Odmítnutím konzumace palmového oleje zachrání Evropan 5 m čtverečních pralesa
Palmový olej se podle slov Jany Klápové nachází v polovině balených potravin, byť je většinou v jejich složení uváděn skrytě jako olej rostlinný. "Většina z nás si ani neuvědomuje, co způsobuje na druhé straně planety," říká.
Palma olejná se pěstuje na půdě, kde dřív rostly tropické lesy. Odlesňování vytlačuje původní druhy živočichů a rostlin. A půda po pralesích má navíc úrodnou jen horní vrstvu půdy.
Produkce palmového oleje je obří zátěž i pro vodní zdroje, protože palmy potřebují velké množství pesticidů a hnojiv. "Vodní zdroje se tím hodně znečišťují, a pokud je v blízkosti třeba řeka, už není možné v ní rybařit,“ vysvětlila v pořadu Radia Wave Jana Klápová. Kromě ekologických způsobuje produkce oleje i sociální problémy.
Proti tomuto negativnímu trendu se snaží bojovat i evropské neziskové organizace, a to zejména osvětou. Podle nové legislativy by měly všechny výrobky do konce roku 2015 uvádět místo obecného označení konkrétní rostlinný olej. Člověk tedy bude mít větší přehled o tom, z čeho jsou nejen potraviny a může se palmovému oleji lépe vyhnout.
Jen v Evropě se spotřebuje palmového oleje takové množství, že pokud by jediný člověk přestal tento olej konzumovat, bylo by potřeba minimálně o 5 mě plantáže méně.
reklama