https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/tiskove-zpravy/dvojcata-lemuru-a-dve-mladata-drilu-to-jsou-letni-novinky-u-primatu-v-safari-parku-dvur-kralove
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tiskové zprávy

Safari Park Dvůr Králové: Dvojčata lemurů a dvě mláďata drilů – to jsou letní novinky u primátů v Safari Parku Dvůr Králové

1. srpna 2018 | Safari Park Dvůr Králové
Autor: Andrea Jiroušová, tel: 499 311 299, 773 786 158
Skupina šesti lemurů ve dvorském safari parku se v minulém týdnu rozrostla o nová dvojčata. Samec Fanfán Tulipán se tři roku od příjezdu z Francie stal otcem už devátého mláděte. Podobně je na tom tlupa drilů černolících, které chová safari park jako jediná zahrada v ČR a na Slovensku. V minulých dvou týdnech tam porodila samice Kebale i Kumasi.

V lemuří skupině byla dosud dominantní nejstarší samice Fiana. "Té se ale letos nepodařilo žádného potomka odchovat. Z toho důvodu po ní vůdčí pozici převzala sedmiletá samice Mada, která se jako jediná tentokrát stala matkou,“ vysvětluje postupy v hierarchii těchto poloopic ošetřovatelka Galina Žižková.

Nová mláďata spolu se všemi dospělými jedinci mohou v letním období návštěvníci vidět venku na Ostrově lemurů, který je od lidí oddělen pouze vodním příkopem. „Dvojčata se zatím pevně drží matčina břicha a po pár týdnech se přesunou na její hřbet. V té době je už ale samice nechává pohybovat i samostatně,“ říká ošetřovatelka.

Zatímco lemuři jsou typičtí svým dlouhým silným ocasem s výrazným proužkováním, drilové černolící, kteří se rovněž nedávno úspěšně rozmnožili, jsou známí díky své sytě temné tváři, která vyniká zejména u samců.

„Tmavé zbarvení není u malých drilů zatím patrné a začíná se objevovat až během dospívání. Obě mláďata se zatím téměř nehnou od svých matek, které je svědomitě hlídají proti ostatním členům skupiny. Ti by je velmi rádi už teď zapojili do svých her,“ vysvětluje ošetřovatelka Romana Šormová.

Obě samice, Kumasi a Kebale, jsou velmi zkušené matky a dvorské prostředí jim svědčí, mláďata přivádějí na svět každoročně. „Je možné, že jim také svědčí přítomnost dvou pářících samců ve skupině. Právě to ji činí jedinečnou v porovnání s ostatními skupinami chovanými v lidské péči, ale i s těmi volně žijícími. Standardně totiž samice páří pouze jeden, dominantní, samec, který vede skupinu,“ popisuje ošetřovatelka.

Drilové se vyskytují v tropických lesích západní Afriky. Jejich populace ale čítá pouze několik tisíc zvířat, jsou ohroženi devastací krajiny a lovem pro maso. Lemuři na rozdíl od drilů žijí na druhém konci Afriky - na ostrově Madagaskar. Jsou to endemité, ve volné přírodě je tedy nenajdete nikde jinde než na tomto ostrově.
Andrea Jiroušová, tel: 499 311 299, 773 786 158 tisknout poslat
 twitter

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení


Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama



Blíž přírodě

 

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist