Zbyněk Havránek "> Evropská komise chce otevřít zadní vrátka genetické kontaminaci: Zhoubný dopad na pěstitele, podnikání i spotřebitele - Ekolist.cz

Greenpeace: Evropská komise chce otevřít zadní vrátka genetické kontaminaci: Zhoubný dopad na pěstitele, podnikání i spotřebitele

8. září 2004 | Greenpeace
Autor: Zbyněk Havránek, tel: 224 319 667
Ekologická organizace Greenpeace a svaz Pro-Bio dnes vyjádřily veliké znechucení nad návrhem Evropské komise povolit kontaminaci konvenčního osiva geneticky modifikovanými organismy (GMO). Bude-li toto rozhodnutí přijato, výrazně se omezí možnost výběru pro spotřebitele, kteří nechtějí konzumovat potraviny z GMO.

Právě projednávaný návrh [1]umožňuje, aby osivo řepky a kukuřice obsahovalo až 0,3% GMO, aniž by muselo být označeno, to znamená, že sami pěstitelé by nebyli o obsahu GMO informováni. V případě uplatnění tohoto návrhu tak pěstitelé a výrobci potravin nebudou dále moci zaručit, že jejich produkce nepřekročí hranici 0,9% kontaminace, od které se již potravinářské výrobky musí označovat jako vyrobené z GMO.

„Toto rozhodnutí je skrytým a o to nebezpečnějším manévrem biotechnologického průmyslu. Umožní záměrně zatajovat spotřebiteli informace, aby se později ukázalo, že GMO jsou všudypřítomné a nelze se jim již vyhnout,“ řekla Magdalena Klimovičová, koordinátorka genetické kampaně Greenpeace ČR.

Pro české zemědělce to přinese řadu konkrétních rizik. Za situace, kdy v České republice neexistují žádná pravidla, která by upravila koexistenci tří druhů zemědělství (ekologického, konvenčního a geneticky modifikovaného), budou jak ekologičtí, tak konvenční zemědělci čelit nekontrolované kontaminaci své produkce a tím i ekonomickým škodám plynoucím ze ztráty odbytišť pro své výrobky.

Marco Schlüter z IFOAM Evropa, organizace zastřešující ekologické zemědělství v Evropě, k tomuto problému poznamenal: „Členské státy EU, které vytvářejí vlastní, národní legislativu na ochranu konvenčního a ekologického zemědělství před kontaminací GMO, přijdou o veškerý prostor k manévrování. Stejně tak i příští Evropská komise bude zbavena příležitosti důkladně zvážit problém koexistence. V této věci bude mít svázané ruce, jakkoli se jedná o otázku naprosto klíčového významu pro budoucnost geneticky nemodifikovaného zemědělství v Evropě.“

Přitom není důvod, proč s rozhodnutím spěchat. Valná většina dnešní produkce konvenčního osiva na evropském trhu včetně dovezeného osiva, není kontaminována GMO. Ze strany odcházející Komise by bylo velmi nezodpovědné na poslední chvíli rozhodnout o problému, na jehož řešení se dlouhodobě nedokázal dohodnout Evropský parlament ani členské státy. Návrh, který nám EK zanechává je přitom v rozporu se slibem garance koexistence a možnosti volby spotřebitelů.

Rozhodnutí připustit kontaminaci osiva, prvního článku potravinářského výrobního řetězce, bude mít mimořádný dopad na schopnost pěstitelů nabídnout geneticky nemodifikovatelné výrobky. Zásadním způsobem bude ovlivněna proveditelnost koexistence a náklady na její zajištění. Ty se přesunou ve výrobním řetězci dále dolů směrem k pěstiteli. Na tzv. GM-free polích Evropy totiž bude moci vyrůst na každém hektaru okolo 300 geneticky modifikovaných rostlin kukuřice a více než 2000 rostlin řepky, aniž by o tom pěstitelé věděli.

Evropský parlament, nevládní organizace a odbory, ti všichni se již dříve obrátili na Komisi s požadavkem, aby stanovila hranici pro označování GM příměsi u osiva na detekčním limitu 0,1%.

Co je z pohledu českého ekologického zemědělce neméně palčivým problémem, je odhodlání Evropské komise ve stejný den schválit zapsání nejméně 17 odrůd kukuřice Mon810 do společného EU katalogu registrovaných odrůd osiva. To umožní toto osivo prodávat a pěstovat kdekoli v Evropské unii, tedy i u nás a to hned od jara příštího roku.

Greenpeace se spolu s organizacemi zastupující ekologické zemědělce staví proti tomuto rozhodnutí, neboť v členských státech EU (kromě Dánska a Německa) dosud neexistují platné zákony o koexistenci tří druhů zemědělství (ekologického, konvenčního a GMO), které by ekologické a konvenční zemědělce chránily před kontaminací jejich produkce. V praxi to znamená, že se u nás GM kukuřice bude moci pěstovat bez jasně specifikovaných pravidel všude a za případnou kontaminaci produkce ekologických a konvenčních zemědělců neponese nikdo odpovědnost.

Další informace:

RNDr. Magdalena Klimovičová, koordinátorka genetické kampaně Greenpeace ČR,
tel.: 224 319 667, e-mail: magdalena.klimovicova@cz.greenpeace.org

Zbyněk Havránek, tiskový mluvčí Greenpeace ČR,
tel.: 224 319 667, GSM: 606 126 968, e-mail: zbynek.havranek@cz.greenpeace.org

Poznámky pro editory:

[1] Návrh „Rozhodnutí určujícího minimální hladiny náhodné či technicky neodstranitelné příměsi stop geneticky modifikovaných semen v dalších produktech“ by mělo být na pořadu zasedání Evropské komise ve středu 8. září 2004