Tiskové zprávy
Bioškoly: Ministr podpořil Bioškoly
10. prosince 2010 | Bioškoly
Autor: Karel Merhaut
Autor: Karel Merhaut
Neobvyklá „nadílka“ čekala o mikulášské pondělí školní jídelnu v ulici K Zátiší v Příbrami II. O nápor velké masy sněhu, který neodklizen z minulých dní ještě ztěžoval příjezd ke zdejší ZŠ, ale nešlo. Na návštěvu sondující postup projektu „Bioškoly – zavádění biopotravin do školních zařízení“ se sem totiž vydal ministr zemědělství Ivan Fuksa. O žádné inspekční „nadělení“ se ale nejednalo . Ne snad kvůli protekci, neboť šéf rezortu byl donedávna starostou města a vedení školy i jídelny dobře zná, nýbrž proto, že tato jídelna jde ostatním ve městě, v kraji i v projektu spíše příkladem: na Příbramsku začala se soustavnějším uplatňováním biosurovin na jídelníčku dětí v rámci projektu Bioškoly jako první (a dosud jediná) - od září.
„O produkty ekozemědělců se zajímám již déle a pro jejich kvalitu jsme je podle možností ve stravě našich dětí využívali příležitostně už dříve, “svěřila se před ministrem i novináři ředitelka školní jídelny Terezie Hofmanová. „O aktivitě společnosti Country Life z Nenačovic u Berouna, kterou ministerstvo zemědělství vybralo k zajištění projektu, jsem se dozvěděla u jejich propagačního stánku na konferenci Společnosti pro výživu před půl rokem v Pardubicích a vzhledem k různým formám podpory, kterou projekt při zavádění biopotravin nabízí, jsme se v červnu připojili i smluvně.“
Týden s biozeleninou
Za podzim jídelna od Nenačovických objednala různé biosuroviny, nejčastěji zeleninu, úhrnem za více než 40 000 korun. Z jiných zdrojů vyzkoušeli i maso. Právě uplynulý týden tak na nástěnce s informacemi o produktech z ekofarem i s jídelníčkem mohlo viset výmluvné sdělení avizující, že v týdnu je k přípravě jídel využita výhradně biozelenina.
Podobně s biostravou začalo už 45 školních stravoven, jen ze středních Čech pak 16. Celkem 31 jídelen spolupracuje už závazněji na smluvní bázi, kde se předpokládá směřování k závazku vařit z biopotravin nejméně z 10 % ještě dva roky po tomto školním roce. Ministr na tiskovce zdůraznil: “O projekt mají školní jídelny rostoucí zájem, ale někdy se bojí cen biopotravin, vítají proto, když se k nim při této aktivitě dostanou za zvýhodněnou cenu.“ To doplnil Otakar Jiránek, ředitel firmy Country Life, která je realizátorem celé akce: “Dodavatelé BIO, kterých už s projektem rovněž spolupracuje 45, jsou vesměs připraveni nabízet školám svou produkci za akční ceny či množstevní slevy apod.“ Ředitelka jídelny T. Hofmanová k tomu dodala: “Zatím nemáme v úmyslu ceny obědů zvyšovat, takže náklady na nákupy BIO musíme přece jen neustále hlídat.“
V té souvislosti připomněli zástupci týmu Bioškoly zjištění v průzkumu, který předcházel startu akce, že přes 60 % rodičů vyjádřilo ochotu za biostravu svých dětí připlatit do 10 % ceny a další i více. A na straně druhé - školy, které mezi prvními s biojídly začaly, tvrdí, že v úhrnu jim BIO cenu jídel nezvedlo o víc, než právě o 10 %...
Sto šišek z biomouky
O patro výše začala mezitím proudit do jídelny pětistovka dětských strávníků. Těm, kteří ze dvou jídel zvolili svíčkovou s brusinkami, pak jen tmavší barva knedlíků prozradila, že jsou z mouky v kvalitě BIO. Chutnaly ale jim, redaktorům a ministrovi. Kuchařky ještě prozrazují, že knedlíkových šišek dnes dělaly zhruba stovku. „Musely si někdy trochu odlišné zpracování některých biosurovin osvojit, ale po drobných úvodních obtížích nijak vstupu do projektu nelitujeme a máme už i další plány,“dodala ředitelka. Poté, co zde již s Nenačovickými uspořádali formou workshopu kurz pro žáky devátých tříd, zaměřený na přípravu studené kuchyně s využitím biosurovin, chystají na jaro, po vzoru jiných škol v projektu, školní biojarmark přímo s dodavateli či farmáři. Cílen tentokrát má být zejména na rodiče žáků, ale přístupný bude i širší veřejnosti.
Víc osvěty, méně byrokracie
Tyto aktivity, které provázely projekt i v Praze a krajích Jihomoravském a Královéhradeckém, ocenil i ministr Fuksa: “Je správné, když se lidé dozvídají o přínosech ekozemědělství z více stran a zejména takříkajíc z první ruky. I ministerstvo, které bezmála tříletý projekt Bioškoly podpořilo částkou 6,5 miliónu korun, bude podporu ekozemědělců dále posilovat, aby se nejen zvýšil počet producentů, ale i rodin, kde bude BIO na talíři.“
K tomu dodal, že jednou z forem podpory musí být i zjednodušení prodejů všech regionálních produktů ze dvora v duchu praxe v jiných zemích EU, o což se bude MZe zasazovat.
„O produkty ekozemědělců se zajímám již déle a pro jejich kvalitu jsme je podle možností ve stravě našich dětí využívali příležitostně už dříve, “svěřila se před ministrem i novináři ředitelka školní jídelny Terezie Hofmanová. „O aktivitě společnosti Country Life z Nenačovic u Berouna, kterou ministerstvo zemědělství vybralo k zajištění projektu, jsem se dozvěděla u jejich propagačního stánku na konferenci Společnosti pro výživu před půl rokem v Pardubicích a vzhledem k různým formám podpory, kterou projekt při zavádění biopotravin nabízí, jsme se v červnu připojili i smluvně.“
Týden s biozeleninou
Za podzim jídelna od Nenačovických objednala různé biosuroviny, nejčastěji zeleninu, úhrnem za více než 40 000 korun. Z jiných zdrojů vyzkoušeli i maso. Právě uplynulý týden tak na nástěnce s informacemi o produktech z ekofarem i s jídelníčkem mohlo viset výmluvné sdělení avizující, že v týdnu je k přípravě jídel využita výhradně biozelenina.
Podobně s biostravou začalo už 45 školních stravoven, jen ze středních Čech pak 16. Celkem 31 jídelen spolupracuje už závazněji na smluvní bázi, kde se předpokládá směřování k závazku vařit z biopotravin nejméně z 10 % ještě dva roky po tomto školním roce. Ministr na tiskovce zdůraznil: “O projekt mají školní jídelny rostoucí zájem, ale někdy se bojí cen biopotravin, vítají proto, když se k nim při této aktivitě dostanou za zvýhodněnou cenu.“ To doplnil Otakar Jiránek, ředitel firmy Country Life, která je realizátorem celé akce: “Dodavatelé BIO, kterých už s projektem rovněž spolupracuje 45, jsou vesměs připraveni nabízet školám svou produkci za akční ceny či množstevní slevy apod.“ Ředitelka jídelny T. Hofmanová k tomu dodala: “Zatím nemáme v úmyslu ceny obědů zvyšovat, takže náklady na nákupy BIO musíme přece jen neustále hlídat.“
V té souvislosti připomněli zástupci týmu Bioškoly zjištění v průzkumu, který předcházel startu akce, že přes 60 % rodičů vyjádřilo ochotu za biostravu svých dětí připlatit do 10 % ceny a další i více. A na straně druhé - školy, které mezi prvními s biojídly začaly, tvrdí, že v úhrnu jim BIO cenu jídel nezvedlo o víc, než právě o 10 %...
Sto šišek z biomouky
O patro výše začala mezitím proudit do jídelny pětistovka dětských strávníků. Těm, kteří ze dvou jídel zvolili svíčkovou s brusinkami, pak jen tmavší barva knedlíků prozradila, že jsou z mouky v kvalitě BIO. Chutnaly ale jim, redaktorům a ministrovi. Kuchařky ještě prozrazují, že knedlíkových šišek dnes dělaly zhruba stovku. „Musely si někdy trochu odlišné zpracování některých biosurovin osvojit, ale po drobných úvodních obtížích nijak vstupu do projektu nelitujeme a máme už i další plány,“dodala ředitelka. Poté, co zde již s Nenačovickými uspořádali formou workshopu kurz pro žáky devátých tříd, zaměřený na přípravu studené kuchyně s využitím biosurovin, chystají na jaro, po vzoru jiných škol v projektu, školní biojarmark přímo s dodavateli či farmáři. Cílen tentokrát má být zejména na rodiče žáků, ale přístupný bude i širší veřejnosti.
Víc osvěty, méně byrokracie
Tyto aktivity, které provázely projekt i v Praze a krajích Jihomoravském a Královéhradeckém, ocenil i ministr Fuksa: “Je správné, když se lidé dozvídají o přínosech ekozemědělství z více stran a zejména takříkajíc z první ruky. I ministerstvo, které bezmála tříletý projekt Bioškoly podpořilo částkou 6,5 miliónu korun, bude podporu ekozemědělců dále posilovat, aby se nejen zvýšil počet producentů, ale i rodin, kde bude BIO na talíři.“
K tomu dodal, že jednou z forem podpory musí být i zjednodušení prodejů všech regionálních produktů ze dvora v duchu praxe v jiných zemích EU, o což se bude MZe zasazovat.
Tento článek patří do kategorie |
Online diskuse
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk