https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/alternativni-nobelovu-cenu-obdrzel-rusky-aktivista-i-indicka-ekologicke-organizace
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Alternativní Nobelovu cenu obdržel ruský aktivista i indická ekologické organizace

29.9.2021 18:18 | STOCKHOLM (ČTK)
Laureáti Ceny za správný život (Right Livelihood Award).
Laureáti Ceny za správný život (Right Livelihood Award).
Tři aktivisté z Kamerunu, Ruska a Kanady byli spolu s ekologickou organizací z Indie vyznamenáni takzvanou alternativní Nobelovou cenou. O letošních držitelích Ceny za správný život (Right Livelihood Award) informovala agentura AP.
 

Jedním vyznamenaným se stal ruský bojovník za lepší životní prostředí Vladimir Slivjak, který založil ekologickou organizaci Ecodefense a který vede v Rusku kampaň proti uhelnému a jadernému průmyslu.

Cenu dostala i kanadská bojovnice za práva původních obyvatel Freda Husonová z domorodého kmene Wet’suwet’en. Cena je "za neohrožené odhodlání vrátit svému lidu jeho kulturu a bránit jeho půdu proti ničivým projektům výstavby plynovodů".

Další z oceněných je mírová aktivistka Marthe Wandouová, která od 90. let pracuje na předcházení sexuálnímu násilí na dívkách v oblasti Čadského jezera v Kamerunu, kde civilisté trpí útoky islamistické skupiny Boko Haram. Wandouová se rovněž angažuje v péči o oběti násilností.

Čtvrtým letošním laureátem alternativní Nobelovy ceny je organizace LIFE (Legal Initiative for Forest and Environment) sídlící v Indii. Poskytuje právní pomoc zranitelným komunitám, aby dokázaly čelit zájmům mocných a měly hlas v rozhodovacích procesech, uvedla nadace, která ocenění udílí.

Vyznamenaní aktivisté podle nadace dokazují, že tváří v tvář zhoršující se klimatické krizi, mocným vládním a korporátním zájmům, a dokonce i teroristickým hrozbám je solidarita klíčem k lepší budoucnosti pro všechny.

Na ocenění letos bylo nominováno rekordních 206 uchazečů z 89 zemí, uvedla nadace. Laureáti, kteří byli vyhlášeni dnes ve Stockholmu, obdrží každý milion švédských korun (téměř 2,5 milionu Kč). Slavnostní předání cen se uskuteční virtuálně 1. prosince.

Alternativní Nobelovy ceny, oficiálně nazvané Right Livelihood Awards, se udílejí od roku 1980 na popud německo-švédského filantropa Jakoba von Uexkülla. Oceňováni jsou lidé a organizace za zásluhy o spravedlnost, mír a životní prostředí. Peníze provázející ocenění nemůže žádný z laureátů použít pro osobní účely, musí je investovat do činnosti, za kterou byl oceněn. Alternativní Nobelovy ceny jsou také do jisté míry vnímány jako kritika tradičních Nobelových cen.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist