Aleš Miklík "> Poslanci Hospodářského výboru nesouhlasí s odsunem zákazu skládkování na rok 2030, doporučují již rok 2028 - Ekolist.cz

Hnutí DUHA: Poslanci Hospodářského výboru nesouhlasí s odsunem zákazu skládkování na rok 2030, doporučují již rok 2028

10. června 2020 | Hnutí DUHA
Autor: Aleš Miklík, tel: 604 131 131
Hospodářský výbor dnes projednával nový zákon o odpadech a novelu zákona o obalech. Poslanci a poslankyně většinově nepodpořili vládní návrh odsunout konec skládkování až na rok 2030. Požadují ukončit skládkování již v roce 2028, jak navrhl poslanec P. Dolinek (ČSSD). Další pozměňovací návrhy mohou být podány ještě při 2. čtení zákona a návrh se pak znovu před závěrečným hlasováním sněmovny vrátí do poslaneckých výborů.

Poslanci výboru většinově podpořili odsun zákazu skládkování o další čtyři roky, z nyní platného roku 2024 na rok 2028. Přitom skládkování odpadů bez předchozí úpravy je v EU zakázána od roku 1999 [1]. Poslanci Hospodářského výboru dále podpořili návrh poslankyně Balaštíkové a poslance Kolovratníka (oba ANO), aby bylo možné upřednostňovat v rámci výběrových řízení sociální a ekologciké aspekty zakázek - například recyklované výrobky.

Poslanci a poslankyně výboru dále odmítli umožnit především malým obcím dosáhnout cílů recyklace podporou domácího a komunitního kompostování. Výbor také nepodpořil návrh, aby se skládkové firmy vyhýbaly placení skládkového poplatku.

V zákoně o obalech se debatovala možnost zálohování PET lahví, nicméně Hospodářský výbor k dané problematice nepřijal žádné usnesení. Zálohování lahví a nápojových plechovek funguje v devíti zemích EU např. Německo, Chorvatsko či Estonsko [2] a dalších deset zemí zálohování spustí do pěti let. ČR zatím zůstává pozadu a doposud ani nepředstavilo jak cíl na 90% sběr plastových lahví splní.

Ivo Kropáček, expert na odpady z Hnutí DUHA, řekl:
"Poslanci a poslankyně Hospodářského výboru odmítli odsun skládkování neupravených odpadů až na rok 2030 a požadují o dva roky dřívější termín. Kladem je, že umožnili upřednostňovat ve výběrových řízeních například recyklované výrobky a odmítli, aby se skládkové firmy vyhýbaly placení skládkového poplatku. Bohužel poslanci nepodpořili aby obce započítávali bioodpady v domácím kompostování do cílů recyklace."

Kontakty:
Ivo Kropáček, odpadový expert Hnutí DUHA, 604 207 302, ivo.kropacek@hnutiduha.cz

Poznámky:
[1] článek 6 odstavec a) směrnice o skládkách č. 1999/31/ES
[2] Zálohování PET lahví je zavedeno v Německu, Dánsku, Norsku, Islandu, Švédsku, Finsku, Estonsku, Litvě a Chorvatsku. Připravuje se zavedení zálohování v Nizozemí od roku 2021 a na Slovensku.
Aleš Miklík, tel: 604 131 131