https://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/zpravy-zd/pruzkum-zajem-verejnosti-i-farmaru-o-regenerativni-zemedelstvi-v-cr-roste
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Průzkum: Zájem veřejnosti i farmářů o regenerativní zemědělství v ČR roste

22.10.2025 01:36 (ČTK)
V Česku roste zájem o regenerativní zemědělství, které se snaží o co nejmenší zásahy do půdního ekosystému včetně minimálních chemických i mechanických zásahů, a to jak mezi veřejností, tak i zemědělci. Lidé považují produkty z regenerativního zemědělství za kvalitnější a oceňují podporu místních zemědělců. Farmáři se k tomuto způsobu hospodaření obrací nejen s výhledem ekonomických úspor, ale zejména kvůli větší udržitelnosti a odpovědnosti vůči budoucím generacím. Vyplývá to z průzkumu společnosti Datank pro Nestlé Česko, který se uskutečnil letos v červenci a zapojilo se do něj 1535 respondentů z celé ČR.
 
Regenerativní zemědělství se snaží minimalizovat negativní vliv zemědělské činnosti na půdu a krajinu. Zaměřuje se na obnovu zdraví půdy, zvyšuje její schopnost zadržovat vodu, podporuje biodiverzitu a přispívá ke stabilitě krajiny. V praxi například regenerativní zemědělci udržují půdu stále pokrytou, pěstují na ní meziplodiny a doprovodné plodiny a minimálně ji obdělávají. Platforma pro regenerativní zemědělství eviduje v ČR 30.000 hektarů půdy v režimu regenerativního zemědělství, což odpovídá asi jednomu procentu orné půdy. Všechny zemědělské pozemky v ČR loni tvořily plochu téměř 4,2 milionu hektarů.

"Zájem farmářů i zemědělských podniků o tento způsob hospodaření stále roste," uvedla Zuzana Benešová, vedoucí projektu Živá půda, který platformu provozuje. Z výzkumu vyplývá, že roste povědomí i mezi širokou veřejností. "Povědomí o tomto způsobu hospodaření není zatím mezi širokou veřejností příliš vysoké, ale postupně roste – zná ho 27 procent populace, u generace Z (narození mezi lety 1997 a 2012) se informovanost pohybuje kolem 15 procent," uvádí průzkum.

Právě chybějící zájem spotřebitelů a farmářů, spolu s nedostatečnou dotační podporou a legislativou, zařadila už dříve Benešová mezi důvody, proč není regenerativní zemědělství dosud v ČR tolik rozšířené.

Zemědělci přitom uvádí, že při regenerativním způsobu hospodaření vidí lepší strukturu půdy, zlepšení její kvality, odolnosti a její schopnosti zadržovat vodu. Důležité jsou pro ně i ekonomické výhody, zejména úspora nákladů, vyplývá z průzkumu.

"Díky regenerativní pastvě a pastvě meziplodin se mi prodlužuje pastevní období, a tak každý den, kdy nemusím krmit balíky sena či senáží, ušetřím 500, někdy i 1000 korun. Regenerativně obhospodařovaná půda navíc lépe zvládá klimatické extrémy a poklesy kvůli počasí nejsou tak významné," uvedl regenerativní zemědělec a zakladatel Spolku pro regenerativní zemědělství David Argman. Při přechodu na regenerativní zemědělství se ale na určitou dobu podle něho výnosy sníží, než se stav půdy zlepší.

Zhruba čtvrtina populace výhody regenerativního zemědělství zná a ocenila by zavedení speciálního označení u produktů, které z regenerativního hospodaření pochází. U 62 procent respondentů průzkumu by to ovlivnilo nákupní rozhodování.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

22.10.2025 07:28
Pokud regenerativní zemědělství zvyšuje obsah=ukládá uhlík v půdě, co tak za ukládání uhlíku platit jako za jiné způsoby? To by určitě podpořilo ziskovost metody.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

22.10.2025 08:03
No ale k tomu,
bude zřejmě potřeba větší množství lidí v zemědělství, než jsou ta současná
3%společnosti -
jo, nemusí to být těch 30%, jak tomu bylo ještě chvíli po " sametu ".
Odpovědět

Jan Šimůnek

22.10.2025 09:55
Už se profláklo, že BIO neprodukuje zdravější potraviny, naopak, v řadě studií vyšly hůř. No, a tak se zkouší nová, ještě neprofláknutá, pitomost.
Odpovědět
EB

Emil Bernardy

22.10.2025 14:42 Reaguje na Jan Šimůnek
Před mnoha roky jsme na nějakém dýchánku od kolegů z Německa slyšeli že v biofarmách u nich jsou opět karence makro a mikro prvků,které nepamatujeme,ale není vhodné o tom hlasitě hovořit.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

22.10.2025 12:12
Když tak čtu ódy na regenerativní pastvu, skoro se bojím pomyslet na to, jak ti hospodáři museli pást před ní, když jim "regenerativní" přinesla tak bombastické změny.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

22.10.2025 19:26 Reaguje na Marcela Jezberová
U toho zemědělce, co to vychvaluje, by mne zajímalo na jaké výměře
co pěstuje, kolik kusů a jakých druhů zvířat pase a kolik pobírá
dotací, aby nezkrachoval. Zrovna včera jsem slyšel od vlastníka
pole ležícího 12 let ladem koseného 1x ročně o zájmu biozemědělce
na tom poli začít pěstovat biopotraviny. Jsem na to zvědav, když
vidím to pole zaplevelené kopřivami a pcháčem a jak si s tím bez
chemie poradí. Budu mít za humny názornou ukázku biozemědělství
a budu mít o čem referovat, jak si s plevely poradí bez chemie.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

23.10.2025 07:54 Reaguje na Břetislav Machaček
No, vostí a kopřivy na často kosené louce nerostou.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

23.10.2025 08:58 Reaguje na Slavomil Vinkler
Víte co je často kosená louka s na živiny chudou půdou a co hnojené pole před nicneděláním? Jedno kosení na podzim po vysemenění plevelů je jejich výsevem a ne jejich likvidací. Ta se musí dělat
při rašení a navíc opakovaně, aby se kořeny tím
kosením vysílily bez fotosyntézy z rostliny. Tak
se dají likvidovat některé plevely mechanicky,
ale je to drahé, časově náročné a nespolehlivé.
Navíc oni z toho bývalého pole nechtějí mít jen
louku, ale ornou půdu a právě na to jsem zvědav.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

23.10.2025 10:32 Reaguje na Břetislav Machaček
No jak, plivne do teplejch a nakluše s kolečkem. Nebo lépe a kreativněji, ty kopřivy bude trhat, sušit a prodávat bio kopřivový čaj. Když nebude líný, začne dělat kopřivový sirup. Nebo tam nažene stádo bioovcí. Pod pojmem "pěstovat biopotraviny" si můžete představit ledacos.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

23.10.2025 18:19 Reaguje na Marcela Jezberová
Včera kopřivy a pcháč zmulčovali a prý to zaorají.
Tím to pouze namnoží ještě více. Jednou z variant
je zasetí biopśenice a na tu jsem opravdu zvědav.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist