Limity jsme my "> Konec ropy, konec Shellu. Dvacítka lidí obsadila střechy třech pražských benzinových stanic - Ekolist.cz

Limity jsme my, Extinction Rebellion ČR a Univerzity za klima: Konec ropy, konec Shellu. Dvacítka lidí obsadila střechy třech pražských benzinových stanic

Dvacítka lidí z klimatického hnutí v úterý ráno vyvěsila transparenty s nápisy Energetickou demokracii, Klimatickou spravedlnost a Konec ropy, konec Shellu ze střechy tří pražských benzínových stanic Shellu na ulicích Vrchlického, Evropská a Strakonická. Chtějí tím upozornit na ničení klimatu a porušování lidských práv, které tato firma po celou svou historii způsobuje. Akce se koná ve stejnou chvíli, kdy v nizozemském Haagu probíhá valná hromada této firmy, na kterou cílí přímé akce a demonstrace nizozemské iniciativy nazvané Shell must fall.

Požadavkem protestujících je ukončení aktivit Shellu a její rozpuštění jakýmikoliv legálními, ekonomickými nebo politickými prostředky. Spolu s tím požadují spravedlivou transformaci pro pracující ve fosilním průmyslu a kompenzace všem komunitám a ekosytémům, které aktivita Shellu v historii poškodila.

Kvůli pandemii je ropný průmysl v krizi a hodnota Shellu klesá každým dnem. Celá firma sotva přežívá, a to jen díky snížení výdajů a půjčování peněz. Pokud Shell padne bez plánu, dopad na životní prostředí i pracující bude velký. Proto klimatické hnutí požaduje jasný politický plán toho, jak se zbavit Shellu a fosilní paliva nahradit čistými alternativami.

Kateřina Holá z hnutí Limity jsme my k tomu řekla:
"Dalším z našich požadavků je zavedení energetické demokracie, tedy zavádění decentralizované sítě obnovitelných zdrojů ve vlastnictví obcí, komunit a lokálních družstev. Firmy jako Shell vydělávají na ničení planety pro zisk několika akcionářů. My však požadujeme, aby energie patřila lidem."

Adéla Hrdličková z hnutí Extinction Rebellion Česká republika řekla:
"Naším cílem je informovat veřejnost o důležitých rozhodnutích, která probíhají za zavřenými dveřmi na jednáních nadnárodních společností. Aktivity Shellu mají dlouhodobý negativní dopad na životní prostředí i jednotlivce a my žádáme konec takového chování a kompenzaci poškozených."

Podobné akce se konají také v jiných státech, například v Německu. Shell je jedna z nejstarších ropných firem, která má za sebou historii plnou ničení životního prostředí a porušování lidských práv. Nejviditelnějším příkladem může být delta Nigeru, která je dlouholetou činností této firmy totálně zdevastovaná. Shell se také v polovině devadesátých let podílel na justiční vraždě nigerijského aktivisty a intelektuála Kena Saro Wiwy a devíti Ogonů, kteří vedli místní hnutí proti nekalým praktikám této firmy.
Limity jsme my, tel: 737 863 097