https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/al-dzazira-blizky-vychod-tvari-tvar-vodni-krizi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Al-Džazíra: Blízký východ tváří tvář vodní krizi

23.9.2003 14:10 | PRAHA/DUBAJ (EcoMonitor)
Nedostatek pitné vody je na velmi kritické úrovni ve většině států Blízkého východu a severní Afriky (region MENA), varuje oficiální dokument Světové banky (SB).
 

V oblasti, kde jsou politické vztahy stále velmi napjaté, je důrazné varování skutečně na místě. Bývalý generální tajemník OSN Butrus Butrus Ghálí kdysi hovořil o tom, že další válka na Blízkém východě se povede "o vodu v řece Nil, ne o politické názory".

"Nedostupnost zdrojů pitné vody v regionu MENA se dostává na kritickou úroveň," oznámil tuto neděli Jean-Louis Sarib, víceprezident SB. Jeho řeč zazněla na konferenci nezúčastněných stran na výročním zasedání Mezinárodního měnového fondu a SB, které probíhá od neděle v saúdskoarabské Dubaji. "Roční podíl pitné vody na hlavu je v zemích MENA pouze 1200 kubických metrů, ve srovnání s celosvětovým průměrem kolem 7000-7500," dodává Sarib. Podle SB žije na území Blízkého východu a severní Afriky 5 % světové populace, k dispozici však mají pouze 1 % ze světových zásob pitné vody.

Nouze v přístupu k vodě v této oblasti se může stát skutečným zdrojem konfliktu. Údolí řeky Jordán je již dlouhou dobu oblastí třenic mezi Izraelem a sousedními státy. Napětí narostlo mezi Libanonem a Izraelem v roce 2002 kvůli výstavbě potrubí čerpající vodu z říčky Wazzani, která napájela řeku Hasbani vlévající se do Jordánu. Izrael se proti tomuto kroku ohradil, zatímco Libanon prohlásil, že na svém suverénním území může svobodně nakládat s přírodními zdroji. Izraelský premiér Ariel Šaron varoval, že potrubí se může stát příčinnou vojenského konfliktu. Obava z vojenské akce není nijak neoprávněná. V roce 1964 Izrael bombardoval území Sýrie poté, co její vojáci odklonili tok Baniasu, který se vlévá do Jordánu - hlavního zdroje pitné vody Izraelců.

Zatím se rozšiřují pouště a vzrůstá počet obyvatel a s tím i požadavky na zásobování vodou. Špatné hospodaření v zemích Blízkého východu a severní Afriky ještě podtrhuje bezprostřední problémy. Podle Jean-Louis Sariba dosahuje podíl pitné vody na jednoho občana Jemenu pouhých 500 kubických metrů, zatímco hranice, při které hovoříme o kritickém nedostatku pitné vody, je o polovinu vyšší - 1000 metrů kubických. Podle Sariba až 70 % vody ve městech, jako je jordánský Amán, končí neznámo kde, zatímco v Egyptě se státu vrací pouhá dvě procenta ceny pitné vody. Jordánský ministr vody a zavlažování Hazim al-Nasir dodává: "Důvodem většiny problémů je to, že mnoho států v oblasti nemá žádnou dlouhodobější vizi."

Podle textu Al-Džazíra 21. 09. 2003.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist