Tiskové zprávy
Veletrhy Brno, a.s.: Vinaři budou plnit 700 stran nařízení
4. března 2004 | Veletrhy Brno, a.s.
Právě tolik jich obsahuje vládní návrh vinařského zákona, který vychází z legislativy EU a musí být schválen ještě ke dni vstupu. Odbornou veřejnost o tom na veletržním semináři Svazu integrované produkce hroznů a vína informovala Eva Jetmarová z Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělství.
„Změní se téměř všechno, protože doposud platný zákon stanovoval jen minimum povinností, ale v Evropské unii je vinařství ošetřeno velmi pečlivě,“ varovala Jetmarová. Novou povinností bude například vydávat k určitým datům prohlášení o sklizni, o produkci a o zásobách. Zákon stanovuje také maximální výnos z hektaru – 14 tun – a jen z nich dovoluje vyrábět jakostní víno. Omezuje se možnost zvyšování alkoholu a doslazování. Výhodou bude prodloužení prodeje burčáku o dva týdny, sortiment se rozšíří o aromatizované vinné nápoje, odalkoholizované nebo nízkoalkoholické víno a absolutní novinkou bude tzv. víno ohodnocené cechem místních vinařů.
Velmi přísně bude podle Jetmarové kontrolován především rozsah obnovovaných vinic, který jak známo Evropská unie nedovoluje zvyšovat. Včetně nové výsadby 1000 až 1500 hektarů, které pěstitelé s podporou Vinařského fondu ČR vysadí v posledním možném jarním termínu, přesáhne celková výměra vinic v naší zemi 16 000 hektarů. „K tomu můžeme přičíst 2 procenta, ale to už bude konečná plocha vinohradů, kterou v EU budeme moci obnovovat. Co do 30. dubna vysadíme, to budeme mít. Vše samozřejmě musí být registrováno dle příslušné viniční trati a poslední termín, dokdy je možné registraci přihlásit, je 30. května,“ zdůraznila Jetmarová. Z tohoto pravidla budou vyjmuti pouze soukromníci, kteří víno pěstují pro vlastní potřebu a nikoli na prodej. Do 10 akrů celkové plochy (a to i v součtu několika vinic) může jednotlivý pěstitel sázet bez evidence.
Dalším tématem semináře byly změny v legislativě i nové technologické poznatky týkající se integrované produkce hroznů a vína, jejíž zásadou je maximum ekologie při únosných pěstitelských rizicích a optimalizaci výnosu a kvality produktu. Zatímco čistě biologické zemědělství je poměrně riskantní a v České republice je takových vinic pouze 36 hektarů, členové Svazu integrované produkce hospodaří na přibližně polovině rozlohy plodných vinic. „V Rakousku, Německu nebo Švýcarsku je to zhruba 80 %, ale tamní vinaři byli podpořeni dotacemi. Nám se podařilo získat dotace ministerstva zemědělství poprvé v letošním roce. Od roku 2005 bychom měli být dotováni z horizontálního fondu rozvoje venkova EU,“ uvedl Milan Hluchý ze Svazu integrované produkce hroznů a vína. Součástí semináře byla prezentace Vinařského fondu ČR, jehož hlavním úkolem se po 1. 5. 2004 stane propagace a marketing českého vinařství, a nechyběla ani přednáška o zkušenostech rakouských vinařů se vstupem do EU.
„Změní se téměř všechno, protože doposud platný zákon stanovoval jen minimum povinností, ale v Evropské unii je vinařství ošetřeno velmi pečlivě,“ varovala Jetmarová. Novou povinností bude například vydávat k určitým datům prohlášení o sklizni, o produkci a o zásobách. Zákon stanovuje také maximální výnos z hektaru – 14 tun – a jen z nich dovoluje vyrábět jakostní víno. Omezuje se možnost zvyšování alkoholu a doslazování. Výhodou bude prodloužení prodeje burčáku o dva týdny, sortiment se rozšíří o aromatizované vinné nápoje, odalkoholizované nebo nízkoalkoholické víno a absolutní novinkou bude tzv. víno ohodnocené cechem místních vinařů.
Velmi přísně bude podle Jetmarové kontrolován především rozsah obnovovaných vinic, který jak známo Evropská unie nedovoluje zvyšovat. Včetně nové výsadby 1000 až 1500 hektarů, které pěstitelé s podporou Vinařského fondu ČR vysadí v posledním možném jarním termínu, přesáhne celková výměra vinic v naší zemi 16 000 hektarů. „K tomu můžeme přičíst 2 procenta, ale to už bude konečná plocha vinohradů, kterou v EU budeme moci obnovovat. Co do 30. dubna vysadíme, to budeme mít. Vše samozřejmě musí být registrováno dle příslušné viniční trati a poslední termín, dokdy je možné registraci přihlásit, je 30. května,“ zdůraznila Jetmarová. Z tohoto pravidla budou vyjmuti pouze soukromníci, kteří víno pěstují pro vlastní potřebu a nikoli na prodej. Do 10 akrů celkové plochy (a to i v součtu několika vinic) může jednotlivý pěstitel sázet bez evidence.
Dalším tématem semináře byly změny v legislativě i nové technologické poznatky týkající se integrované produkce hroznů a vína, jejíž zásadou je maximum ekologie při únosných pěstitelských rizicích a optimalizaci výnosu a kvality produktu. Zatímco čistě biologické zemědělství je poměrně riskantní a v České republice je takových vinic pouze 36 hektarů, členové Svazu integrované produkce hospodaří na přibližně polovině rozlohy plodných vinic. „V Rakousku, Německu nebo Švýcarsku je to zhruba 80 %, ale tamní vinaři byli podpořeni dotacemi. Nám se podařilo získat dotace ministerstva zemědělství poprvé v letošním roce. Od roku 2005 bychom měli být dotováni z horizontálního fondu rozvoje venkova EU,“ uvedl Milan Hluchý ze Svazu integrované produkce hroznů a vína. Součástí semináře byla prezentace Vinařského fondu ČR, jehož hlavním úkolem se po 1. 5. 2004 stane propagace a marketing českého vinařství, a nechyběla ani přednáška o zkušenostech rakouských vinařů se vstupem do EU.
Online diskuse
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk