Tiskové zprávy
ENVIC, občanské sdružení: Plzeňské farmářské trhy již tuto sobotu
Již třetí Plzeňské farmářské trhy se uskuteční v sobotu 28. srpna 2010 na nádvoří hotelu Gondola (Pallova 12, u Mlýnské strouhy, Plzeň) od 8 do 13 hodin. Pořádá je občanské sdružení ENVIC ve spolupráci s hotelem Gondola za finanční podpory Nadačního fondu Zelený poklad. Plzeňské farmářské trhy jsou součástí projektu Plzeň 2015 (www.plzen2015.cz).
Třetí farmářské trhy v Plzni nabídnou opět širší sortiment
„Návštěvníkům na každých trzích slibujeme vyšší počet prodejců. V červnu své výrobky prodávalo 25 farmářů. Tuto sobotu se jich představí již 36 a s dalšími jednáme “, vysvětluje koordinátor akce Tomáš Popp z o.s. ENVIC. V sobotu (28. srpna) se mohou návštěvníci těšit například na zeleninu z jihu Čech (saláty, okurky) a Litoměřicka, hlívu ústřičnou z mykofarmy Svatá Máří, švestky z nedalekých Těnovic, ryby z Českého Lesa (pstruh, siven), čerstvé mléko z Líšťan (mléčný automat), žampiony z Kaznějova, slané tyčinky z pekařství Rendl, uzenářské výrobky ze Železné Rudy, uzeniny z farmy Angus vyráběné bez mouky, sóji či strouhanky, sýry (kravské, ovčí, kozí) z horského statku Abertamy, farmy Belina, Březí i Slunečná, vynikající perníčky, Těchonickou medoládu, šumavské Zelňáky, na maso s certifikátem bio z okolí Plzně a Šumavy a v neposlední řadě na med z Černošína či Chocenického Újezda. Kompletní seznam prodejců je umístěn na www.plzensketrhy.cz.
Plzeňské farmářské trhy budou dvakrát měsíčně!
Trhy navštěvují vždy tisíce Plzeňanů. Zájem o prvotřídní produkty od farmářů a zpracovatelů je ohromný. Na trzích své výrobky prodávají farmáři a zpracovatelé z Plzeňského, Jihočeského, Středočeského i Karlovarského kraje. Jedná se o malé provozy, které produkují menší množství výrobků, ale velmi vysoké kvality. „Abychom uspokojili zájem veřejnosti, rozhodli jsme trhy pořádat od září dvakrát měsíčně. Plzeňské farmářské trhy se tedy uskuteční do konce roku v těchto termínech: 28.8., 11.9., 25.9., 16.10., 30.10. vždy od 8 do 13 hodin“, shrnuje Popp.
Proč je jídlo z blízka populární?
Atraktivita místních produktů spočívá v několika základních faktech. Za prvé je pro spotřebitele důležité nakupovat potraviny s dohledatelným místním (tuzemským) původem. Druhým faktem je vyšší kvalita místního, sezónně pěstovaného ovoce, zeleniny či dalších produktů. S postupem zemědělského roku jsou sklízeny a prodávány potraviny v nejlepší kondici, zralé, plné chuti. Nemusejí dozrávat chemicky ošetřené ve velkoskladech. Kvalita je nesrovnatelně vyšší i u dalších produktů – mléčné výrobky, maso, masné výrobky, vejce. Naskýtá se nám i širší paleta chutí, kterou v sobě skrývají místně specifické potraviny. Třetím podstatným motivem k nákupu místních potravin je rozvoj regionu a podpora lokálních zemědělců, zpracovatelů, výrobců. „Potraviny jednak přímo udržují lidské tělo při životě, ale také působí na naše životy - jídlo formuje příbuzenské vazby a ovlivňuje život komunit, ekonomické a ekologické systémy“, dodává Popp. Neméně důležitý je tedy i environmentální dopad, který výroba potravin má. Způsob produkce, přeprava, skladování - to jsou podstatné součásti mozaiky ekologické stopy konkrétních potravin. Místní produkt, pokud je zpracován s ohledem k životnímu prostředí, krajině, hospodářským zvířatům, bude i méně zatěžovat životní prostředí. I tento fakt spotřebitelé při výběru zboží zohledňují.
Třetí farmářské trhy v Plzni nabídnou opět širší sortiment
„Návštěvníkům na každých trzích slibujeme vyšší počet prodejců. V červnu své výrobky prodávalo 25 farmářů. Tuto sobotu se jich představí již 36 a s dalšími jednáme “, vysvětluje koordinátor akce Tomáš Popp z o.s. ENVIC. V sobotu (28. srpna) se mohou návštěvníci těšit například na zeleninu z jihu Čech (saláty, okurky) a Litoměřicka, hlívu ústřičnou z mykofarmy Svatá Máří, švestky z nedalekých Těnovic, ryby z Českého Lesa (pstruh, siven), čerstvé mléko z Líšťan (mléčný automat), žampiony z Kaznějova, slané tyčinky z pekařství Rendl, uzenářské výrobky ze Železné Rudy, uzeniny z farmy Angus vyráběné bez mouky, sóji či strouhanky, sýry (kravské, ovčí, kozí) z horského statku Abertamy, farmy Belina, Březí i Slunečná, vynikající perníčky, Těchonickou medoládu, šumavské Zelňáky, na maso s certifikátem bio z okolí Plzně a Šumavy a v neposlední řadě na med z Černošína či Chocenického Újezda. Kompletní seznam prodejců je umístěn na www.plzensketrhy.cz.
Plzeňské farmářské trhy budou dvakrát měsíčně!
Trhy navštěvují vždy tisíce Plzeňanů. Zájem o prvotřídní produkty od farmářů a zpracovatelů je ohromný. Na trzích své výrobky prodávají farmáři a zpracovatelé z Plzeňského, Jihočeského, Středočeského i Karlovarského kraje. Jedná se o malé provozy, které produkují menší množství výrobků, ale velmi vysoké kvality. „Abychom uspokojili zájem veřejnosti, rozhodli jsme trhy pořádat od září dvakrát měsíčně. Plzeňské farmářské trhy se tedy uskuteční do konce roku v těchto termínech: 28.8., 11.9., 25.9., 16.10., 30.10. vždy od 8 do 13 hodin“, shrnuje Popp.
Proč je jídlo z blízka populární?
Atraktivita místních produktů spočívá v několika základních faktech. Za prvé je pro spotřebitele důležité nakupovat potraviny s dohledatelným místním (tuzemským) původem. Druhým faktem je vyšší kvalita místního, sezónně pěstovaného ovoce, zeleniny či dalších produktů. S postupem zemědělského roku jsou sklízeny a prodávány potraviny v nejlepší kondici, zralé, plné chuti. Nemusejí dozrávat chemicky ošetřené ve velkoskladech. Kvalita je nesrovnatelně vyšší i u dalších produktů – mléčné výrobky, maso, masné výrobky, vejce. Naskýtá se nám i širší paleta chutí, kterou v sobě skrývají místně specifické potraviny. Třetím podstatným motivem k nákupu místních potravin je rozvoj regionu a podpora lokálních zemědělců, zpracovatelů, výrobců. „Potraviny jednak přímo udržují lidské tělo při životě, ale také působí na naše životy - jídlo formuje příbuzenské vazby a ovlivňuje život komunit, ekonomické a ekologické systémy“, dodává Popp. Neméně důležitý je tedy i environmentální dopad, který výroba potravin má. Způsob produkce, přeprava, skladování - to jsou podstatné součásti mozaiky ekologické stopy konkrétních potravin. Místní produkt, pokud je zpracován s ohledem k životnímu prostředí, krajině, hospodářským zvířatům, bude i méně zatěžovat životní prostředí. I tento fakt spotřebitelé při výběru zboží zohledňují.
Tento článek patří do kategorie |
Online diskuse
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk