Na pultech obchodních řetězců končí 75 procent tuzemské zeleniny
Struktura prodeje tuzemské zeleniny se v posledních letech podle MZe výrazně nemění, hlavní podíl mají hypermarkety a supermarkety. "Řetězce jsou hlavní silou udávající výkupní i spotřebitelskou cenu zeleniny a svého výjimečného postavení zneužívají. Udávají také nároky na estetickou kvalitu zeleniny," stojí v situační a výhledové zprávě MZe.
Obchodní řetězce mají podle pěstitelů zeleniny velmi vysoké marže. Například farmář Ladislav Kašpar loni ČTK řekl, že klesá podíl pěstitelů na konečné prodejní ceně zeleniny v obchodech. "Zatímco před deseti či patnácti lety jsem dostal 33 procent, tak dnes nedostanu ani 18 procent," upozornil Kašpar, který proto na poli nedaleko Olomouce zavedl samosběr zeleniny. Prostřednictvím samosběru, farmářských trhů, prodeje ze dvora, vlastního exportu či dodávek pro hotely a restaurace tuzemští zelináři podle údajů MZe prodávají zatím jen pět procent produkce čerstvé zeleniny.
V českých obchodech se nyní prodávají čerstvé polní druhy zeleniny od tuzemských producentů. V zimě a předjaří se prodávala skladovaná zelenina z minulé sezony, ale i česká skleníková rajčata a okurky. Postupně se podle předsedy Zelinářské unie Čech a Moravy Petra Hanky začaly sklízet i další druhy. "Česká zelenina je pro zákazníky jasně čerstvější, splňuje vysoké požadavky na kvalitu a bezpečnost," řekl Hanka.
Dovoz čerstvé a zpracované zeleniny do Česka stále roste. Soběstačnost ČR v čerstvé zelenině se v posledních letech podle Hanky pohybuje kolem 30 procent. "To znamená, že i když každý z nás v ČR ročně spotřebuje zhruba 87 kilogramů zeleniny, jen necelá třetina pochází z tuzemských polí a skleníků. Ročně dovážíme přes 580 000 tun čerstvé zeleniny, což obnáší 29 000 kamionů," řekl.
V Česku je evidováno více než 400 pěstitelů zeleniny. Největší plochu na tuzemských polích se zeleninou zabírá cibule, zelí, hrách a mrkev. Tuzemské pěstební plochy zeleniny určené pro obchodní síť a zpracovatelský průmysl se loni podle ČSÚ zvýšily z 10 960 hektarů v roce 2019 na 11 326 hektarů. Tržní produkce zeleniny mírně klesla na 230 835 tun z 232 082 tun v roce 2019.
reklama
Dále čtěte |
Online diskuse
Všechny komentáře (4)
Marcela Jezberová
8.7.2021 16:19 Reaguje na smějící se bestieJaroslav Řezáč
8.7.2021 20:22Katka Pazderů
9.7.2021 06:16CZV jsou typicky půlkou konečné ceny na pultech obchodů.