https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/analytici-cena-emisnich-povolenek-poroste-domacnostem-se-zdrazi-elektrina
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Analytici: Cena emisních povolenek poroste, domácnostem se zdraží elektřina

23.11.2021 01:17 | PRAHA (ČTK)
Čadící komín
Čadící komín
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | BMJ / Shutterstock
Cena evropských emisních povolenek dále poroste, a to ze současných 70 eur (zhruba 1780 Kč) za tunu až na 100 eur (zhruba 2545 Kč) za tunu, shodují se analytici, které oslovila ČTK. Zdražení povolenek bude podle analytiků zvyšovat také ceny elektřiny. Cena emisní povolenky vzrostla za poslední rok zhruba o 60 procent, včera poprvé překročila 70 eur za tunu.
 

Analytik ENAS Energy Services Vladimír Štěpán s odkazem na dřívější vyjádření analytika a minoritního akcionáře ČEZ Michala Šnobra uvedl, že každé zdražení povolenky o jedno euro způsobí zdražení elektřiny o 0,7 až euro na megawatthodinu. "Vím, že se objevily komentáře, že cena povolenky ovlivní cenu elektřiny minimálně, proto to uvádím. Myslím, že dopad bude dramatický," řekl Štěpán.

Před několika dny vydala Evropská unie stanovisko, že nebude regulovat, respektive fixně stanovovat cenu povolenky. "Takže jí vydala napospas spekulantům, kteří vyženou cenu ještě výše, na 80 nebo i 90 eur. Což je v současnosti, kdy jsou ceny energií extrémní, velmi špatná zpráva. Ještě před zimním obdobím," řekl Štěpán. Je to podle něj další případ, kdy EU příliš rychle uzavírá zdroje, za které nemá náhradu.

Vyšší ceny podle něj postihnou hlavně nízkoúčinné zdroje pro výrobu tepla a elektřiny, ale i průmyslové podniky, tedy zdroje, které spalují uhlí. "To urychlí přechod těchto zdrojů zejména na plyn. V současné době asi až příliš rychle," řekl Štěpán.

Analytik ENA Jiří Gavor uvedl, že důvodem rostoucí ceny povolenek je rostoucí poptávka. "Neznáme přesnou strukturu poptávky, jestli je ze strany finančních investorů, což je poslední dobou problém, nebo ze strany znečišťovatelů, kteří ale mají povolenek dostatek," řekl Gavor. Je podle něj ale možné, že je znečišťovatelé nakupují nyní, aby se v budoucnu vyhnuli jejich vyšším cenám.

Podle něj se vyšší ceny za emisní povolenky promítnou i do účtu za elektřiny v domácnostech, a to v časovém horizontu podle fixace. "Zklamal mě postoj Evropské komise, která naprosto nereaguje na to, že cena povolenek roste příliš rychle a příliš nepředvídatelně," řekl Gavor. Emisní povolenka je podle něj nástrojem, jak ovlivnit celkovou velkoobchodní cenu elektřiny.

Klíčem k pochopení rostoucích cen emisních povolenek je podle ekonoma Natland Petra Bartoně Německo. "To pokračuje v odchodu jak z atomové energie, tak z uhlí. Velká část těchto elektráren má tam být vypnuta již příští rok. Stavění obnovitelných zdrojů jde pomalu, tak výpadek výroby měl nahradit výkon plynových elektráren," řekl. Ty mají volnou kapacitu, protože byly zatím používány jen ve špičce , jelikož plyn lze rychle spustit a zase vypnout. "Do toho však přišlo zdražení plynu v Evropě. Při tak vysokých cenách už se více vyplatí spustit uhelné elektrárny – navzdory vysokým cenám za povolenky," dodal.

Z evropského pohledu je podle něj cena povolenek ještě nízká, teprve až naroste dál, stane se elektřina z plynu levnější než elektřina z uhlí, a emise budou moci klesnout. "V Glasgow se navíc před dvěma týdny domluvilo, že emisní povolenky mají být rozšířeny na celý svět, což opět zvyšuje atraktivitu evropských povolenek a jejich cenu," uvedl Bartoň.

Jak rychle se zvýšení cen povolenek promítne do cen pro domácnosti záleží na tom, v jakém režimu domácnost energie odebírá. "Velká část má roční fixy, velcí odběratelé na příští rok již stanovili, a tak pokud nedojde k zatím neočekávaným obřím růstům, náklad vyšších cen ponesou dodavatelé, nikoli domácnosti," řekl Bartoň. Domácnosti, které ještě nepřešly od ukončených dodavatelů na delší kontrakty, cenu podle něj pocítí okamžitě, protože platí okamžitou tržní cenu.

Evropský systém obchodování s emisemi ETS je hlavním nástrojem pro snížení emisí skleníkových plynů. Stanovuje limity celkového množství skleníkových plynů, které mohou vypouštět sektory v jeho působnosti, a zároveň umožňuje podnikům získat nebo zakoupit emisní povolenky, s nimiž lze podle potřeby obchodovat. Když se cena povolenek zvyšuje, roste i motivace firem snažit se omezovat emise.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (13)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

23.11.2021 05:38
tak nějak jsme si všichni v Západní Evropě mysleli, že když vyrábíme elektřinu z plynu, tak se nás emisní povolenky netýkají. A ejhle, ono se to stejně nevyplácí.
Odpovědět
EN

