Tomáš Popp "> Poslední Plzeňské farmářské trhy v roce 2011 nabídnou i vánoční stromky z lokální produkce - Ekolist.cz
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/tiskove-zpravy/posledni-plzenske-farmarske-trhy-v-roce-2011-nabidnou-i-vanocni-stromky-z-lokalni-produkce
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tiskové zprávy

ENVIC, občanské sdružení: Poslední Plzeňské farmářské trhy v roce 2011 nabídnou i vánoční stromky z lokální produkce

7. prosince 2011 | ENVIC, občanské sdružení
Autor: Tomáš Popp, tel: 739 654 834
Již tuto sobotu (10. prosince 2011) se uskuteční Plzeňské farmářské trhy. Tradiční místo i čas - nádvoří hotelu Gondola (Pallova 12, u Mlýnské strouhy, Plzeň) od 8 do 13 hodin. Pořádá je občanské sdružení ENVIC ve spolupráci s hotelem Gondola. Plzeňské farmářské trhy jsou součástí projektu Plzeň 2015 (www.plzen2015.cz). Jejich propagaci finančně podpořilo město Plzeň.

Již tuto sobotu (10. prosince 2011) se uskuteční Plzeňské farmářské trhy. Tradiční místo i čas - nádvoří hotelu Gondola (Pallova 12, u Mlýnské strouhy, Plzeň) od 8 do 13 hodin. Pořádá je občanské sdružení ENVIC ve spolupráci s hotelem Gondola. Plzeňské farmářské trhy jsou součástí projektu Plzeň 2015 (www.plzen2015.cz). Jejich propagaci finančně podpořilo město Plzeň.

Vánoční Plzeňské farmářské trhy
Adventní čas si připomeneme i na Plzeňských farmářských trzích. Sortiment potravin bude již tradiční – uzeniny, sezónní zelenina, ovoce, pečivo, mléčné výrobky, čerstvé ryby. Prodávané lahůdky doplní vánoční stromky z Českého lesa. „Na malé extenzivní plantáži v okrese Tachov, poblíž obce Lesná, pěstuje již asi tři roky vánoční stromky rodina Andrlova. Stromky nejsou nijak chemicky ošetřovány“, říká Tomáš Popp, koordinátor trhů z občanského sdružení ENVIC. Na Plzeňských farmářských trzích si budou moci nakupující vybrat z 2 druhů borovic (borovice černá a lesní - Pinus nigra a Pinus sylvestris) a 5 druhů jedlí (klasická Abies Grandis, kavkazská Abies Nordmanniana, stejnobarevná Abies Concolor, jedle Douglaska a jedle stříbrná Abies Procera). Stromky jsou řezány až od prosince. Jsou tedy naprosto čerstvé a navíc pochází z místní produkce.
Transportem stromků ze zahraničí je zbytečně zatěžováno životní prostředí. Mnohdy se k nám totiž vánoční stromky dovážejí. Přibližně 90 % řezaných jedlí pochází ze zahraničí. Ač se to na první pohled nemusí zdát, živý řezaný stromek je k životnímu prostředí šetrnější variantou, nežli stromek umělý. Umělé stromečky jsou často vyráběny v Asii, kde už jen samotný výrobní proces velmi zatěžuje životní prostředí. Dále je nutné započítat škodlivost dlouhých transportů a posléze i problém se vzniklým odpadem, kdy stromek svému účelu doslouží, anebo ještě častěji se majitelům okouká a je vyhozen. Stromky jsou totiž často vyráběny z nerecyklovatelných, zdravý škodlivých, materiálů. „Oproti tomu stromeček vypěstovaný v našem okolí po celý život na životní prostředí působí kladně – pohlcuje CO2 a prach, vyrábí kyslík, zadržuje vodu v krajině, umožňuje život mnoha živočichům atp. Navíc, když stromeček po vánocích pečlivě odzdobený odložíte u popelnic, bude seštěpkován a použit jako ekologický, obnovitelný zdroj energie spálením v kotli na biomasu v Plzeňské teplárenské“, vysvětlujte Václav Čubr, poradce občanského sdružení ENVIC.

Vynikajících potravin bude mnohem více
Kvalita a původ prodávaných potravin jsou pro organizátory Plzeňských farmářských trhů prvořadé. Na již osmnáctém Plzeňském farmářském trhu v roce 2011 se představí opět prodejci kvalitních tuzemských potravin – zelináři z Litoměřicka, Moravy a Ústeckého kraje, pekaři z Dobřan, pekařství Zídková z Plzně. Anděl Station upeče své vynikající koláče a prodávat bude také výrobky s certifikátem Fair Trade. Maso a uzeniny si budou moci návštěvníci zakoupit od mnoha uzenářů – Matějky z Letin, ANGUS FARM, Dvořáka z Bělé na Radbuzou, Šnebergera ze Železné Rudy a Zacpala ze Stříbra. Zvěřinové uzeniny bude prodávat ZEFA VOLARY a pan Bubeníček. Vajíčka od slepic chovaných ve venkovních výbězích, nabídne pan Martínek z Osvračína. Hovězí maso v biokvalitě hledejte u stánku farmy Rudolec (Biodomů) a ekofarmy Jemnice (hovězí, jehněčí, vepřové). Kozí a kravské sýry bude možné zakoupit z farmy ZPZ, z Horského statku Abertamy, biofarmy Slunečná a minimlékárny JOMA. Jablka budou prodávat sady Nebílovy, ovocnářství Slaný a pan Fridrich z Radnic. Čerstvé i balené mošty si bodu moci návštěvníci koupit ze Stvolenské moštárny, sadů Nebílovy (vítěz testu v deníku DNES) a ovocnářství Slaný. Čerstvé ryby přiveze pstruhařství Mlýny a pan Krutina z Českého lesa. Nebude chybět ani med od včelařů z Plzeňského kraje. Prodávat se budou i čerstvé domácí těstoviny, vyráběné v Karlových Varech. Vynikající lahůdky také nabídnou Hradecké delikatesy (český česnek v oleji, marmelády…). Předvánoční čas připomenou prodejci originální keramiky, šperků, vánočních ozdob i stromků. Více informací o prodejcích uveřejňujeme na www.plzensketrhy.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Pražská EVVOluce

 
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist