Petr Kučera "> Prodavačky volno o státních svátcích chtějí, ukazuje výzkum - Ekolist.cz

Multikulturní centrum Praha, z.s.: Prodavačky volno o státních svátcích chtějí, ukazuje výzkum

21. března 2016 | Multikulturní centrum Praha, z.s.
Autor: Petr Kučera, tel: 777 965 776

Zatímco ve sněmovně se o možnosti zakázat prodej v supermarketech ve dnech státních svátků stále diskutuje, podle čerstvého výzkumu by to samotné prodavačky uvítaly. Ženy pracující v obchodních řetězcích by stejně jako všichni ostatní zaměstnanci chtěly trávit svátky se svými rodinami či blízkými bez tlaku, že volné dny budou muset následně „napracovat“. Vyplývá to z aktuálního výzkumu Multikulturního centra Praha.

Návrh zákona o omezení otevírací doby velkých prodejen o vybraných svátcích postoupil na jednání Poslanecké sněmovny 2. března do třetího čtení. Při projednávání zákona kritizovali někteří poslanci zejména to, že by schválení znamenalo zásah do svobody podnikání a také omezení svobody zákazníka, který by o svátcích neměl kde nakoupit. Podle některých poslanců prý sami pracovníci v obchodě chtějí o svátcích pracovat, protože je to pro ně možnost přivýdělku. Ukazuje se ale, že pohled samotných pracovníků je odlišný. „Konečně o tom začal někdo mluvit. To je úctyhodné, je to skvělé. Vždyť se o svátcích nedělá nikde, proboha,“ říká jedna z prodavaček, se kterou hovořili výzkumníci Multikulturního centra Praha v rámci výzkumu o práci a pracovních podmínkách žen zaměstnaných v obchodě. To, že chybí spolehlivá data a neexistují výzkumy, bylo navíc jedním z argumentů i při projednávání v Poslanecké sněmovně – právě dokončovaný výzkum tedy může poskytnout potřebné informace.

„Všechny pokladní, které se zúčastnily výzkumu, by chtěly mít volno o svátcích stejně jako ostatní. Některé prodavačky navrhovaly rozšíření zavírací doby supermarketů i na neděli,“ upozorňuje Petr Kučera z MKC Praha. „Z našeho výzkumu vyplývá, že možnost výběru nepracovat o svátcích u prodavaček a prodavačů prakticky neexistuje, naopak je taková práce vyžadována v rámci tzv. nerovnoměrně rozvržené pracovní doby. Záleží jen na vstřícnosti pracovníků na prodejně, zda se spolu domluví, kdo bude pracovat o Štědrém dnu a kdo na Silvestra,“ dodává.

Třetí čtení návrhu zákona je naplánováno na 42. schůzi Poslanecké sněmovny.

Projekt Multikulturního centra Praha Ženy za pultem, bude dokončen v dubnu 2016, kdy budou k dispozici kompletní zpracované výsledky.

Projekt Ženy za pultem podpořila Nadace Open Society Fund Praha z programu Dejme (že)nám šanci, který je financován z Norských fondů.

Petr Kučera, tel: 777 965 776