https://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/zpravy-zd/iniciativa-zachran-jidlo-chysta-na-leto-projekt-paberkovani-nyni-shani-kontakty-na-zemedelce
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Iniciativa Zachraň jídlo chystá na léto projekt paběrkování. Nyní shání kontakty na zemědělce

30.4.2015 01:46 | PRAHA (Ekolist.cz)
Organizátoři akce v současnosti shání zemědělce, kteří ví, že obvykle nesklidí 100 % své úrody, a chtěli by se do projektu zapojit. Kromě farmářů se organizátorům mohou hlásit i dobrovolníci
Organizátoři akce v současnosti shání zemědělce, kteří ví, že obvykle nesklidí 100 % své úrody, a chtěli by se do projektu zapojit. Kromě farmářů se organizátorům mohou hlásit i dobrovolníci
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Nový projekt s pracovním názvem „Paběrkování“, chystá na letní měsíce letošního roku iniciativa Zachraň jídlo. Smyslem projektu je sesbírat na polích a v sadech plodiny, které by zemědělci schválně nechali na poli, protože by je z různých důvodů neprodali. Se sběrem ovoce a zeleniny mají pomoci dobrovolníci. Posbírané jídlo následně poputuje do potravinové banky, která ho rozdělí charitativním organizacím.
 

Zachraň jídlo chce novým projektem upozornit na velké množství jídla, které se vyhodí hned na počátku potravinového řetězce – už u samotných farmářů. Důvodů, proč tyto plodiny kompostují, nechávají skrmit zvířaty nebo dokonce vůbec nesklidí, je podle organizátorů akce několik. Kromě nadměrné produkce v určitých obdobích hraje roli také nestálá poptávka, levné konkurenční zboží ze zahraničí a velké nároky prodejních řetězců na estetickou kvalitu zeleniny. "Například brambory jsou příliš malé či velké, ředkvičky mají nažloutlé listy nebo mrkve jsou příliš zkroucené. Výživová hodnota této zeleniny je ovšem stejná jako té prvotřídní, prodávané na pultech obchodů," popisuje Anna Strejcová z iniciativy.

Organizátoři akce v současnosti shání zemědělce, kteří ví, že obvykle nesklidí 100 % své úrody, a chtěli by se do projektu zapojit. „Zájem máme o paběrkování brambor, to znamená sbírání zeleniny, kterou nepoberou stroje, přezrálé ovoce ze sadů a další suroviny,“ dodává Adam Podhola, koordinátor projektu. Kvůli logistice hledají zemědělce, kteří mají svá pole v blízkosti Prahy, v Polabí nebo ve Středočeském kraji.

Kromě farmářů se organizátorům mohou hlásit i dobrovolníci. Sbírací akce se budou konat nárazově, podle momentální situace.

Iniciativa Zachraň jídlo se už po dva roky snaží upozornit na problém plýtvání potravinami. Její první akcí byla v roce 2013 Hostina pro tisíc, během níž se na Václavském náměstí podával oběd ze surovin, které by jinak přišly nazmar kvůli estetickým nárokům nebo blížícímu se datu spotřeby. O rok později prodali během akce Tisíc kilo dvě a půl tuny běžně neprodejné zeleniny od českých zemědělců.


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist