Děti Země: Co může Plzeň udělat pro čistější ovzduší a bezpečnější dopravu?

14. května 2012 | Děti Země
Nevládní organizace Děti Země a Centrum pro životní prostředí a zdraví připravuji seminář o možných opatřeních ke zlepšení čistoty ovzduší a bezpečnosti dopravy ve městě. Seminář proběhne 31. května a představí například zkušenosti s programy bezpečných cest do škol, se zaváděním nízkoemisních zón nebo s možnostmi uplatnění čistějších paliv v dopravě. Plzeň má dlouhodobě problémy se znečištěním ovzduší, zejména prachovými částicemi a rakovinotvorným benzo-a-pyrem. (1)

„Jde o první z plánovaných seminářů v rámci projektu »Plzeň bez sazí« (2). Jeho cílem je inspirovat občany města i jeho představitele zkušenostmi z jiných měst v České republice nebo v zahraničí. Pozvali jsme několik odborníků, kteří přestaví příklady opatření, která se už jinde osvědčila. Za první vlaštovku v tomto ohledu považujeme skutečnost, že město zadalo studii proveditelnosti nízkoemisní zóny či zón v Plzni. Doufáme, že do budoucna bude možné do Plzně přinést i další opatření, která se už v zahraničí osvědčila,“ uvedl Martin Hyťha z Dětí Země Plzeň.

„Plzeňané dýchají vzduch natolik znečištěný, že jsou překračována nejen doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO), ale i limity stanovené zákonem a evropskou směrnicí pro kvalitu ovzduší. To zvyšuje počet zánětlivých onemocnění dýchacího ústrojí, působí negativně na srdečně-cévní systém, vede ke zvýšení počtu hospitalizací a k vyšší úmrtnosti, snižuje délku dožití hlavně v důsledku úmrtí na srdečně-cévní a plicní onemocnění,“ uvedl MUDr. Miroslav Šuta z Centra pro životní prostředí a zdraví a dodal: „Mnohá města a vlády si uvědomují, že opatření jako nízkoemisní zóny, mýtné systémy, dieselové filtry prachových částic nebo čistější paliva přinášejí nejen kvalitnější ovzduší a zdravější občany, ale ze společenského pohledu jsou výhodná i ekonomicky. Zahraniční analýzy ukazují, že mohou přinášet úspory v systému veřejného zdravotnictví, zvyšovat produktivitu práce nebo vést k rozvoji nových technologií a k tvorbě pracovních míst.“

Seminář nazvaný „Co můžeme v Plzni udělat pro čistější ovzduší a bezpečnější dopravu?“ proběhne ve čtvrtek 31. května od 10 hodin v prostorách Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně. Účast na semináři je bezplatná díky podpoře Nadačního fondu Zelený poklad a organizace Deutsche Umwelthilfe. Z kapacitních a organizačních důvodu je nutné se na seminář předem registrovat nejpozději do 29. května na e-mailové adrese: cpzpz@centrum.cz

Poznámky pro editory:
(1) Více v tiskové zprávě Centra pro životní prostředí a zdraví z 24. března 2011 „Plzeňské ovzduší už vyčerpalo kvótu pro znečištění prachem – Zdraví Plzeňanů ohrožuje i ozón nebo rakovinotvorný benzo-a-pyren“ - http://www.detizeme.cz/ochranaovzdusi/?p=562
(2) Plzeň bez sazí – pro čistější ovzduší – viz. http://www.detizeme.cz/ochranaovzdusi/?page_id=883