Tiskové zprávy
Compassion in World Farming: Summit OSN o potravinových systémech musí nastartovat urychlené řešení současné klimatické, zdravotní a ekologické krize
Mezinárodní organizace Compassion in World Farming (CIWF) vyzývá světové lídry, aby využili hybnou sílu dnešního historicky prvního Summitu OSN o potravinových systémech (UN FSS) a přijali jasná a radikální opatření k transformaci těchto špatně fungujících systémů.
Summit, který se koná online právě dnes, se soustředí na hledání způsobů, jak tuto revoluční transformaci provést a napomoci k řešení naléhavých problémů v oblasti klimatu, zdraví a životního prostředí. Na světových lídrech pak bude, aby na konferencích, jako je COP26 v Glasgow v listopadu, přijali okamžitá opatření nezbytná k uskutečnění této transformace.
Philip Lymbery, globální ředitel CIWF a Šampion OSN v oblasti potravinových systémů, řekl: „Pokud chceme zachránit budoucnost pro zvířata, lidi a přírodu, na které jsme všichni závislí, máme před sebou příležitost využít impuls, který vytváří summit OSN o potravinových systémech, a jeho silný důraz na transformaci potravinových systémů - nikoliv pouze na jejich vylepšování.
Pokud chceme zajistit následujícím generacím budoucnost, ve které lze žít, transformace je naprosto nezbytná. Tato přeměna je v moci národních vlád a mezinárodních institucí, takže naše budoucnost skutečně leží v jejich rukou. Přesto otázka potravin a zemědělství na programu klíčových fór, jako je Konference OSN o změně klimatu konaná v listopadu, kupodivu chybí. Světoví lídři musí jednat dřív, než bude pozdě - není času nazbyt.“
Potraviny jsou zodpovědné za přibližně třetinu všech emisí skleníkových plynů a jejich produkce zabírá polovinu obydlené plochy planety. Průmyslová živočišná výroba je hlavní příčinou poklesu biologické rozmanitosti a způsobuje největší týrání zvířat na planetě. Samotné odvětví živočišné výroby je také zodpovědné za více skleníkových plynů než přímé emise ze všech letadel, vlaků a automobilů na světě dohromady.
Romana Šonková, zástupkyně CIWF v ČR, uvedla: „Výzkum jasně ukazuje, že celosvětové snížení spotřeby masa a mléčných výrobků je nezbytné, abychom se udrželi v planetárních mezích. Musíme také přejít na zemědělství šetrné k přírodě s důrazem na welfare zvířat, jako jsou ekologické zemědělství, pastevní chovy nebo smíšené systémy pěstování plodin a chovu hospodářských zvířat, abychom zabránili dalšímu katastrofálnímu úbytku biologické rozmanitosti."
CIWF se aktivně podílel na činnosti akčních skupin summitu a pracovních skupin pro udržitelný chov hospodářských zvířat. Přispěl také k Dokumentu C Klastru udržitelného chovu hospodářských zvířat: Sladění výroby a spotřeby (Alining Production and Consumption), který obsahuje tyto čtyři výzvy k akci:
1. Změnu rozměru živočišné výrovy a snížení spotřeby masa a mléčných výrobků
2. Přechod na přírodě blízké, regenerativní zemědělství
3. Podporu spravedlivé přeměny zemědělství
4. Přijetí dobrých standardů v oblasti životní pohody (welfare) zvířat.
Více o řešeních CIWF pro udržitelné zemědělství se dozvíte na www.ciwf.cz.
Summit, který se koná online právě dnes, se soustředí na hledání způsobů, jak tuto revoluční transformaci provést a napomoci k řešení naléhavých problémů v oblasti klimatu, zdraví a životního prostředí. Na světových lídrech pak bude, aby na konferencích, jako je COP26 v Glasgow v listopadu, přijali okamžitá opatření nezbytná k uskutečnění této transformace.
Philip Lymbery, globální ředitel CIWF a Šampion OSN v oblasti potravinových systémů, řekl: „Pokud chceme zachránit budoucnost pro zvířata, lidi a přírodu, na které jsme všichni závislí, máme před sebou příležitost využít impuls, který vytváří summit OSN o potravinových systémech, a jeho silný důraz na transformaci potravinových systémů - nikoliv pouze na jejich vylepšování.
Pokud chceme zajistit následujícím generacím budoucnost, ve které lze žít, transformace je naprosto nezbytná. Tato přeměna je v moci národních vlád a mezinárodních institucí, takže naše budoucnost skutečně leží v jejich rukou. Přesto otázka potravin a zemědělství na programu klíčových fór, jako je Konference OSN o změně klimatu konaná v listopadu, kupodivu chybí. Světoví lídři musí jednat dřív, než bude pozdě - není času nazbyt.“
Potraviny jsou zodpovědné za přibližně třetinu všech emisí skleníkových plynů a jejich produkce zabírá polovinu obydlené plochy planety. Průmyslová živočišná výroba je hlavní příčinou poklesu biologické rozmanitosti a způsobuje největší týrání zvířat na planetě. Samotné odvětví živočišné výroby je také zodpovědné za více skleníkových plynů než přímé emise ze všech letadel, vlaků a automobilů na světě dohromady.
Romana Šonková, zástupkyně CIWF v ČR, uvedla: „Výzkum jasně ukazuje, že celosvětové snížení spotřeby masa a mléčných výrobků je nezbytné, abychom se udrželi v planetárních mezích. Musíme také přejít na zemědělství šetrné k přírodě s důrazem na welfare zvířat, jako jsou ekologické zemědělství, pastevní chovy nebo smíšené systémy pěstování plodin a chovu hospodářských zvířat, abychom zabránili dalšímu katastrofálnímu úbytku biologické rozmanitosti."
CIWF se aktivně podílel na činnosti akčních skupin summitu a pracovních skupin pro udržitelný chov hospodářských zvířat. Přispěl také k Dokumentu C Klastru udržitelného chovu hospodářských zvířat: Sladění výroby a spotřeby (Alining Production and Consumption), který obsahuje tyto čtyři výzvy k akci:
1. Změnu rozměru živočišné výrovy a snížení spotřeby masa a mléčných výrobků
2. Přechod na přírodě blízké, regenerativní zemědělství
3. Podporu spravedlivé přeměny zemědělství
4. Přijetí dobrých standardů v oblasti životní pohody (welfare) zvířat.
Více o řešeních CIWF pro udržitelné zemědělství se dozvíte na www.ciwf.cz.
Online diskuse
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk