Greenpeace: Film Greenpeace k Roku oceánů oceněn na Ekofilmu

11. října 1998 | Greenpeace
Třináctiminutový filmový dokument s názvem The Year of the Oceans (Rok oceánů), který natočila ekologická organizace Greenpeace, byl o víkendu oceněn hlavní cenou za publicistiku na mezinárodním filmovém festivalu Ekofilm ´98 v Českém Krumlově.

"Moře a oceány jsou dnes drancovány a pleněny obrovským tempem," řekl v Českém Krumlově jeden z tvůrců filmu Holanďan Bart van Oorschot. "Příliš jsme si zvykli na to, že bohatství moře je téměř nevyčerpatelné. Budeme-li ale v devastaci oceánů pokračovat, jednoho dne se stane, že mořské ryby, které dnes běžně nalézáme na policích supermarketů, zůstanou pochoutkou pouze pro bohaté."

Nadměrný rybolov, vypouštění toxických a radioaktivních odpadů do moře, havárie ropných tankerů, snahy o potápění ropných plošin, pokračující lov velryb, ohrožení pobřežních ekosystémů vlivem klimatických změn - to vše jsou faktory, které ohrožují zdraví našich moří. V otevřeném dopise Organizaci spojených národů, která označila rok 1998 za Mezinárodní rok oceánů, Greenpeace OSN vyzvalo, aby přistoupila ke skutečným činům a nespokojila se s pouhými slovy. Filmem "Rok oceánů" chtěla organizace Greenpeace přiblížit problémy exploatace moří široké veřejnosti.

"Mezinárodní rok oceánů poskytuje světu jedinečnou příležitost," řekl ředitel Greenpeace International Thilo Bode, jenž podepsal dopis adresovaný generálnímu sekretáři OSN Kofi Annanovi. "Při dostatku politické vůle by rok 1998 mohl znamenat historický mezník ve světovém přístupu k oceánům."

Film Rok oceánů zvítězil ve své kategorii v tvrdé konkurenci 120 filmů přihlášených z 24 zemí celého světa. Režisérem a scénáristou filmu je Kanaďan Todd Southgate z Greenpeace International. Již 24. ročník mezinárodního filmového festivalu Ekofilm probíhal v Českém Krumlově od 7. do 11. října.

Další informace:
tel.: 02/24 31 96 67