https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/alzirsko-odmitlo-ze-chce-prerusit-obchodovani-se-spanelskem-plyn-doda
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Alžírsko odmítlo, že chce přerušit obchodování se Španělskem, plyn dodá

11.6.2022 19:15 | BRUSEL (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | PxHere
Alžírsko odmítlo tvrzení, že se chystá přerušit obchodní vztahy se Španělskem. Podle jeho velvyslanectví v Bruselu se jedná o výmysl, napsala agentura AP. I nadále bude Španělsku dodávat plyn. O zablokování obchodu v uplynulých dnech informovaly bankovní asociace a oficiální média poté, co Alžír ve středu ohlásil vypovězení smlouvy o dobrém sousedství s Madridem.
 

Prohlášení alžírská diplomacie zveřejnila poté, co v pátek ráno šéf unijní diplomacie Josep Borrell a místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis uvedli, že přerušení obchodu se Španělskem může porušit smlouvy mezi EU a Alžírskem. V nich se severoafrická země zavázala, že nebude postupovat diskriminačně proti členským státům.

Alžírská bankovní asociace ve středu informovala, že zablokuje bankovní převody z a do Španělska. O zablokování obchodu se Španělskem informovala ve čtvrtek i státní média. Alžírské velvyslanectví pak v Bruselu uvedlo, že zákaz obchodu s Madridem "existuje jen v myslích těch, kteří o něm mluví".

Alžírsko také uvedlo, že "naplní všechny smluvní povinnosti" ohledně dodávek plynu. Severoafrická země je se čtyřicetiprocentním podílem největší dovozcem této komodity do Španělska.

Madrid oficiálně prohlášení Alžíru nekomentoval. Podle deníku El País se ale španělská diplomacie domnívá, že Alžírsko ze svých předchozích postojů "vycouvalo". Hrozba, že země přeruší obchodní styky, nebyla podle Madridu smyšlená. Již ve čtvrtek měly španělské firmy problémy uskutečnit bankovní transakce do Alžírska.

Vztahy mezi oběma zeměmi se výrazně ochladily poté, co Madrid zaujal nový postoj k otázce Západní Sahary. Španělský premiér Pedro Sánchez v březnu ohlásil, že Madrid podporuje rozsáhlou autonomii této oblasti pod marockou správou. Alžírsko místo toho podporuje frontu Polisario, která usiluje o samostatnost Západní Sahary na Maroku. Podle rezoluce OSN by obyvatelé měli rozhodnout o statusu oblasti v referendu, které se ale kvůli sporům s Rabatem dosud neuskutečnilo. Již v polovině března z Madridu odcestoval na konzultace do vlasti alžírský velvyslanec.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

12.6.2022 08:14
Já mám pocit (nic reálného), že tyhle vlny se vzedmuly po tom, co Lavrov jel do Alžíru agitovat proti dodávkám plynu do Evropy.
Otázkou je, co můžou za ty zmatky Rusi Alžíru dát. Asi naprosto kulový, ale rozeštvávat a podrážet umí dokonale.
Odpovědět
va

vaber

12.6.2022 08:37 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzl voni jsou opravdu ,Der Trottle,, tyto zprávy o zrušení dodávek vypustil kdo? zapadní média a kdo tyto zprávy odmítl? Alžírsko ,kdo chce tedy připravovat půdu pro další provokace a lživé zprávy?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.6.2022 16:55 Reaguje na vaber
A co jsou to "západní média" a PROČ to vypustila?
Pokud si myslíte, že na Západě existují jen média solidní, tak se mýlíte a i ty občas uveřejní nesmysl z ruských zdrojů. Rusi zdupou vždycky všechno, na co sáhnou, ale ve lžích a demagogiích jsou mistři and mistry.
Jen drobnost: PROČ jezdil Lavrov do Alžíru, který je pod tlakem, aby maximálně navýšil kapacity plynu pro Evropu?
Já myslím, že kvůli vodnímu lyžování, v Rusku teplé moře nají.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

12.6.2022 08:46
Otázka je, co je na článku ekologického. Kromě toho, že to je článek o plynu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.6.2022 16:56 Reaguje na Radim Polášek
Právě ten plyn.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist