Děti Země: Odborníci, politici i aktivisté v Plzni diskutovali: Co můžeme udělat pro čistější vzduch a bezpečnější dopravu

31. května 2012 | Děti Země
Dvacítka odborníků, politiků i aktivistů dnes v Plzni diskutovala o možných opatřeních ke zlepšení kvality ovzduší a pro bezpečnější dopravu ve městě. Seminář nazvaný „Co může Plzeň udělat pro čistější ovzduší a bezpečnější dopravu?“ proběhl na půdě Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně. Zorganizovalo ho sdružení Děti Země ve spolupráci s Centrem pro životní prostředí a zdraví.

„Město Plzeň má dlouhodobě problémy se znečištěním ovzduší, zejména prachovými částicemi a rakovinotvorným benzo-a-pyrem. (1) Šlo o naši první veřejnou aktivitu v rámci projektu ´Plzeň bez sazí (2), jehož cílem je přispět k čistějšímu ovzduší ve městě“, uvedl Martin Hyťha z Dětí Země Plzeň a dodal „Oceňujeme, že město zadalo studii proveditelnosti nízkoemisní zóny v Plzni, která by měla být dokončena v srpnu. Takové zóny úspěšně fungují v několika desítkách měst v Německu, Švédsku, Holandku, Dánsku a dalších zemích. O zavedení nízkoemisních zón uvažuje také Praha nebo některá města v Moravskoslezském kraji.“

Petr Šmíd z Nadace Partnerství prezentoval na semináři zkušenosti s projekty zaměřenými na bezpečnost dopravy - „Cesty městy“ a „Bezpečné cesty do škol“.

Pavel Novák z Českého plynárenského svazu prezentoval zkušenosti s využitím zemního plynu v dopravě v různých částech světa, v Evropě i v České republice.

Miroslav Šuta z Centra pro životní prostředí a zdraví informoval o mezinárodním projektu „Bez sazí pro klima“ (Soot-free for Climate), který se zaměřuje na prosazování opatření vedoucí k ochraně klimatu i k ochraně lidské zdraví snižováním emisí uhlíkových sazí (Black Carbon) a látek vedoucích ke vzniku přízemního ozónu. Kromě jiného uvedl: „Jemné prachové částice a ozón dnes pro Evropany představují v životním prostředí největší zabijáky. V Evropě umír&aa cute; každý rok zbytečně v důsledku tohoto znečištění přes 300 tisíc obyvatel. V České republice je to několik tisíc zbytečně zmařených životů ročně. Mnohá města a vlády proto zavádějí nízkoemisní zóny, mýtné systémy a dieselové filtry prachových částic nebo prosazují čistější paliva v dopravě.“

Seminář se uskutečnil v rámci projektu „Plzeň bez sazí“ podpořeného Nadačního fondu Zelený poklad a organizací Deutsche Umwelthilfe.

Poznámky:

(1) Více v tiskové zprávě Centra pro životní prostředí a zdraví z 24. března 2011 „Plzeňské ovzduší už vyčerpalo kvótu pro znečištění prachem – Zdraví Plzeňanů ohrožuje i ozón nebo rakovinotvorný benzo-a-pyren“ - http://www.detizeme.cz/ochranaovzdusi/?p=562

(2) Plzeň bez sazí – pro čistější ovzduší – viz. http://www.detizeme.cz/ochranaovzdusi/?page_id=883