https://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/zpravy-zd/vedci-hledaji-technologicka-reseni-pro-narocne-pestovani-kardamomu
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci hledají technologická řešení pro náročné pěstování kardamomu

4.12.2025 00:52 | BOMBAJ (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Kardamom je po staletí ceněn pro svoji komplexní aromatickou chuť. Je velmi lukrativní plodinou, řadí se mezi tři nejdražší koření podle hmotnosti - po šafránu a vanilce. Je velmi obtížné ho pěstovat, protože je to rostlina náchylná k chorobám a napadení škůdci, citlivá je i na povětrnostní podmínky. Vědci tak nyní zkoumají, zda by zemědělcům při pěstování nemohla pomoci moderní technologie, napsal server zpravodajské televize BBC.
 
"Lidé si často myslí, že kardamom je lukrativní plodina. Možná ano. Ale je to také nejnáročnější plodina, kterou může zemědělec pěstovat," říká Stanley Pothan, který se už desítky let věnuje pěstování kardamomu v jihoindickém státě Kérala. Podle něj je třeba být neustále na poli a sledovat každý list a květ. Loňské léto navíc bylo kruté a kvůli horku přišli zemědělci o značnou část úrody.

Cena kardamomu se loni zvýšila o 70 procent na 1178 rupií (275 Kč) za kilogram, k čemuž podle údajů indické organizace Spice Board přispěla právě špatná úroda. Guatemala, která je největším producentem kardamomu na světě, přišla téměř o 60 procent úrody.

Zemědělci by rádi zvýšili produkci, to ale není snadné. Špatné léto nebo neočekávané deště mohou zničit veškeré úsilí.

Indické vládní výzkumné centrum ICRI se snaží zemědělcům ulehčit náročné pěstování kardamomu tím, že propojuje tradiční zemědělství s moderní technologií. Zaměřuje se na zlepšování odrůd, sledování škůdců a nemocí, péči o půdu i vzdělávání pěstitelů. Jedním z hlavních nástrojů je mobilní aplikace, která zemědělcům umožňuje kontrolovat stav živin v půdě a získat přesná doporučení, jak se o půdu starat.

Digitální technologie se tak stávají běžnou součástí každodenní práce pěstitelů kardamomu. Aplikace jim pomáhají sledovat srážky, vyhodnocovat rizika nemocí či zjišťovat vlhkost a kvalitu půdy přímo z pole. A je přístupná i pro malé zemědělce, kteří se dříve spoléhali hlavně na místní rady. Teď mají vše ve svých telefonech.

Vědci zároveň pracují na šlechtění odolnějších odrůd kardamomu, které zvládnou choroby, škůdce i proměnlivé klima a přitom nabídnou vysoké výnosy. Výzkumníkům se už podařilo identifikovat odrůdu schopnou růst s minimem vody a nyní se zaměřují na podrobný genetický výzkum rostlin. Hledají genetické znaky spojené s žádoucími vlastnostmi, což by mělo výrazně urychlit šlechtění produktivnějších a odolnějších rostlin. To je oblast, která se u kardamomu dosud zkoumala jen velmi omezeně.

V nejbližší době se ale zřejmě nepodaří změnit fakt, že pěstování kardamomu je velmi náročné na práci a vyžaduje zkušené pracovníky. Podle Pothana tvoří pracovní síla až 75 procent nákladů farmy a většina z toho připadá na období sklizně.

"Sklizeň je dovednostní práce, kterou většinou vykonávají ženy. Vědí přesně, která kapsle je zralá a která ještě ne. Mohou utrhnout jednu nebo dvě z jednoho shluku a vrátit se ke stejnému keři po 45 dnech pro další sklizeň. Proto je to tak časově náročné," vysvětluje.

Mechanizace tam podle odborníků příliš nepomůže. "Můžete mechanizovat postřik nebo odplevelování, ale ne prořezávání nebo sklizeň," dodává Annu Sunnyová, zakladatelka sociálního podniku Graamya, který pomáhá farmářům v Kérale. Každý inovátor, který přijde, podle ní slibuje, že se to vyřeší, ale nic konkrétního zatím neexistuje.

Pothan shrnuje, že u kardamomu neexistuje žádná zkratka. "Nemůžete všechno automatizovat. Je to plodina, která potřebuje kombinaci vědy a citlivého přístupu."


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

4.12.2025 07:27
No jo, rozeznávání barev je specialita žen- sběraček. Podle posledních výzkumů mají některé ženy i čtyři typy světločivých čípků. Pak rozeznají strašně moc odstínů.
Odpovědět

Jan Šimůnek

4.12.2025 11:10
Spíš jde o to, že klíčové geny pro barvocit jsou na chromozomu X a ženy mají proto větší barvocit (rozeznávají více barev) než muži. Je zajímavé, že zvýšený barvocit mají i osoby s Downovým syndromem (trisomie chromosomu 21), takže na tom X není asi úplně vše.
Možná je u žen lepší možnost využití signálu z tyčinek (+- "sodíkově žlutá"), který jinak slouží jen pro černobílé vidění.
MMCH, nedávno byly objeveny čtvrté chuťové pohárky, a mají je muži i ženy.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist