Tiskové zprávy
ENVIC, občanské sdružení: Poslední Plzeňské farmářské trhy v roce 2011 nabídnou i vánoční stromky z lokální produkce
Již tuto sobotu (10. prosince 2011) se uskuteční Plzeňské farmářské trhy. Tradiční místo i čas - nádvoří hotelu Gondola (Pallova 12, u Mlýnské strouhy, Plzeň) od 8 do 13 hodin. Pořádá je občanské sdružení ENVIC ve spolupráci s hotelem Gondola. Plzeňské farmářské trhy jsou součástí projektu Plzeň 2015 (www.plzen2015.cz). Jejich propagaci finančně podpořilo město Plzeň.
Již tuto sobotu (10. prosince 2011) se uskuteční Plzeňské farmářské trhy. Tradiční místo i čas - nádvoří hotelu Gondola (Pallova 12, u Mlýnské strouhy, Plzeň) od 8 do 13 hodin. Pořádá je občanské sdružení ENVIC ve spolupráci s hotelem Gondola. Plzeňské farmářské trhy jsou součástí projektu Plzeň 2015 (www.plzen2015.cz). Jejich propagaci finančně podpořilo město Plzeň.
Vánoční Plzeňské farmářské trhy
Adventní čas si připomeneme i na Plzeňských farmářských trzích. Sortiment potravin bude již tradiční – uzeniny, sezónní zelenina, ovoce, pečivo, mléčné výrobky, čerstvé ryby. Prodávané lahůdky doplní vánoční stromky z Českého lesa. „Na malé extenzivní plantáži v okrese Tachov, poblíž obce Lesná, pěstuje již asi tři roky vánoční stromky rodina Andrlova. Stromky nejsou nijak chemicky ošetřovány“, říká Tomáš Popp, koordinátor trhů z občanského sdružení ENVIC. Na Plzeňských farmářských trzích si budou moci nakupující vybrat z 2 druhů borovic (borovice černá a lesní - Pinus nigra a Pinus sylvestris) a 5 druhů jedlí (klasická Abies Grandis, kavkazská Abies Nordmanniana, stejnobarevná Abies Concolor, jedle Douglaska a jedle stříbrná Abies Procera). Stromky jsou řezány až od prosince. Jsou tedy naprosto čerstvé a navíc pochází z místní produkce.
Transportem stromků ze zahraničí je zbytečně zatěžováno životní prostředí. Mnohdy se k nám totiž vánoční stromky dovážejí. Přibližně 90 % řezaných jedlí pochází ze zahraničí. Ač se to na první pohled nemusí zdát, živý řezaný stromek je k životnímu prostředí šetrnější variantou, nežli stromek umělý. Umělé stromečky jsou často vyráběny v Asii, kde už jen samotný výrobní proces velmi zatěžuje životní prostředí. Dále je nutné započítat škodlivost dlouhých transportů a posléze i problém se vzniklým odpadem, kdy stromek svému účelu doslouží, anebo ještě častěji se majitelům okouká a je vyhozen. Stromky jsou totiž často vyráběny z nerecyklovatelných, zdravý škodlivých, materiálů. „Oproti tomu stromeček vypěstovaný v našem okolí po celý život na životní prostředí působí kladně – pohlcuje CO2 a prach, vyrábí kyslík, zadržuje vodu v krajině, umožňuje život mnoha živočichům atp. Navíc, když stromeček po vánocích pečlivě odzdobený odložíte u popelnic, bude seštěpkován a použit jako ekologický, obnovitelný zdroj energie spálením v kotli na biomasu v Plzeňské teplárenské“, vysvětlujte Václav Čubr, poradce občanského sdružení ENVIC.
Vynikajících potravin bude mnohem více
Kvalita a původ prodávaných potravin jsou pro organizátory Plzeňských farmářských trhů prvořadé. Na již osmnáctém Plzeňském farmářském trhu v roce 2011 se představí opět prodejci kvalitních tuzemských potravin – zelináři z Litoměřicka, Moravy a Ústeckého kraje, pekaři z Dobřan, pekařství Zídková z Plzně. Anděl Station upeče své vynikající koláče a prodávat bude také výrobky s certifikátem Fair Trade. Maso a uzeniny si budou moci návštěvníci zakoupit od mnoha uzenářů – Matějky z Letin, ANGUS FARM, Dvořáka z Bělé na Radbuzou, Šnebergera ze Železné Rudy a Zacpala ze Stříbra. Zvěřinové uzeniny bude prodávat ZEFA VOLARY a pan Bubeníček. Vajíčka od slepic chovaných ve venkovních výbězích, nabídne pan Martínek z Osvračína. Hovězí maso v biokvalitě hledejte u stánku farmy Rudolec (Biodomů) a ekofarmy Jemnice (hovězí, jehněčí, vepřové). Kozí a kravské sýry bude možné zakoupit z farmy ZPZ, z Horského statku Abertamy, biofarmy Slunečná a minimlékárny JOMA. Jablka budou prodávat sady Nebílovy, ovocnářství Slaný a pan Fridrich z Radnic. Čerstvé i balené mošty si bodu moci návštěvníci koupit ze Stvolenské moštárny, sadů Nebílovy (vítěz testu v deníku DNES) a ovocnářství Slaný. Čerstvé ryby přiveze pstruhařství Mlýny a pan Krutina z Českého lesa. Nebude chybět ani med od včelařů z Plzeňského kraje. Prodávat se budou i čerstvé domácí těstoviny, vyráběné v Karlových Varech. Vynikající lahůdky také nabídnou Hradecké delikatesy (český česnek v oleji, marmelády…). Předvánoční čas připomenou prodejci originální keramiky, šperků, vánočních ozdob i stromků. Více informací o prodejcích uveřejňujeme na www.plzensketrhy.cz.
Již tuto sobotu (10. prosince 2011) se uskuteční Plzeňské farmářské trhy. Tradiční místo i čas - nádvoří hotelu Gondola (Pallova 12, u Mlýnské strouhy, Plzeň) od 8 do 13 hodin. Pořádá je občanské sdružení ENVIC ve spolupráci s hotelem Gondola. Plzeňské farmářské trhy jsou součástí projektu Plzeň 2015 (www.plzen2015.cz). Jejich propagaci finančně podpořilo město Plzeň.
Vánoční Plzeňské farmářské trhy
Adventní čas si připomeneme i na Plzeňských farmářských trzích. Sortiment potravin bude již tradiční – uzeniny, sezónní zelenina, ovoce, pečivo, mléčné výrobky, čerstvé ryby. Prodávané lahůdky doplní vánoční stromky z Českého lesa. „Na malé extenzivní plantáži v okrese Tachov, poblíž obce Lesná, pěstuje již asi tři roky vánoční stromky rodina Andrlova. Stromky nejsou nijak chemicky ošetřovány“, říká Tomáš Popp, koordinátor trhů z občanského sdružení ENVIC. Na Plzeňských farmářských trzích si budou moci nakupující vybrat z 2 druhů borovic (borovice černá a lesní - Pinus nigra a Pinus sylvestris) a 5 druhů jedlí (klasická Abies Grandis, kavkazská Abies Nordmanniana, stejnobarevná Abies Concolor, jedle Douglaska a jedle stříbrná Abies Procera). Stromky jsou řezány až od prosince. Jsou tedy naprosto čerstvé a navíc pochází z místní produkce.
Transportem stromků ze zahraničí je zbytečně zatěžováno životní prostředí. Mnohdy se k nám totiž vánoční stromky dovážejí. Přibližně 90 % řezaných jedlí pochází ze zahraničí. Ač se to na první pohled nemusí zdát, živý řezaný stromek je k životnímu prostředí šetrnější variantou, nežli stromek umělý. Umělé stromečky jsou často vyráběny v Asii, kde už jen samotný výrobní proces velmi zatěžuje životní prostředí. Dále je nutné započítat škodlivost dlouhých transportů a posléze i problém se vzniklým odpadem, kdy stromek svému účelu doslouží, anebo ještě častěji se majitelům okouká a je vyhozen. Stromky jsou totiž často vyráběny z nerecyklovatelných, zdravý škodlivých, materiálů. „Oproti tomu stromeček vypěstovaný v našem okolí po celý život na životní prostředí působí kladně – pohlcuje CO2 a prach, vyrábí kyslík, zadržuje vodu v krajině, umožňuje život mnoha živočichům atp. Navíc, když stromeček po vánocích pečlivě odzdobený odložíte u popelnic, bude seštěpkován a použit jako ekologický, obnovitelný zdroj energie spálením v kotli na biomasu v Plzeňské teplárenské“, vysvětlujte Václav Čubr, poradce občanského sdružení ENVIC.
Vynikajících potravin bude mnohem více
Kvalita a původ prodávaných potravin jsou pro organizátory Plzeňských farmářských trhů prvořadé. Na již osmnáctém Plzeňském farmářském trhu v roce 2011 se představí opět prodejci kvalitních tuzemských potravin – zelináři z Litoměřicka, Moravy a Ústeckého kraje, pekaři z Dobřan, pekařství Zídková z Plzně. Anděl Station upeče své vynikající koláče a prodávat bude také výrobky s certifikátem Fair Trade. Maso a uzeniny si budou moci návštěvníci zakoupit od mnoha uzenářů – Matějky z Letin, ANGUS FARM, Dvořáka z Bělé na Radbuzou, Šnebergera ze Železné Rudy a Zacpala ze Stříbra. Zvěřinové uzeniny bude prodávat ZEFA VOLARY a pan Bubeníček. Vajíčka od slepic chovaných ve venkovních výbězích, nabídne pan Martínek z Osvračína. Hovězí maso v biokvalitě hledejte u stánku farmy Rudolec (Biodomů) a ekofarmy Jemnice (hovězí, jehněčí, vepřové). Kozí a kravské sýry bude možné zakoupit z farmy ZPZ, z Horského statku Abertamy, biofarmy Slunečná a minimlékárny JOMA. Jablka budou prodávat sady Nebílovy, ovocnářství Slaný a pan Fridrich z Radnic. Čerstvé i balené mošty si bodu moci návštěvníci koupit ze Stvolenské moštárny, sadů Nebílovy (vítěz testu v deníku DNES) a ovocnářství Slaný. Čerstvé ryby přiveze pstruhařství Mlýny a pan Krutina z Českého lesa. Nebude chybět ani med od včelařů z Plzeňského kraje. Prodávat se budou i čerstvé domácí těstoviny, vyráběné v Karlových Varech. Vynikající lahůdky také nabídnou Hradecké delikatesy (český česnek v oleji, marmelády…). Předvánoční čas připomenou prodejci originální keramiky, šperků, vánočních ozdob i stromků. Více informací o prodejcích uveřejňujeme na www.plzensketrhy.cz.
Tento článek patří do kategorie |
Online diskuse
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk