https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/aktiviste-pred-mzp-protestovali-proti-prodlouzeni-tezby-v-lomu-bilina
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Aktivisté před MŽP protestovali proti prodloužení těžby v lomu Bílina

22.5.2023 20:55 | PRAHA (ČTK)
Kolesové rypadlo a bagr na lomu Bílina
Kolesové rypadlo a bagr na lomu Bílina
Foto | MAKY.OREL / Wikimedia Commons
Aktivisté s maskami premiéra Petra Fialy (ODS), ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) a ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) dnes před budovou ministerstva životního prostředí (MŽP) v Praze upozornili na prodloužení těžby v lomu Bílina. Po vládě požadují závazné stanovisko proti rozhodnutí báňských úřadů těžbu prodlužovat a úpravu či zamítnutí stanoviska EIA (posudku vlivu na životní prostředí), které je podle nich zavádějící. Na místě se sešlo asi 20 lidí. Podobné akce plánují organizátoři z hnutí Fridays for Future i v dalších českých městech.
 

Happening započal před budovou ministerstva ve Vršovické ulici v 17:00. Aktivisté s maskami politiků si stoupli před vchod budovy, v rukou měli transparenty s různými prohlášeními. Jeden z protestujících s maskou Hladíka měl například v ruce nápis "EIA nás kryje", s maskou Síkely mimo jiné "Ať si to řeší MŽP" a účastník s maskou Fialy zase transparent odkazující k chybějícímu vyjádření premiéra k Bílině. Před ministerstvo také rozprostřeli transparent s nápisem "Emise neznají hranice", před který položili černé kostky symbolizující uhlí. Kousky uhlí si mezi sebou také předávali.

Povolení prodloužit těžbu v dole Bílina na Teplicku do roku 2035 dostaly Severočeské doly od Obvodního báňského úřadu ke konci letošního března, organizace Greenpeace avizovala, že se proti rozhodnutí odvolá. Jelikož Severočeské doly ovládá skupina ČEZ, kde má Česko skoro 70procentní podíl, studenti po vládě žádají, aby vydala jasné stanovisko proti prodloužení těžby. Ministerstvo průmyslu v březnu uvedlo, že prodloužení těžby se s cílem vlády odklonit se do roku 2033 od uhlí nevylučuje.

"Podle ministerstev životního prostředí a průmyslu a obchodu vládní programové prohlášení neporušíme, pokud vytěžené uhlí po roce 2033 spálíme mimo naše území. Studenti chtěli happeningem upozornit na to, že emise neznají hranice tento krok je nesmyslný a nevede k řešení klimatické krize," uvedlo hnutí. Souhlasné stanovisko EIA, na které se podle nich vláda odvolává, je zavádějící, není v něm pevně ohraničený konec těžby v roce 2035, v případě pomalejší těžby by podle studentů bylo možné v lomu těžit i mnoho let do budoucna.

Studentské hnutí Fridays for Future v dubnu kvůli prodloužení těžby protestovalo na Malostranském náměstí v Praze, akce se tehdy zúčastnila více než stovka lidí. Na počátku května desítky studentů prošly Prahou, aby vyjádřily nesouhlas s další těžbou a spalováním uhlí v Česku. Před budovou ministerstva průmyslu a obchodu zůstali i přes noc. Tzv. Uhelná štafeta, kterou dnešní happening započal, bude podle hnutí pokračovat akcemi v Brně či Hradci Králové.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

23.5.2023 06:11
Ať už to bude v roce 2033, nebo v roce 2035, je úžasné, že po tomto datu skončí těžba a spalování uhlí v ČR. Za 10 - 12 let!
To už je jen chvilka. Uhlí v ČR těžíme ve velkém od roku 1755, tedy 268 let. A poslední roky těžby, to už je jen 4 % doby těžby uhlí u nás!
Uhlí patří pod zem!
Odpovědět
ss

smějící se bestie

23.5.2023 06:33 Reaguje na Katka Pazderů
To asi ano.
Jenom zatím stále chybí potřebná náhrada a to ve vlastnictví státu !
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

23.5.2023 14:50 Reaguje na smějící se bestie
Ano, ale Němci jsou na tom tak proto, že se dohodnou s průmyslem neb je lepší koni nasadit ohlávku a vodit jej, než jej dovést na jatka zvyšování daní. Stát sice peníze tiskne ale chová se jak klient chudobince
Odpovědět

Viktor Šedivý

23.5.2023 08:20 Reaguje na Katka Pazderů
Nevím, co je na energetické bídě a nouzi úžasného.
Zelenými kydy se totiž teplárna nerozehřeje.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

23.5.2023 11:47 Reaguje na Viktor Šedivý
1*
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

23.5.2023 14:45 Reaguje na Viktor Šedivý
Tím, že si o tom budeme psát se taky nic nezlepší.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

23.5.2023 14:56 Reaguje na Katka Pazderů
Ano, uhlí patří pod zem, ale z hlediska dopadu ekologie těžby, jaký smysl má vyměnit uhelnou díru za díru lithiovou?
Odpovědět
Pe

Petr

23.5.2023 22:15 Reaguje na Katka Pazderů
"Uhlí patří pod zem!"
Z uhlí se vyrábí například nylon, takže koberce, dámské punčochy, kuchyňské nářadí, sportovní oblečení,...
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

24.5.2023 08:43 Reaguje na Petr
Dále třeba sádrokartonové desky, kyselina sírová....
Odpovědět
LB

Lukas B.

24.5.2023 10:28 Reaguje na Daniel Višňovský
ano, uhlí je velmi důležitá surovina (nejen pro některé výrobky, ale třeba i pro fischer-tropsche a je prakticky nezastupitelné pro redukci železné rudy). škoda ho pálit jen tak pro teplo a elektřinu - s tím absolutní souhlas. ale lepší pálit uhlí, než zmrznout.
Odpovědět
JO

Jarka O.

24.5.2023 10:51 Reaguje na Petr
... také z velké části aktivní uhlí nepostradatelné ve farmacii nebo čištění všemožných produktů ...
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

24.5.2023 08:42 Reaguje na Katka Pazderů
Vysvětlíte to té tisícovce vymrzlých lidí, která si to s Vámi přijede vyřídit do Zákolan?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist