EurekAlert: Komerční vaření znečišťuje životní prostředí
Při přípravě 1000 liber feferonkové pizzy v troubě vzniknou jen tři libry emisí, zjistili vědci. Na snímku pec na pizzu.
Licence: Volné dílo (public domain)
|
|
Foto: Maedin Tureaud/Wikimedia Commons |
Podle Deborah Grossové je komerční vaření zdrojem látek znečišťujících ovzduší, včetně plynů a drobných pevných částic, stejně jako vaření v domácnosti. „Vůně může povzbudit náš apetit. Pochází ale z kouře z vaření, který se uvolňuje do vzduchu, který pak dýcháme,“ uvedla Grossová v článku EurekAlert. Výzkumy prováděné v USA v posledním desetiletí ukázaly, že vaření je zdaleka největším zdrojem dýchatelných částic vznikajících v domácnostech. „Vystavení vysokým koncentracím těchto částic je běžné.“
Deborah Grossová a Lisa Wangová provedly studii s typickými spotřebiči na vaření v kuchyňské laboratoři na universitě v Minnesotě. Připravovaly pizzu v peci, steaky na roštu a hamburgery na roštu, na pánvi a na ohništi z uhlí.
Které potraviny vytvářejí nejvíc emisí v komerčních kuchyních? Mastné potraviny vařené při vysoké teplotě, a to zejména na otevřeném ohni, jako je například příprava hamburgerů na grilu, píše EurekAlert. Podle předchozího výzkumu Toma Kuehna vznikne při grilování 1000 liber hamburgerů 25 liber emisí (pozn. red.: 1 libra = 0,454 kg). Při přípravě 1000 liber feferonkové pizzy v troubě vzniknou jen tři libry emisí. Na 1000 liber kuřete vařeného v pánvi wok s arašídovým olejem bylo vyrobeno 45 liber emisí. Používání některých olejů může emise zvýšit.
Podle článku „Commercial cooking elevates hazardous pollutants in the environment“ vydaného 23. března 2010 na EurekAlert.
reklama
Online diskuse
Libra/kilogram - 13. 4. 2010 - Jan PardubickýMyslím že je v článku chyba, jedna libra = 0,4536 kg, tedy naopak, jeden kilogram je přibližně 2,2 libry |