https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/anglicti-vyrobci-at-plati-za-recyklaci-obalu-navrhuje-ministr
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Angličtí výrobci ať platí za recyklaci obalů, navrhuje ministr

19.12.2018 00:10 (ČTK)
Firmy a továrny v Anglii možná budou muset platit za recyklaci či likvidaci obalového odpadu, který vyprodukují. / Ilustrační foto
Firmy a továrny v Anglii možná budou muset platit za recyklaci či likvidaci obalového odpadu, který vyprodukují. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Firmy a továrny v Anglii možná budou muset platit za recyklaci či likvidaci obalového odpadu, který vyprodukují. Podle agentury Reuters včera s tímto návrhem přišel britský ministr životního prostředí Michael Gove. Premiérka Theresa Mayová slíbila, že do roku 2042 vymýtí používání zbytného plastového odpadu, protože záplava plastů ohrožuje život ve světových oceánech.
 

"Můžeme přestat být společností 'použij a vyhoď' a stát se takovou, která na odpad hledí jako na cennou surovinu," uvedl ministr životního prostředí, potravin a venkova Michael Gove v prohlášení k reformě anglického odpadního hospodářství. "Nebudeme se spoléhat na plasty na jedno použití, ukončíme zmatky kolem recyklace v domácnostech a vyřešíme problém s obaly tím, že donutíme znečišťovatele platit, a také zastavíme ekonomický a environmentální nesmysl, kterým je plýtvání potravinami," uvedl ministr.

Producenti zboží, které je složité recyklovat, jako jsou auta či baterie, budou na sebe muset vzít více odpovědnosti za to, co vyrábějí. Současně bude zjednodušen spletitý systém recyklace odpadu z domácností, aby se zvýšil podíl vytříděného odpadu.

Návrh se bude týkat pouze Anglie, neboť politika v oblasti životního prostředí je přenesena na regionální parlamenty ve Walesu, Skotsku a Severním Irsku.

Problém s plasty na jedno použití se stal palčivějším poté, co Čína tento rok zakázala dovoz plastového odpadu. Generální tajemník OSN v návaznosti na to vyzval vyspělé státy, aby změnily způsob nakládání s plasty.

V říjnu ministr financí Philip Hammond oznámil, že od dubna 2022 bude uvalena daň na plastové obaly, které neobsahují alespoň 30 procent recyklovaného materiálu. Británie se chce rovněž vypořádat s plýtváním potravinami.

Supermarkety a další potravinové prodejny budou muset hlásit roční přebytek neprodaných potravin a vláda bude moci stanovit povinné limity, pokud nedosáhnou pokroku ve snižování plýtvání jídlem. "Naší prioritou je zastavit proces, kdy se z přebytku jídla stává odpad ... ideálně by se přebytek jídla měl rozdělit lidem ke snědení," uvádí se v prohlášení.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pe

27.12.2018 13:06
"První vlaštovka", kterou jsem zaznamenala - konečně začíná být medializován fakt, že jediný způsob, jak se zbavit mnoha odpadů, zejména obalových, je legislativně zamezit jejich výrobě.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist