https://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/zpravy-zd/jak-budou-americane-rikat-umelemu-masu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jak budou Američané říkat umělému masu?

18.6.2019 01:13 | NEW YORK (ČTK)
Maso bez porážky, čisté maso, maso 2.0, falešné maso či syntetické maso. Termínů pro označení alternativ pro normální maso, které jsou vyrobeny z rostlin nebo ze zvířecích buněk, je mnoho. / Ilustrační foto
Maso bez porážky, čisté maso, maso 2.0, falešné maso či syntetické maso. Termínů pro označení alternativ pro normální maso, které jsou vyrobeny z rostlin nebo ze zvířecích buněk, je mnoho. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Maso bez porážky, čisté maso, maso 2.0, falešné maso či syntetické maso: termínů pro označení alternativ pro normální maso, které jsou vyrobeny z rostlin nebo ze zvířecích buněk, je mnoho. Někoho nadchnou, jiný skřípe zuby, píše agentura AFP.
 

"Pokud jde o produkty ze zvířecích buněk, lidé se skutečně neshodnou," prohlašuje Matt Ball, mluvčí sdružení The Good Food Institute, které tyto alternativy propaguje.

První burger vyrobený ve zkumavce způsobil v roce 2013, že o něm tisk psal jako o Frankenburgeru. Někdy se mluvilo o laboratorním masu či umělém masu. Později se rozšířil termín čisté maso a nedávno i maso na bázi buněk.

Aby The Good Food Institute zjistil nejlepší výraz, který by konzumentům vyhovoval, zveřejnil loni v září studii o tom, jak jsou mezi lidmi různé názvy umělého masa rozšířené.

Ve Spojených státech bude ministerstvo zemědělství pověřeno označit nové produkty, až přijdou v roce 2021 na trh. Úřady budou pravděpodobně vyžadovat přesné a podrobné termíny, aby se v nich zorientovali i alergici, říká Matt Ball.

Maso vyrobené z buněk, jak se dělá dnes, má svou texturou daleko ke steaku z nízkého roštěnce, grilovanému kuřeti či vepřové pečeni. Chuť je velkou neznámou. Konzistence běžného masa vzniká jeho zráním po porážce.

Ve Spojených státech se chovatelé snaží o to, aby nenastala situace jako u mléčných výrobků, kdy se začaly prodávat rostlinné nápoje pod názvem mandlové či kokosové mléko.

Sdružení amerických chovatelů dobytka (USCA) soudí, že název maso musí být vyhrazen jen pro maso zvířete, které se normálně narodilo, vyrostlo a bylo tradičním způsobem poraženo.

"Konkurence na pultech řeznictví je vítaná, když jsou pravidla hry jasná," říká jeho mluvčí Lia Biondová.

Americká asociace producentů hovězího (NCBA) ještě nezaujala postoj k produktům na bázi živočišných buněk, protože nezná jejich přesné složení.

Nepodpoří termíny, které jsou nevědecké, jako je čisté maso, protože by to pak vypadalo, že běžné maso je špinavé, konstatuje zástupkyně NCBA Danielle Becková.

Pokud jde o produkty na bázi rostlin, NCBA je radikálnější a soudí, že některé příbalové informace jsou dost zavádějící. "Používají slovo maso, a to může spotřebitele mýlit," říká Jim Dinklage, chovatel dobytka ze státu Nebraska.

Otázkou pojmenování masa se začali zabývat i někteří zákonodárci. Missouri se stal loni v létě prvním z amerických států, který oficiálně definoval maso jako potravinu vzešlou ze zvířat. Podobné texty se projednávají i jinde.

Ve Francii poslanci loni schválili předpis týkající se zejména produktů spojujících termíny steak, šunka či párek s potravinami obsahujícími významnou složku rostlinného původu.

V Německu, kde se většinou hovoří o náhražce masa, koncem loňského roku ministerstvo zemědělství zveřejnilo doporučení, podle něhož má být na balení výrobek označen jako vegetariánský či veganský.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LL

Lemra Líná

18.6.2019 11:32
Anoburger? :D
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist