně po prvním použití vyhodili. Osobně od jisté doby používám "jednorázové pytlíky" na chleba či na rohlíky několikrát k nákupu pečiva, hygienicky to vyjde na stejno, jako kdybych pokaždé přišel, utrhl pytlík a dal do něj pečivo. Stejně to pečivo budou jíst ti samí lidé, stejně bych i v druhém případě ovlivnil já kvalitu pečiva(a to naprosto stejným způsobem, jako v případě prvním(tedy znovu využití pytlíku)), které se bude doma jíst. V prvním případě jen není třeba vyrobit o pytlík víc. |