https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/tiskove-zpravy/ovocnarsky-vikend-v-hostetine-spojil-vzdelavani-a-pomoc-prirode
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tiskové zprávy

Ekologický institut Veronica: Ovocnářský víkend v Hostětíně spojil vzdělávání a pomoc přírodě

O víkendu 16. – 17. října 2010 se uskutečnil v Centru Veronica Hostětín seminář „Podzim v ovocném sadě – bohatství odrůd a jejich zpracování“. Kromě teorie vyrazilo více než 30 účastníků do terénu ochutnávat škálu ovocných odrůd, mohli si přinést vlastní ovoce na určení a také přiložit ruku k dílu v místním ekologickém sadě.

Sobotní program obsahoval kromě teorie také exkurzi do sadu a obecní sušírny ovoce v Rudimově, a posléze přehlídku ovocných odrůd, spojenou s jejich ochutnávkou. Účastníci mohli využít přítomnosti odborníků a přinést ovoce ze svých zahrádek na určení.

Neděle byla věnována pomoci v ekologickém sadě v Hostětíně. Dobrovolníci zasadili několik stromů a označili je informačními tabulkami, popisujícími výhody dané odrůdy. Vytvořením příbytku např. pro plazy pomohli také zlepšit prostředí pro různé živočichy, kteří udržují ekologickou rovnováhu v sadě. Odpoledne bylo věnováno exkurzi hostětínskou moštárnou a sušírnou ovoce, i dalšími projekty udržitelného rozvoje v Hostětíně.

„Ovocné odrůdy skrývají obrovské bohatství. Jen v Bílých Karpatech bylo zmapováno přes 250 odrůd jablek. Některé jsou vhodné na sušení, jiné na moštování, pečení, přímou konzumaci, některé vydrží ve sklepě až do jara. Proč bychom jedli chemicky ošetřené ovoce dovezené z jižních zemí, někdy i přes půl světa, když máme u nás takové poklady. Získáme zdravé potraviny a navíc podpoříme místní zemědělce,“ uvádí lektor semináře Stanislav Boček z Mendelovy univerzity v Brně.

Alena Gbelcová z pořádajícího Centra Veronica Hostětín dodává: „Vlastnosti starých odrůd jsou významné pro šlechtění nových odrůd, odolných nemocem, škůdcům, ale také například změnám klimatu. Seminářem jsme oslavili i Rok biodiverzity, kterým byl vyhlášen právě rok 2010.“
Seminář tematicky doplňovala beseda s Timem Crabtree, britským propagátorem jídla zblízka, který se věnuje například projektům místního ovoce do škol.

Centrem Veronica Hostětín postupně doplňuje ekologický sad za vzdělávacím střediskem o informační a ukázkové prvky a používá ho k praktickému vzdělávání dětí i dospělých.

Seminář pořádal Ekologický institut Veronica, pracoviště Centrum Veronica Hostětín.

Bližší informace: Jana Tesařová, jana.tesarova@veronica.cz, 572 630 670, 775 209 208, www.hostetin.veronica.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Pražská EVVOluce

 
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist