https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/aktiviste-obsadili-rypadlo-ve-vrsanech-chteji-konec-doby-uhelne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Aktivisté obsadili rypadlo ve Vršanech, chtějí konec "doby uhelné" Aktualizováno

2.9.2020 09:39 | MOST (ČTK)
Není to poprvé, co ekologičtí aktivisté rypadlo ve Vršanech obsadili. Loni v říjnu několik lidí z hnutí Against Coal takto protestovalo téměř tři dny.
Není to poprvé, co ekologičtí aktivisté rypadlo ve Vršanech obsadili. Loni v říjnu několik lidí z hnutí Against Coal takto protestovalo téměř tři dny.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Osm aktivistů a aktivistek Greenpeace brzy ráno vylezlo na rypadlo v lomu Vršany u Mostu. Požadují mimo jiné rychlý konec těžby a spalování uhlí a přechod k obnovitelným zdrojům. Mluvčí české odbočky Greenpeace Lukáš Hrábek ČTK řekl, že aktivisté jsou připraveni na rypadle setrvávat i několik dní.
 

Není to poprvé, co ekologičtí aktivisté rypadlo ve Vršanech obsadili. Loni v říjnu několik lidí z hnutí Against Coal takto protestovalo téměř tři dny. Vršanská uhelná na ně nedávno podala žalobu, uvedla Gabriela Sáričková Benešová, mluvčí těžební společnosti Sev.en Energy, které lom patří. "Svým protizákonným jednáním ohrožují aktivisté nejen své zdraví a životy, ale také naše zaměstnance. Požádali jsme o spolupráci policii," doplnila mluvčí.

Kvůli aktivistům podle ní nemusí být zastavena těžba uhlí, protože rypadla byla v plánované technologické odstávce. "Co se týče těžby, tam nás to nijak nelimituje, nicméně zastavily se opravy a servis na těch strojích, protože firmy, které tam měly nastoupit a servis dělat, tam samozřejmě nemohou," řekla mluvčí. Dodala, že pokud vzniknou nějaké škody, podá společnost na aktivisty další žalobu.

Mluvčí mostecké policie Ludmila Světláková uvedla, že je policie na místě a situaci monitoruje. "Vyzvali jsme je, aby opustili prostor, na což nereagovali a na stroji nadále setrvali," řekla ČTK dnes odpoledne mluvčí. Dodala, že jsou podezřelí z přestupkového jednání. "Jednak z neuposlechnutí výzvy a jednak z neoprávněného vniknutí do důlního území," dodala Světláková.

Aktivisté Greenpeace v prohlášení mimo jiné požadují, aby do roku 2030 přestala výroba elektřiny z uhlí, do roku 2035 žádají kompletní "konec uhlí", chtějí také zajištění sociálně ohleduplného a spravedlivého přechodu k obnovitelným zdrojům energie pro uhelné regiony a jejich obyvatele a požadují, aby byly co nejdříve odstaveny uhelné elektrárny, které "jedou na vývoz - například Chvaletice a Počerady".

O budoucnosti těžby uhlí jedná tzv. uhelná komise, která se naposledy sešla v červnu v areálu elektrárny Počerady. Ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) tehdy uvedl, že do konce letošního roku komise stanoví postup útlumu této těžby. Komise se podle jejího člena Jana Rovenského (za Greenpeace) shodla na tom, že hlavním kritériem při útlumu elektráren by měly být jejich emise skleníkových plynů na jednotku vyrobené energie.

Ekologičtí aktivisté budou za rychlý konec spalování uhlí demonstrovat také v sobotu, a to před elektrárnou Počerady na Lounsku. Nedaleko elektrárny, jejímž majitelem bude od roku 2024 rovněž skupina Sev.en Energy finančníka Pavla Tykače, už začali pořadatelé protestu stavět kemp. Půjde v pořadí o čtvrtý tzv. klimakemp v ČR, jeho součástí budou workshopy a přednášky. Sobotní demonstraci svolává 13 ekologických organizací, které mají na vládu čtyři požadavky. Těmi jsou rovněž rychlé ukončení těžby a spalování uhlí, co nejrychlejší ukončení provozu elektrárny Počerady, spravedlivá transformace uhelných regionů a navýšení cílů snižování emisí v rámci Evropské unie do roku 2030.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (13)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

2.9.2020 10:11
Stejný problém, stejné řešení. Ať si ten důl koupí a zavřou a na jeho místě postaví třeba FVE. Jestli je pravda to co říkají, pak na tom báječně zbohatnou a jako vedlejší efekt se všichni budeme mít lépe a možné je budeme i mít rádi :-)
Odpovědět
KS

Krejcar Stanislav

2.9.2020 14:50 Reaguje na
Nu bývalý předseda strany zelených má zkušenost s partnerem návratu k topení a ohřevu dřevem. Je pro člověka pohodlnější uhlí nebo dřevo ? Většina aktivistů jsou mamánci u rodičů, takže se o rodinný provoz a přežití sami nestarají.
Odpovědět

Jirka Černý

2.9.2020 16:46
Jejich úmyslným nezákonným jednáním vzniká škoda kterou jistě půjde vyčíslit v penězích.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

2.9.2020 18:32
Protestovat na veřejném prostranství, tak beru, že policie nekoná a pouze
akci monitoruje. Ale že nekoná, když někdo vnikne na soukromý pozemek
a brání při práci na opravách, svědčí o slabošství policie.
Být majitel dolu, tak podám trestní oznámení na nečinnost policie.
Tak se není možné chovat v právním státě a to ani při takovéto situaci.
To když mi dům obsadí nežádoucí osoby a já zavolám policii, tak to budou
taky pouze monitorovat a já budu sedět před domem, ve kterém se budou
rozvalovat ti vetřelci? Tož tomu říkám Kocourkov. Protestovat si může
na veřejném prostranství každý dosytosti, ale toto je ten ekoterorismus
který dělá ochraně přírody jako celku medvědí službu. S takovou dojde
k odsouzení šmahem všech aktivistů. Jsem zvědav, kdo jim v tom fandí
a kdo fandí právu. V tomto případě já jednoznačně právu.
Odpovědět
ig

3.9.2020 00:39 Reaguje na Břetislav Machaček
Ale tuhle jak vylezli na nějakou chladicí věž, tak policie taky nekonala, ovšem po dohodě s majitelem. Ten jen počkal, až se vyblbnou, dostanou hlad, bude jim zima a slezou. Možná je to účinnější :-)
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

3.9.2020 09:04 Reaguje na
Já bych je vyzval k opuštění rýpadla a pak je zkrápěl
studenou vodou z hasičské stříkačky. Po pár hodinách slezou dolů a pak bych je "ošetřil" v cele předběžného zadržení.
To by si rychle rozmysleli budoucí blokády, ale tak jim
roste s jídlem chuť. Příště budou možná okupovat parlament či hrad a policie bude zase pouze přihlížet a monitorovat?
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

3.9.2020 02:39 Reaguje na Břetislav Machaček
Souhlasím a ještě je škoda, že se zrušil trest "dát je na pranýř"
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

3.9.2020 07:07
Jedna z mála možností jak se domoci práva na zdraví a na budoucnost. A jak přimět politiky, aby se chovali zodpovědněji. Jednoznačně díky za takové aktivity :)
Odpovědět

Jan Šimůnek

3.9.2020 07:36 Reaguje na Lukáš Kašpárek
V demokratickém státě máte právo volit strany s programem, který považujete za správný. Pokud jste ovšem politický extrémista, jehož názory sdílí jen nepočetná skupina vyděděnců, pak máte smůlu a mezi zastupitele nikdo takový nepronikne.
Pro většinovou společnost bude ovšem vhodné přitvrdit zákony proti extrémistům (a tudíž volit strany s takovýmto programem), aby ty extrémní (a v řadě případů zločinné) programové prvky nebylo možné dostat do praxe podobnými nedemokratickými metodami, jaké zkoušejí tihle aktivisté.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

3.9.2020 09:14 Reaguje na Jan Šimůnek
Pan Kašpárek a podobní aktivisté si demokracii představují:
já mám pravdu a ostatní se podle toho musí přizpůsobit !
Pokud nebude po mém, tak vše zablokuji a budu křičet, že
mě většina nechce poslouchat. Tak nějak on a jemu podobní
vidí demokracii. Volby uznávají pouze pokud dopadnou pro
ně příznivě a jinak je to komplot, podvod a je třeba volby
opakovat. Kdysi byli nazýváni anarchisty a nyní aktivisty.
Pouze vyměnili bomby za transparenty na rýpadlech. Obojí
je druh teroru a nesmí být tolerováno.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

3.9.2020 10:37 Reaguje na Břetislav Machaček
Vyhladovět, pokropit a seřezat.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

3.9.2020 11:52 Reaguje na pavel peregrin
Mluvíte jako správný člen lidových milicí... psychopatů v rukou "jediné správné strany"... hezky se vybarvujete...
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

3.9.2020 11:50 Reaguje na Břetislav Machaček
"Pouze vyměnili bomby za transparenty na rýpadlech"

Tak to mě fakt pobavilo :D
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist