Země by uživila další miliardu lidí, kdyby se plýtvalo o polovinu míň
Efektivnější využití celého řetězce výroby potravin a omezení ztrát potravin by dramaticky pomohlo k zachování přírodních zdrojů naší planety a zároveň zlepšení kvality lidského života.
Je tu ale celá řada omezení. Čistá pitná voda není dostupná všude. Zemědělská půda je čím dál víc zbavována minerálů a živiny v ní klesají. A zároveň velké množství kalorií potravin se ztrácí v celém procesu výroby potravin. To vede k velkému plýtvání našimi zdroji, říká Matti Kummu, výzkumník z Aalto University.
Nová studie, na které se Kummu podílel, jako první hodnotí dopad ztrát v produkci potravin a vztah ke zdrojům, které máme globálně k dispozici. Ročně se neefektivností při výrobě potravin v přepočtu na jednoho člověka promrhá 27 metrů krychlových pitné vody, 0,031 hektarů zemědělské půdy a 4,3 kilogramů hnojiv.
„Z celkové spotřeby pitné vody má 90 procent na svědomí zemědělství. Stejné je to u surovin používaných pro výrobu hnojiv,“ říká Kummu. „Lepší efektivita a omezení ztrát při výrobě potravin jsou proto klíčové pro ochranu prostředí a budoucí potravinovou bezpečnost.“
Vědci z Aalto University se pokusili globální ztráty v produkci potravin vyjádřit v kilokaloriích na osobu. A vyšlo jim, že globálně jsou ztráty 614 kilokalorií na osobu a den. Pokud by se podařilo tuto neefektivitu odstranit, byly by celkové výnosy činí 2 609 kilokalorií a den a člověka. Pokud by se podařilo současné ztráty omezit na polovinu, Země by se současnými zdroji pohodlně uživila 8 miliard lidí.
reklama
Dále čtěte |
ENN: Mrhání jídlem je mrhání ropou
Guardian: Britské domácnosti vyhodí ročně jídlo za miliardy liber
BBC: Lepší hospodaření s jídlem pomůže přírodě i peněženkám
Jak využít zbylé obědy z jídelen? Organizace Zachraň jídlo navázala spolupráci s potravinovou bankou
Zdravě i udržitelně: Stravování Čechů se snaží řešit i byznys. Vymlouvat se na poptávku dlouhodobě nefunguje
Evropa chce do roku 2030 o třetinu méně vyhazovaných potravin. Šetrnější mají být jídelny i firmy
Online diskuse
Ještě by to chtělo vyčíslit, - 19. 10. 2012 - ArimatejskýMáte pravdu, liberalismus škodí všude, ale v zemědělství nejvíc, protože ničí základ lidské existence a půdu, která je nenahraditelná. Odstašujícím příkladem je zemědělství v USA, kde místní banky ve ve dvacátých a třicátých letech minulého století kvůli maximalizaci zisku nemilosrdně zlikvidovaly většinu amerických zemědělců, zcelily půdu a výsledkem byla degradace krajiny a ekologická katastrofa, do jejíž sanace musely USA nainvestovat miliardy dolarů z veřejných zdrojů a další miliardy ještě vynaložit budou muset, nehledě na škody způsobené tornády a dalšími souvisejícími jevy. |



