Průměrný Němec ročně vyhodí víc jak 80 kg potravin
Mnohé potraviny se však do našich chladniček ani nedostanou. Například když sklizeň shnije na polích, protože v oblasti chybí dopravní infrastruktura, zelenina nesplňuje předepsané normy, nebo proto, že řetězce supermarketů vykupují jen to nejčerstvější zboží. Podle studie britského odborného pracoviště Institution of Mechanical Engineers se tak 30 až 50 procent celosvětově vyprodukovaných potravin vyhodí. To je přibližně 1,2 až 2 miliardy tun jídla, které by nasytilo tři miliardy lidí. Tato čísla se shodují i se studií Organizace pro výživu a zemědělství (Food And Agriculture Organisation, FAO) provedenou před dvěma lety.
Institution of Mechanical Engineers dále zjistila, že ročně je spotřebováno 550 miliard m3 vody na vypěstování obilovin, které se nikdy nedostanou ke spotřebiteli. Celosvětová spotřeba vody v potravinářské výrobě by mohla do roku 2050 vystoupat na 13 bilionů m3, což je tři a půl krát více, než aktuální celosvětová spotřeba sladké vody.
Tim Fox z Institution of Mechanical Engineers k neuspokojivým výsledkům poznamenal: "Důvody pro tento stav vychází z nedostatečně vyspělé zemědělské techniky přes nedokonalou dopravní a skladovací infrastrukturu až po skutečnost, že supermarkety vyžadují na pohled bezchybné výrobky a výhodnými nabídkami svádí spotřebitele k nakupování příliš velkého množství potravin.“
Roku 2011 v Německu slavil úspěch dokumentární film Taste The Waste zaměřený na zbytečné vyhazování potravin. Nyní vychází zpráva Global Food. Waste Not, Want Not a otázka potravinového odpadu je v posledních několika měsících v Německu častým tématem veřejných diskusí.
reklama
Další informace |
Online diskuse
je to sice tvrdé - 6. 2. 2013 - Lukas B.ale u potravin musí být pro případ neúrody nějaká nadvýroba, která se musí po další sklizni likvidovat. třeba koně, anebo jatečný dobytek těsně před porážkou se tradičně krmili obrokem - a to byla rezerva ze slizně na nouzové přežití zimy a další setbu, pro případ, že by přišla totální neúroda. no a když se neurodilo tak koně částečně prodali, vybili a zbytek žral řezanou slámu. úplně stejně je potřeba vy tvářet něco podobného i dneska, říkáme tomu hmotné rezervy, mouka, olej, masové kozervy, těstoviny. určitě si z časů minulých pamatujete máslo, jednička desetikoruna za čtvrtku pod názvem čerstvé máslo, dvojka za osm korun, pod názvem stolní, které strávilo dva roky v mrazírnách.no a staré potraviny je nutno buď prodat pod cenou (což jaksi kazí ceny na trhu, likviduje prvovýrobce ve třetím světě - neboť kromě katastrov typu cunami není většího humanitárního zločinu než vozit do třetího světa zadarmo potraviny nebo jiné zboží) nebo likvidovat, třeba nafedrovat do kamen, nebo v lepším případě zkrmit, překvasit na líh a podobně. |



