Iniciativa Zachraň jídlo chystá na léto projekt paběrkování. Nyní shání kontakty na zemědělce
Zachraň jídlo chce novým projektem upozornit na velké množství jídla, které se vyhodí hned na počátku potravinového řetězce – už u samotných farmářů. Důvodů, proč tyto plodiny kompostují, nechávají skrmit zvířaty nebo dokonce vůbec nesklidí, je podle organizátorů akce několik. Kromě nadměrné produkce v určitých obdobích hraje roli také nestálá poptávka, levné konkurenční zboží ze zahraničí a velké nároky prodejních řetězců na estetickou kvalitu zeleniny. "Například brambory jsou příliš malé či velké, ředkvičky mají nažloutlé listy nebo mrkve jsou příliš zkroucené. Výživová hodnota této zeleniny je ovšem stejná jako té prvotřídní, prodávané na pultech obchodů," popisuje Anna Strejcová z iniciativy.
Organizátoři akce v současnosti shání zemědělce, kteří ví, že obvykle nesklidí 100 % své úrody, a chtěli by se do projektu zapojit. „Zájem máme o paběrkování brambor, to znamená sbírání zeleniny, kterou nepoberou stroje, přezrálé ovoce ze sadů a další suroviny,“ dodává Adam Podhola, koordinátor projektu. Kvůli logistice hledají zemědělce, kteří mají svá pole v blízkosti Prahy, v Polabí nebo ve Středočeském kraji.
Kromě farmářů se organizátorům mohou hlásit i dobrovolníci. Sbírací akce se budou konat nárazově, podle momentální situace.
Iniciativa Zachraň jídlo se už po dva roky snaží upozornit na problém plýtvání potravinami. Její první akcí byla v roce 2013 Hostina pro tisíc, během níž se na Václavském náměstí podával oběd ze surovin, které by jinak přišly nazmar kvůli estetickým nárokům nebo blížícímu se datu spotřeby. O rok později prodali během akce Tisíc kilo dvě a půl tuny běžně neprodejné zeleniny od českých zemědělců.
reklama