Kristýna Chrtková "> Účast žen na trhu práce stagnuje. Do budoucna navíc ženy plánují trávit více času doma - Ekolist.cz

Talentica: Účast žen na trhu práce stagnuje. Do budoucna navíc ženy plánují trávit více času doma

25. září 2017 | Talentica
Autor: Kristýna Chrtková, tel: + 420 724 890 809
Počet žen v seniorních a manažerských pozicích v ČR rovněž zůstává nízký. V této oblasti se dle průzkumu The Global Gender Gap Report 2016 Česká republika umístila na 74. místě (z celkem 144 zemí). Z loňského průzkumu navíc vyplývá, že z hlediska mzdové rovnosti za stejnou vykonanou práci se Česká republika propadla až na 110. místo. Tuzemští zaměstnavatelé proto budou stále častěji pod drobnohledem, protože změny v organizačních strukturách si žádají vyšší míru otevřenosti a férového jednání.

Podle personalistů budou mít v budoucnosti dostatek talentů pouze společnosti s kulturou vědomé inkluze. Ty společnosti, které pomohou ženám dostat se do seniorních pozic, pak budou také dosahovat nejlepších výsledků. „Flexibilita a schopnost propojit práci s domovem bude i nadále velmi důležitá, zejména s ohledem na skutečnost, že ženy tradičně stráví denně mezi 90 minutami a několika hodinami péčí o členy domácnosti, přičemž stárnoucí populace povede k ještě vyšší potřebě pečovat o starší členy naší společnosti,“ uvedla Gabriela Kodenková, personalistka ze společnosti Talentica.cz, která se zaměřuje na nábor technických pracovníků.

To potvrzuje i nejnovější mezinárodní průzkum společnosti ManpowerGroup mezi příslušníky generace Y. Podle něj ženy do budoucna plánují strávit více času doma, aby se mohly starat o ostatní, tedy o děti, starší příbuzné, partnery, a dokonce i více působit v rámci dobrovolnictví. Talenty budou v budoucnosti směřovat do společností, které budou zřetelně a otevřeně jednat, ne pouze vykazovat čísla. „Vrcholoví manažeři musí přijmout osobní odpovědnost a převzít roli tvůrců změny. Důležité je, aby budovali důvěru a ukazovali, že formují budoucnost, a jsou v kontaktu s lidmi, které zaměstnávají, a komunitami, v nichž působí,“ upřesnila Gabriela Kodenková ze společnosti Talentica.cz.
Kristýna Chrtková, tel: 420 724 890 809