V Břeclavi ochutnávali burčák nebo pivo z rajčat a další speciality
Pořadatelé dlouho váhali, zda slavnosti uspořádat i v situaci, kdy je potřeba zohledňovat protiepidemická opatření a kdy větší shluky lidí znamenají riziko šíření viru. Nakonec se rozhodli, že novou tradici nepřeruší, ale provedli dílčí změny. Kvůli koronaviru jsou letos slavnosti rozloženy na větší prostor, uvedla mluvčí břeclavské radnice Jana Pelcová. Lidé se tak nemusejí tolik mačkat.
U jednotlivých stánků lze ochutnávat desítky různých pokrmů s rajčaty, a to včetně specialit národních kuchyní - řecké, italské, bulharské, jihoamerické či romské. Fronty se tvořily například u obřích hrnců s polévkami, zájem ale vyvolávalo také rajčatové pivo.
Rajčata se v Česku pěstují nejvíce právě v Jihomoravském kraji. Statistický úřad k letošnímu květnu evidoval na jihu Moravy 259 hektarů ploch s rajčaty, což je zdaleka nejvíce ze všech krajů. Součástí břeclavských slavností byla přehlídka rajčat různých odrůd, tvarů a barev.
reklama
Dále čtěte |
Online diskuse
Všechny komentáře (2)
Milan G
17.8.2020 14:15Protože kdyby použili ty červené kuličky co se prodávají v krámech tak by se ještě teď léčili v nemocnici. Mám na mysli, tu rádoby červenou příšernost, kterou nám sem lifrujou holanďani a která se opravdu nedá jíst.