https://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/zpravy-zd/guatemalsky-podnikavec-nabizi-turistum-sopecnou-pizzu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Guatemalský podnikavec nabízí turistům "sopečnou pizzu"

22.5.2021 01:27 | GUATEMALA (ČTK)
García začal experimentovat s pečením pizzy na sopce už v roce 2013, kdy využíval malé sopečné kaverny mezi kameny. Ilustrační foto
García začal experimentovat s pečením pizzy na sopce už v roce 2013, kdy využíval malé sopečné kaverny mezi kameny. Ilustrační foto
Foto | Alan Hardman / Unsplash
Guatemalská sopka Pacaya soptí od letošního února a udržuje tak v nejvyšší pohotovosti okolní komunity i jejich úřady. Ale pro Davida Garcíu se proud roztavené lávy řinoucí se dolů po úbočí sopky změnil na polní kuchyni, napsala agentura AFP. Čtyřiatřicetiletý účetní na žhnoucí vyvřelině připravuje "sopečnou pizzu Pacaya", kterou poté servíruje užaslým turistům i místním obyvatelům.
 

"Spousta lidí sem chodí ochutnat pizzu připravenou na sopce," řekl García agentuře AFP. Ve své improvizované kuchyni rozprostře těsto na kovový plech schopný vydržet teplotu až 1000 stupňů Celsia, potře ho rajčatovou omáčkou a poklade štědrou porcí kousků masa a sýra.

V ochranném oblečení pak položí plech s pizzou na lávu. "Už je hotová, jen necháme ještě trochu rozpustit sýr," oznamuje o deset minut později. "Ta pizza vypadá skvěle!" potvrzuje jeden z turistů, jejichž chuť k jídlu povzbudil výstup k sopce Pacaya, která leží jen 25 kilometrů jižně od hlavního města Guatemaly.

García začal experimentovat s pečením pizzy na sopce už v roce 2013, kdy využíval malé sopečné kaverny mezi kameny. "Zpočátku jsem moc pizzy neprodal," říká dnes, kdy se jeho sláva šíří díky sociálním sítím.

Během posledních týdnů, kdy Pacaya pravidelně chrlí roztavenou horninu, začal péct pizzu přímo na tekoucí lávě, jejíž jazyky se místy přiblížily až k obydleným oblastem.

Je to sice potenciálně riskantní podnik s ohledem na sloupce sopečného popela, které sopka vyvrhuje k nebi, ale jako turistické lákadlo funguje dokonale.

"Dát si pizzu upečenou na uhlících ze sopky je neskutečné a jedinečné na celém světě," řekl turista Felipe Aldana. "Je to neuvěřitelné pomyšlení, že budeme jíst něco uvařené na lávě. To je něco, co můžete zažít jen tady, v Guatemale," přitakává nizozemský návštěvník Kelt Van Meurs.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

22.5.2021 21:39
Slabé.To až budeme mít kanal Dunaj-Odra-Labe to bude jiná.V Olomouckém přístavu budou turistum na lodích plujících z Baltu do Jaderského moře prodavát bodré Hanáko tvaružky
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist