https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/aktiviste-vyzvali-babise-k-podpore-razantnejsiho-snizeni-emisi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Aktivisté vyzvali Babiše k podpoře razantnějšího snížení emisí

14.10.2020 16:14 | PRAHA (ČTK)
Několik aktivistů u metronomu vyvěsili transparent představující grafickou úpravou zestárlého premiéra Babiše s textem: "Ano, mohl jsme zastavit klimatickou krizi, ale neudělal jsem to. Sorry jako."
Několik aktivistů u metronomu vyvěsili transparent představující grafickou úpravou zestárlého premiéra Babiše s textem: "Ano, mohl jsme zastavit klimatickou krizi, ale neudělal jsem to. Sorry jako."
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Barbora Sommers / Greenpeace
Ekologická organizace Greenpeace na pražské Letné uspořádala komorní happening. Aktivisté žádají premiéra Andreje Babiše (ANO), aby přistoupil na ambicióznější plán Evropské unie na snížení emisí skleníkových plynů do roku 2030. O záměru se bude jednat na setkání lídrů zemí Evropské unie, které začne ve čtvrtek. Kromě vyvěšení transparentu na Letné organizace Greenpeace Babišovi poslala petici. Podle organizace jejím prostřednictvím 60 000 lidí vyzývá premiéra k podpoře nového cíle v ochraně klimatu.
 

Několik aktivistů u metronomu vyvěsili transparent představující grafickou úpravou zestárlého premiéra Babiše s textem: "Ano, mohl jsme zastavit klimatickou krizi, ale neudělal jsem to. Sorry jako." Podle zástupců organizace je to reakce na to, že jak Babiš, tak ministr dopravy, průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) odmítli nové plány EU na snížení emisí do roku 2030.

Zatímco původní záměr počítal se snížením emisí o 40 procent proti hodnotám z roku 1990, Evropská komise v září navrhla snížení o 55 procent. Evropský parlament pak minulý týden odhlasoval ještě náročnější cíl - EU by podle něj měla emise zredukovat o 60 procent.

Zvláště některé země severní a západní Evropy daly najevo, že podporují hodnoty navržené komisí, jen málo z nich by bylo ochotno zajít ještě dále. Vlády některých zemí východního křídla EU včetně Česka či Polska naproti tomu považují i 55procentní cíl za nereálný vzhledem k očekávaným dopadům na ekonomiku.

Ekologičtí aktivisté uvedli, že vláda by měla vzít na vědomí nové vědecké poznatky. "Stávající cíl snížit emise o 40 procent do roku 2030 je nedostatečný a vede planetu k oteplení o více než tři stupně Celsia, což bude mít katastrofické dopady nejen na přírodu, ale i životy lidí. Česko se zavázalo v rámci Pařížské dohody, že bude usilovat o zastavení globálního oteplení ideálně na 1,5 stupně Celsia," řekl mluvčí Greenpeace Lukáš Hrábek. Dodal, že podle doporučení vědců by se emise v Evropě měly snížit minimálně o 60, spíše však o 65 procent do konce dekády.

"Čím dříve a razantněji budeme klimatickou krizi řešit, tím méně problémů nás čeká v budoucnosti. To je i poučení z aktuální covidové krize, které čelíme nyní. Podceňovat doporučení vědy a otálet při zavádění účinných opatření se nevyplácí. Neopakujme stejné chyby. Změna klimatu je nejen hrozbou, ale i příležitostí, jak nasměrovat Česko k modernejší, udržitelnější a spravedlivější budoucnosti," řekl další člen Greenpeace Jan Freidinger.

Ekologické organizace včetně Greenpeace už v září uvedly, že pokud chce Česko dostát závazkům Pařížské dohody, musí přistoupit jak na plán rychlejšího snižování emisí, tak i zlepšit postupy při adaptaci krajiny na změnu klimatu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

14.10.2020 18:08
Kdo chce snižovat razantněji emise, může. A ani Babiš by mu v tom neměl bránit. Případy, kdy tomu Babiš brání, by měly být zveřejňovány.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

15.10.2020 07:11 Reaguje na Richard Vacek
Jedno takové zveřejnění jste právě komentoval....
Odpovědět

Viktor Šedivý

14.10.2020 18:46
A skutečnost, že Čína otevřeně plánuje do roku 2030 emise toho strašného ničivého CO2 razantně zvyšovat, to nevadí?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.10.2020 20:35 Reaguje na Viktor Šedivý
Postoj Číny se velmi zajímavě vyvíjí.
Ještě loni vůbec nechápala, že se něco děje a otvírala týdně jeden uhlák.
Letos na jaře začala brzdit a hovořila, že vytvoří "uhlíkový strop".
Dnes hovoří už o neautralitě do roce 60, ale do roku 30 bude čadit fest.
Čekám, co z ní vypadne příště.
Odpovědět
JK

Jaroslav Kořínek

14.10.2020 21:28 Reaguje na Pavel Hanzl
Konečně trochu rozumnější přístup od Vás. Ale máto docela pochopitelný vývoj. Jestli jste zaregistroval, že vedení EU uvolnilo podmínky pro dovoz levné oceli z Číny - tak právě to je důsledek toho, že musí navýšit energetickou kapacitu aby mohla zahltit Evropu svými ocelářskými výrobky. Takže opravdu čadit deset let bude. A to díky tomu, že Evropa není schopna pokrýt svoji spotřebu. Evropské železárny (a nejen železárny) nejsou díky emisním povolenkám konkurence schopné Čínským a Tureckým výrobcům. To ještě více pozvedne již nejsilnější ekonomiku Světa (Čínu) a ta potom levou zadní zvládne přechod k uhlíkové neutralitě. Evropa to má trochu popletený když chce bez uhlíkové Evropy dosáhnout tím že vyžene energeticky náročnější odvětví právě třeba do Číny. ( a to bychom si mohli povídat třeba o tom jak se dokáže 27 států EU s rozmanitými ekonomikami shodnout na procentuálním snížením - některé živí bankovnictví některé těžký průmysl - Čína takové starosti nemá )
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.10.2020 09:09 Reaguje na Jaroslav Kořínek
Veškeré špinavé výroby (nejen hutě a ocelárny) se začaly stěhovat do chudých zemích už po válce, protože tady to nikdo dělat nechtěl (nepíšu o zemích RVHP).
Čína obchoduje a hlavně vyváží většinu produkce do USA a ne do Evropy. Ale ten vliv levné oceli z Číny tu je, ale není potřeba ho přeceňovat, navíc emisní povolenky platí i Čína.
Dnešní situace je právě příležitost pro progresivní ekonomiky, které jdou do vodíkových technologií i při výrobě železa i oceli a těžkou a špinavou práci mohou zastat roboti.
Já si myslím, že právě tento "boj s klimatem" může vrátit hodně výrob zpátky do Evropy, jak se ostatně postupně děje v USA.
Odpovědět
JK

Jaroslav Kořínek

15.10.2020 10:18 Reaguje na Pavel Hanzl
Do USA se možná z Číny vrátí - USA nepodepsali tu šílenost v Paříži. Ostatní to podepsali a pak stejně potvrdili, že je to nesplnitelné. Vrácení těžkého průmyslu zpět do USA je také podmíněno výsledky voleb.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

15.10.2020 07:10
Tak záchrana světa by měla negativní vliv na ekonomiku, ale za kanály a přehrady a podobné prasárny, které tu ani nikdo nechce by vláda klidně vyhodila stovky miliard jen tak oknem a to jen kvůli penězům pro vyvolené..... tak to je už vážně moc!

Babiš by měl skončit před soudem..... a to nejen za nějaké čapí hnízdo, ale za celkové hovadství, kterého se dopouští!
Odpovědět

Jan Šimůnek

15.10.2020 08:23 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Kanály a přehrady jsou přínos. Dokonce i v případě, že by se ryze ekonomicky nevyplatily. "Záchrana světa" je bezcenný žvást ekobolševiků. Jeho naplnění by nás silně poškodilo a srazilo naši ekonomickou úroveň někam na rok 1945, nebo dokonce na rok 1917.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.10.2020 09:13 Reaguje na Jan Šimůnek
Plnění toho "žvástu" dostalo Německu zase technologicky na světovou špičku, takže skutečný vývoj vás stále usvědčuje, že melete úplné nesmysly.
Jen na okraj: vysychání Střední Evropy je pdle vás způsobeno větrnými parky VE v Severním moři.
Letos prší nadnormálně, takže to asi Němčouři na jaře všechno zbourali?? Tolik sexu naráz?
Odpovědět

Jan Šimůnek

15.10.2020 19:25 Reaguje na Pavel Hanzl
"Světově špičkově" montuje FV panely a větrníky z Číny. Za pár let na to bude dovážet i ocel a beton, jako nějaká země 3. světa.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist