Factum Invenio: CEUM 2005 - Spokojenost obyvatel České republiky s dodavateli a dodávkami energetických zdrojů, s komunálními službami a situace v oblasti třídění odpadů

9. srpna 2005 | Factum Invenio
Pro ohřev vody české domácnosti nejčastěji používají elektřinu. Oproti loňskému roku zde došlo ke zvýšení využívání tohoto zdroje na úkor využívání potrubního zemního plynu.

Většina obyvatel ČR alespoň občas třídí odpad – tato skutečnost se potvrdila i v v letošním roce.
Z výzkumu také vyplynulo, že obyvatelé ČR jsou poměrně spokojeni s odvozem odpadů ve městech a obcích, nicméně spokojenost s celkovou čistotou měst a obcí je poněkud nižší.

Společnost Factum Invenio v letošním roce realizovala další vlnu výzkum trhu typu business-to-consumer, zaměřeného na maloodběratele – domácnosti s názvem „Central Europe Utility Market 2005“ (dále CEUM). Do tohoto výzkumu jsme také nově zařadili otázky týkající se třídění odpadů a spokojenost s komunálními službami.

Jedná se již o třetí vlnu výzkumu. První vlna výzkumu byla realizována v dubnu 2003 na vzorku 1012 dotázaných, druhá vlna proběhla v březnu 2004 na vzorku 1053 dotázaných a tato, třetí, vlna proběhla v květnu 2005 na vzorku 530 dotázaných. Respondenti jsou vybíráni kvótním způsobem (tedy na základě demografických dat podle pohlaví, věku, vzdělání a regionu). Jedná se o reprezentativní vzorek populace ČR.

Výstupem výzkumu je volně prodejná studie, která mapuje následující témata za celou ČR i za jednotlivé kraje:
· využívání jednotlivých energetických zdrojů pro topení, vaření, svícení a ohřev vody
· zdroje dodávek vody
· spokojenost domácností s dodavateli elektřiny, plynu, tepla a vody
· spokojenost domácností s kvalitou dodávek elektřiny, plynu, tepla a vody
· spokojenost domácností s cenou elektřiny, plynu, tepla a vody
· pověst dodavatelů elektřiny, plynu, tepla a vody
· třídění odpadů
· hodnocení poskytování informací v oblasti třídění odpadů
· hodnocení četnosti svozu tříděných odpadů
· hodnocení počtu nádob na směsný odpad
· spokojenost s komunálními službami

Zdroje pro ohřev vody

Domácnosti pro ohřev vody využívají nejčastěji elektřinu (44 %). Oproti roku 2004 zde došlo k nárůstu o 9 procentních bodů.

Na druhém místě jako zdroj pro ohřev vody slouží centrální dodávky tepla (31 %). Zde se situace vzhledem k loňskému a předloňskému roku téměř nezměnila.
Potrubní zemní plyn využívá pro ohřev vody 20 % domácností. Oproti roku 2004 jsme zde zaznamenali výrazný pokles o 11 procentních bodů.

Spokojenost s dodavatelem tepla

Celková spokojenost s dodavateli tepla je velmi vysoká – 79 % respondentů uvedlo, že je velmi či spíše spokojeno. V porovnání s loňským rokem došlo v letošním roce ke zvýšení spokojenosti.

Třídění odpadů

Většina obyvatel ČR (79 %) alespoň občas třídí odpad. Vždy třídí odpady 43 % obyvatel a 36 % obyvatel třídí odpady občas. Poměr ve srovnání s loňským rokem zůstává stabilní.
Výrazně nejvyšší deklarovaná míra třídění odpadu (odpady vždy třídí) je v kraji Vysočina (67 %). Naopak nejmenší počet lidí, kteří vždy třídí odpad je v Karlovarském (20 %), Libereckém (22 %) a Jihočeském kraji (25 %). V Karlovarském kraji je dokonce 65 % obyvatel, kteří netřídí odpad vůbec.

Spokojenost s komunálními službami

Celková spokojenost s odvozem odpadů ve městech a obcích je poměrně vysoká. Velmi či spíše je s těmito službami spokojeno 71 % dotázaných.

Celková čistota města/obce již není tak pozitivně hodnocena jako samotný svoz odpadu. Spokojeno je sice 51 % obyvatel ČR, ale nespokojeno je s čistotou města dokonce 24 %.