Emil Novák

23.11.2021 07:33 Reaguje na Katka Pazderů
Že jste si to myslela vy ještě zdaleka neznamená, že si to mysleli všichni. A příčinou růstu cen emisních povolenek je růst cen plynu. Vyšší cena plynu vede k nižší poptávce po plynu, která vede k vyšší poptávce po uhlí, která vede k vyšší poptávce po emisních povolenkách, která vede k vyšší ceně povolenek.
Odpovědět
ms

24.11.2021 19:37 Reaguje na Katka Pazderů
Je to jednoduché: elektřina se vyrábí z nějakého emisního zdroje, na který se uvalují emisní povolenky. Uhlí se letos všude v EU vrátilo o pětinu více do mixu daných zemí, než před rokem. Německo má teď v mioxu 36 % uhlí! Protože navzdory povolenkám je výroba elektřiny z domácího uhlí levnější než z ruského drahého plynu, s jehož cenou si pohrála také nekompetentnost velkých hráčů v EU si včas objednat dlouhodobé dodávky. K tomu se ještě hrajou politické hry. Všechno je to dokonalá šaškárna, když si uvědomíme, že zemní plyn je včetně těžby s obrovským únikem metanu v celé svém životním cyklu pro planetu skoro stejně emisní jako uhlí spálené v místě těžby (bez emisí z dopravy). Emisní povolenky kdysi byly za 5 eur a měly přimět výrobce elektřiny k ekologizaci jejich provozů. Dneska je to cenný papír podléhající spekulantům po celém světě, který hrozí zničit veškerou stabilní produkci elektřiny a teopla z uhlí. Tipl bych si, že lidi jako pan Timmermans mají do nich nainvestovány své úřednicky vydělané miliony, v eurech. Však to český podnikatel a Pepa Novák z Horní Dolní spolehlivě zaplatí.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

23.11.2021 06:30
Aspoň se zbavíme zbytků průmyslu. Stejně jen produkoval emise a málokoho bavilo chodit tam na šichtu. Ať si prostředí znečišťují jinde.
Odpovědět
AJ

Aleš Johanovský

23.11.2021 08:30 Reaguje na Richard Vacek
A my se uživíme psaním esejů :-D
Odpovědět
VK

Václav Kain

23.11.2021 09:52 Reaguje na Richard Vacek
Jo a na oběd se budete moci skočit na louku až se zazelená.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

23.11.2021 06:53
Velmi často jsem uváděl a uvádím, že EU absolutně zklamala svým chaotickým přístupem k závažné a složité otázce dekarbonizace společnosti.

Úkol pojala jako kácení lesa, kde lítají třísky , odborně špatně , komunikace s veřejností mizivá a o sociálních ohledech na unijní domácnosti , si máme nechat leda zdát.

Vůbec nemám radost, že se mé obavy o takový styl vedení energetické transformace, exploze cen energií, naplnily beze zbytku .
A proto si dovolím učinit další předpověď, čekají nás společensky rušné časy a sociální nepokoje .

EK v bruselském paláci ztratila kontakt s realitou, slepě vydává další a další dekrety pro "blaho" společnosti a nedbá varovných signálů o přetopeném kotli v nitru parníku, který zatím nese pyšné jméno Evropská unie.
Jako unijní občan se odmítám slepě podřizovat doslova nesmyslům z dílny EK a tvrdím, že zde neexistuje demokratická kontrola lidu nad zájmy politických elit a vzniká novodobá totalita schovaná za frázemi o nutnosti boje proti klimatické změně.

------------------
Podstata celé záležitosti je ale v tom, že střet o podobu integrace se odehrává pouze v rámci elity, přičemž její většina je iniciátorem dalších integračních procesů. Problém ovšem není v samotné iniciativní funkci "nadnárodní" elity, ale v možnostech její demokratické kontroly.
---------------------

Petr Fiala, článek Evropská ústava a evropská demokracie ,
revue Politika 10/2003
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.11.2021 20:10 Reaguje na Miroslav Vinkler
Zase tam máte jen kritiku,kritiku a kritiku, vše je špatně a já vím, NIKDY se od vás nedozvím, jak se to má dělat dobře.

Ale je zajímavé, že tyhle názory přebíráte z roku 2003 a tak je jasně za 18 let vidět, že jsou od začátku nesmyslné. Demokratická kontrola tam běží stále (vaše stálé kritiky jsou taky důkazem), Summit v Glasgow byl přehledem demokracie, kde se vykecávali zcela svobodně i nejhorší ropáci (třeba zrovna Babiš), a celé to je kritizováno (zvláště v ropáckém ČR) ale i jinde na světě. Prostě, tak to má být.

Jen by mě zajímal váš názor, jak to má být lepší. Ale ptám se posté a nikdy ani houno.
Odpovědět
DA

DAG

23.11.2021 08:46
To už je ta slibovaná čistá levná energie?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

23.11.2021 10:00 Reaguje na DAG
Ano. Drahá, čistá a proto taky nedostupná pro chudáky.
Drahá, "čistá" a v neomezeném množství pro zbohatlíky.
Výsledek: Razantní úspora energie, snížení CO2 a dosažení cílů
"gryndýlu" je na dosah.
Odpovědět
VK

Václav Kain

23.11.2021 09:56
S povolenkami mohou vystartovat na Čínu.Tam narazí,že se z toho nevzpamtují.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

23.11.2021 12:42 Reaguje na Václav Kain
No, ono ani jinde po světě s tím díru do světa neudělají:-).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.11.2021 14:45 Reaguje na Václav Kain
Jenže Číňanům se už taky začíná připalovat krupon. Možná počítají s tím, že se odstěhují na Sibiř, čort znajet.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist